Atlétika

2021.06.26. 13:58

Szikszai Róbert nagy dobásra készül Debrecenben

Éremesélyes nyíregyháziak és tehetséges fiatalok az országos felnőttbajnokságon.

ML

Ez a bajnokságok hete. Csütörtökön és pénteken a nyíregyházi atlétikai centrum adott otthont az U14-es és U16-os bajnokság egyik csoportja második fordulójának.

Szombaton és vasárnap a felnőttek lépnek rekortánra, mégpedig Debrecenben. Itt rendezik a 126. felnőttbajnokságot, amelyen negyven számban közel félezren indulnak. Köztük lesznek a Nyíregyházi Sportcentrum legjobbjai, akik közül többen a bajnoki címre is esélyesek.

– Magasugrásban és hármas­ugrásban leszünk érintettek – kezdte lapunk érdeklődésére Bakosi Béla, az ugrók edzője. – Péter (Bakosi Péter, a szerk.) magasban szeretné visszaszerezni a bajnoki címet, ami nem lesz könnyű, hiszen Jankovics Dániel és Agárdi Péter is bizonyára a dobogó legfelső fokára szeretne állni. Ami a hármast illeti, a férfiaknál és a nőknél is nyílt verseny lesz, Pál Robin és Nyisztor Petra egyaránt éremesélyes, a férfiaknál szerintem már egy 15,50 körüli eredmény is elsőséget jelenthet. Remélem, hogy mindhármuknak kijön a lépés, ám a szereplést természetesen az időjárás is befolyásolhatja.

Izgalmas versengések várhatók

– Három aranyat szeretnék, de egyik sem tűnik egyszerűnek – tért a lényegre Kerekes László, a dobóink edzője. – A bajnokság egyik szenzációja lesz, hogy Márton Anita visszatér és diszkoszvetésben is indul, ezen akar bemelegíteni a súlylökésre. Így aztán nem lesz könnyű dolga Dórának (Kerekes Dóra, a szerk.). Szikszai Robi az utóbbi két versenyén legyőzte Huszák Jánost. Debrecenben nagy lesz a tét, hiszen az olimpiai indulást jelentő világranglista-helyezésekben mindketten hátrébb kerültek a még indulást jelentő 32. helytől. Huszár a 35., Robi a 39. A bajnokság ebből a szempontból nagyon fontos, mert a bajnok pluszpontokat szerez, a riválisok közül pedig sokaknál már véget ért az országos bajnokságuk. Súlylökésben Tóth Balázsnak áll a zászló, eddig végig nagy harcot vívott az ikarusos Kovács Lacival. Balázs az utánpótlás-bajnokságon nagy egyéni csúcsot lökött, akkor igen kijött neki a lépés. Jó állapotban van, bízom benne, hogy Debrecenben is jó napot fog majd ki, most ő tűnik a legesélyesebbnek a bajnoki címre.

– A fiatalok közül hárman is indulnak majd a felnőttek között. Vass Anett, Czabán Áron és Bucsánszky Zsombor diszkoszban megdobták a nevezési szintet. Lehetőséget kapnak arra, hogy egy ilyen rangos hazai versenyen rutint szerezzenek, ismerkedjenek a légkörrel – jegyezte még meg Kerekes László, aki egyébként Szikszai Róberttel a héten a tatai edzőtáborban készült.

A dobók és az ugrók mellett fiatal futók is rajthoz állnak majd.

Egyéni rekordokat vár az edző

– Ketten indulnak majd a bajnokságon, Garai Graciana és Szabó Hunor – kezdte tájékoztatását Széles Imre edző. – Hunor a múlt hét végén Székesfehérváron indult nyolcszázon és nyert 1:55,60-as idővel. Most az szeretném, hogy 1:55-ön belül fusson és teljesítse az ifi-Eb-szintet, ami 1:55,30. Graci idén négyszer futott négyszázat, háromszor egyéni csúcsot, és 60,01-nél járunk. Nála azt szeretnénk, ha végre ötössel kezdődne az időeredménye. Ő kétszázon is rajthoz áll, ott 26,26-ja van. Hunor csak nyolcszázon indul. Mindkettőjüktől egyéni rekordokat szeretnék, mindketten képesek rá, és remélhetőleg a felnőttmezőny húzni is fogja őket – így Széles Imre.

Címkék#atlétika
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában