röplabda

2021.07.14. 07:38

A fej jobban elfárad, mint a fizikum

Kedden pihenőt kaptak a lányaink, szerdán a törökök ellen folytatják az U16-os kontinensbajnokságot.

ML

20210712 Nyíregyháza U16-os korosztályos lány röplabda- Európa-bajnokság, Magyarország-Lengyelország mérkőzés. Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország

Fotó: Dodó Ferenc

Valamennyi résztvevő három meccset játszott eddig az U16-os leány röplabda-Európa-bajnokság nyíregyházi és homonnai csoportjában. A Continental Arénában a magyar válogatott előbb a csehek, majd a belgák ellen nyert. Sajnos hétfőn már nem jött a harmadik siker, mert a lengyel válogatott legyőzte a mieinket. Az eddigi három meccsről kérdeztük Kőnig Gábort, a magyar együttes szövetségi edzőjét.

Megjött az étvágyuk

– Úgy vélem, az első két nap bomba volt, hiszen mindkét meccset megnyertük – kezdte Kőnig Gábor. – Titkon reménykedtünk abban, hogy jól mértük fel az erőviszonyokat, jól állítottuk fel a sorrendet.

– Bebizonyosodott, hogy jó döntés volt, és így kezdeni egy csoportkört nagyon jó érzés. Ez meghozta az étvágyat is, sajnos a harmadik meccsre kicsit elfogytunk, elsősorban mentálisan, mert ezeken a mérkőzéseken a fej sokkal jobban fárad, mint a fizikum.

– A fizikummal nem lehet gond, egyértelműen fejben fáradtak el a lányok. Ami a fizikai mutatókat illeti, ezeket csak úgy tudjuk kompenzálni, ha száztíz százalékosan pörgünk. Ám ezt napról napra megtenni nem könnyű feladat.

Kedden nem játszottak mérkőzéseket, pihenőt kaptak a csapatok. Mindenki másként töltötte, voltak, akik edzettek, mások nem.

– Remélhetőleg aktívan tudták kipihenni magukat a lányok, mert az edzést is lemondtam – folytatta a kapitány.

– Döntő lehet, hogy a lányok mennyire tudják regenerálni magukat egy olyan napon, amelyen nem a röplabda dominált. Hat hete folyamatosan a röplabdában vannak a lányok, ezért jól jön nekik egy ilyen szusszanásnyi kikapcsolódás.

Hétfőn este kiderült, hogy már csak egyetlen veretlen válogatott van a csoportban. Az orosz–török rangadót az oroszok nyerték ötszettes nagy csatában.

– A szakmai stáb tagjaival megnéztük a mérkőzést, láthattuk, hogy az orosz és a török csapat egyaránt kiemelkedik a mezőnyből. Más dimenzióban játszottak, mint amit a többi mérkőzésen láthattunk.

– Két nagyon jól felkészített csapatról van szó, a törökök például március óta együtt készülnek, náluk igencsak felszálló ágban van most a röplabda – így Kőnig Gábor.

A mieinkre – miként a többiekre is – még két találkozó vár, szerdán a törökök, csütörtökön pedig az oroszok ellen. Mi kellene ahhoz, hogy a csapat maradjon Nyíregyházán, hiszen a csoportok első két helyezettjei itt folytatják?

Kétszer kellene nyerni

– Igazából bármi lehet a körbeverések miatt, nekünk a hátralévő két meccset meg kellene nyerni ahhoz, hogy biztosan az első két hely valamelyikén végezhessünk. Még a saját kezünkben van a sorsunk, de az csak akkor sikerülhet, ha nyerünk a törökök és az oroszok ellen is –így Kőnig Gábor

A homonnai, azaz szlovák ágon már nincs veretlen, nehéz lehet megjósolni, hogy végül mi lesz a csoport végeredménye.


Tabellák

A csoportmérkőzések állása három kör után

Nyíregyháza

1. Oroszország 3 3 – 9:2 8

2. Törökország 3 2 1 8:4 7

3. Magyarország 3 2 1 6:5 6

4. Lengyelország 3 1 2 4:6 3

5. Belgium 3 1 2 4:7 3

6. Csehország 3 – 3 2:9 0

Homonna

1. Bulgária 3 2 1 7:3 6

2. Szlovákia 3 2 1 7:4 6

3. Olaszország 3 2 1 6:4 6

4. Szerbia 3 2 1 6:6 5

5. Horvátország 3 1 2 6:7 4

6. Románia 3 – 3 1:9 0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában