Röplabda

2021.07.02. 08:26

Nem városnézésre jöttek, szombaton keretszűkítés

Az U16-os lány röplabdázók rendületlenül készülnek a Nyíregyházán rendezendő Eb-re.

MK

Az U16-os magyar válogatott már bevette a Continental Arénát

Fotó: Dodó Ferenc

A Nyíregyháza belvárosán gyalog áthaladókban felmerülhetett a kérdés: ki lehet az a csapatnyi, sportolónak tetsző fiatal lány, akik naponta többször, akarva-akaratlanul is látványosságnak számítanak, ahogy vonulnak a sétálóutcában. Nos, ők az U16-os röplabda-válogatott tagjai, akik a nagy hőségben is rendületlenül készülnek a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Szlovákiai kiruccanás

A válogatott május 30-ától június 18-áig Szigetszentmiklóson készült, majd átköltözött Nyíregyházára.

A Szlovákiában és Magyarországon, közelebbről a megyeszékhelyünkön rendezendő kontinenstorna július 10-én kezdődik, a 18-i bronzmérkőzést és a finálét is a Continental Arénában bonyolítják le. A mieink Belgiummal, Csehországgal, Lengyelországgal, Oroszországgal és Törökországgal találkoznak a csoportban. Kőnig Gábor szövetségi kapitány szerint nem mi vagyunk a favoritok, de úgy készülünk, hogy mindenki dolgát megnehezítsük.

– Az edzőtábor első időszakában arra törekedtünk, hogy a lányokat visszaszoktassuk a röplabdához és a rendszerhez – mondta el lapunknak Kőnig Gábor. – A fizikai felkészítést próbáltuk úgy felépíteni, hogy kisebb intenzitásról menjünk a magasabb felé. Most vagyunk abban a fázisban, hogy már próbálunk frissíteni, rövidebb, pörgősebb edzéseket tartunk.

A csapatnak egy-két sétán és egy délutáni strandoláson kívül nem sok ideje volt eddig felfedezni a várost, ráadásul a nyíregyházi készülődést meg is szakította egy szlovákiai tréningezés. Ez is segíti a kapitányt abban, hogy fontos és jó döntéseket hozzon meg a szombati keretszűkítésig. Mint mondja, nagyon sok kérdőjel van a szakmai stábban, kollégáival keresik azokat a láncszemeket, akik beleillenek a csapatszerkezetbe, vagy olyan szerepet tudnak betölteni, ami segítségre lehet. Van egy-két poszt, ami nagy fejtörést okoz, ezért próbálják a lehető legtovább kitolni a döntést.

Profi mentalitás szükséges

– Múlt héten a szlovákokkal tartottunk közös edzést, próbáltuk forgatni a csapatot, megnéztünk különböző összeállításokat, és hogy a kérdőjeles posztokon ki, hogyan teljesít. Másnap egy hivatalos edzőmérkőzést játszottunk, amit jól kezdtünk, majd bealudtunk, így 3:2-es vereségbe szaladtunk bele. Nem az eredmény volt a lényeg, inkább a hozzáállással volt problémám. Ezt megbeszéltük még aznap este, másnap játszottunk még egy hivatalos edzőmeccset, amit 4:1-re nyertünk meg. A hozzáállás már sokkal jobb volt, ebből kellene kiindulni – tette hozzá a tréner.

A 36 éves szakembernek van benne rutinja, hogyan kezelje a fiatal játékosokat, hiszen bár korábban a Vasas felnőttgárdájánál volt másodedző, több korosztályban is irányított csapatot, az előző idényben a fővárosi piros-kékek U15-ös gárdáját vezette.

– Minden csapat más és más, ha korosztályt is váltunk, akkor meg aztán pláne – válaszolt Kőnig Gábor arra a kérdésre, mekkora feladat az U16-os válogatottat irányítani.

– Meg kell próbálni megértetni a lányokkal, nem szabad abban a hitben élniük, hogy ők csak 14-15 évesek. Tőlük is meg kell követelni, hogy úgy álljanak a sportoláshoz, hogy annak hosszú távon legyen eredménye. Csak így lehet előrelépni. Tartom, hogy nem feltétlenül kell tizenöt évesen a legjobb játékosnak lenni, viszont elősegítheti, hogy megtalálják az utat. Próbálunk kompromisszumot kötni, hogy érezzék, fegyelem van, de a lelkükkel is sokat kell foglalkozni.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában