Rotary

2021.06.09. 16:00

Száz diák mérte össze ügyességét a Continental Arénában

A fogyatékkal élő és egészséges gyerekek vegyes csapatokban versenyeztek.

CsA

A gyerekeknek különböző ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük a sportnapon

Fotó: DODO FERENC

Abban a pillanatban megtalálták a közös hangot, ahogy leültették őket egymás mellé. Miért is ne tették volna, hiszen mindannyian gyerekek – s ha egy kissé különböznek is, összeköti őket a kíváncsiság, a nyitottság és nem utolsósorban a mozgás szeretete. Száz diák mérte össze ügyességét kedd délelőtt a Continental Arénában a Rotary Club Nyíregyháza integrált sportnapján.

Fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt versenyeztek, s ha korábban nem is ismerték egymást, pólójuk színe elárulta, hogy egy csapatban játszanak. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy szívvel-lélekkel szurkoljanak a másiknak, biztassák egymást, és mosolyogva csapjanak a tenyerébe annak, aki kihozta magából a maximumot. Tavaly a pandémia sajnos elsodorta az eseményt, így ebben az évben annál nagyobb izgalommal készültek a gyerekek a nagy napra.

Játszanak, barátkoznak

– A nyíregyházi Rotary Club negyedik alkalommal rendez integrált sportvetélkedőt, aminek célja, hogy fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt sportoljanak – mondta el lapunknak Kovács Krisztián. A szervezet leköszönő elnöke hozzátette: a Bárczi-, a Göllesz- és a Ridens iskola tanulói mellett a Kazinczy Ferenc Tagintézmény EarlyAct tagozata állt startvonalhoz. Az első, második és harmadik helyezettek érmet kapnak, de senki nem megy haza üres kézzel, mindenkire vár egy kis meglepetés.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy már kisgyermekkorban elkezdjük az érzékenyítést.

– A sportnapon az earlyactesek találkoznak és vegyes csapatokban együtt játszanak a sérült gyerekekkel, közben pedig barátkoznak – vette át a szót Diczkóné Untener Mónika, az EarlyAct országos megbízottja.

– Azokkal a kazinczys diákokkal, akik először vesznek részt az integrált sportnapon, előzetesen beszélgettünk arról, hogy találkozhatnak olyan gyerekekkel, akik egy kicsit máshogy beszélnek vagy mozognak. Kértük, hogy támogassák őket a versenyen, mert most nem a győzelem a cél, hanem az, hogy nevessünk sokat, ismerkedjünk, barátkozzunk.

Bizonyíthatnak a sportban

Ádámné Szász Zsuzsanna a Bárczi Gusztáv Általános Iskola egyik testnevelő tanárnője. Huszonegy gyerekkel érkeztek az arénába.

– Örülünk a meghívásnak, mert így megmutathatjuk: attól, hogy a diákjaink bizonyos mértékben sérültek, nagyon jól teljesítenek a sportos kihívásokban, szeretik a versenyeket, hiszen ezen a területen csillogtathatják meg leginkább a tehetségüket. Az ilyen rendezvényeken megtapasztalhatják a többségi iskolák tanulói, hogy a mieinkkel is ugyanúgy lehet együtt dolgozni, barátkozni, mint bárki mással – jegyezte meg mosolyogva a pedagógus.

A feladatokat a Nyíregyházi Sportcentrum szakemberei állították össze.

– Szabadidősport-szervező csapatunknak fontos, hogy rendezvényeinken az óvodásoktól a szépkorúakig minden korosztálynak lehetőséget biztosítsunk a mozgásra – ismertette Dajka László. A szervező hozzáfűzte: évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a városi Rotary Clubbal.

– A szervezet vezetői megbíznak bennünk, a diákok minden évben nagyon lelkesek, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy jól érezzék magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában