paralimpia

2021.08.26. 07:48

Az egyik szeme sír, a másik nevet a nyíregyházi vívónak

Tarjányi István kardban hozta a papírformát, és peches volt a paralimpián.

ML

István (balra) az első paralimpiai asszóját megnyerte a brazil Chaves ellen

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tokiói idő szerint is korán kelt szerdán Tarjányi István. Az NYVSC kerekesszékes és kardszakosztályának válogatottja reggel kilenckor már ott volt a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokának egyik pástján. Pákey István tanítványa két számban is indul a paralimpián, az első a kard volt. A nyitány jól sikerült, mert István 5:1-re nyert a brazil Vanderson Luis Chaves ellen.

Jött a dörzsölt lengyel

Ezt követően 5:3-ra kikapott az orosz Alexander Kurzintól, majd jött két újabb győzelem. Előbb a francia Maxime Valet (5:3), majd a kanadai Pierre Mainville (5:4) ellen. A táblakört vereséggel zárta, a lengyel Grzegorz Pluta 5:3-ra nyert a magyar versenyző ellen.

A nyolcaddöntőben erőnyerő volt a magyar versenyző, rövid pihenő után jött a negyeddöntő, egy újabb lengyel ellen. Sajnos Adrian Castro ellen sem volt szerencséje Istvánnak, mert a lengyel nyert 15:4-re, ezzel a magyar versenyző búcsúzott.

Tudtam, hogy nagyon erős, számítottam rá, de szorosabb asszót képzeltem el.

– Sajnálom, ez így alakult. Legközelebb jobban megszorongatom. Legutoljára Egerben vívtam vele, az ottani taktikának teljesen az ellentettjét csináltam most, ez az elején bejött, de utána sajnos ő is váltott, és nem igazán tudtam ennek az ellenszerét megtalálni. A célom sikerült, hiszen tíz évvel ezelőtt elterveztem, hogy kijutok a paralimpiára, és most itt vagyok. Ahhoz képest, hogy most debütáltam, ez jó eredmény szerintem.

– Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Az volt a célom, hogy ha küzdéssel is, de felkerüljek a dobogóra, emiatt egy picit csalódott vagyok, de örülök is – nyilatkozta Tarjányi István.

– Egyet le kell szögezni, a papírformát csinálta meg István – kezdte tanítványa szereplésének értékelését Pákey Béla. – A csoportjában legyőzte azt, akit le kellett győznie, és kikapott attól, akitől ki lehet. Kiemeltként bekerült a negyeddöntőbe, és jött a lengyel Castro. Ő egy igazán dörzsölt, rutinos vívó, akit István még nem tudott legyőzni, Rióban is dobogós volt. Nem sikerült a bravúr, érvényesült a papírforma, tőle kikaphatott.

Nem volt szerencséje

– Abban viszont nem volt szerencséje, hogy a negyeddöntőbe tábla hatosként jutott, sajnos a tábla egyes és kettes helyén szereplők kikaptak a négy közé jutásért, így bekerültek az 5–8. helyezettek elejére. István ezzel a hatodikról lecsúszott a nyolcadik helyre, és itt zárt. Ám nézzük pozitívan, élete első paralimpiai napja lement, nyert három meccset, a papírformát hozta, rosszat nem lehet rá mondani. Jöhet a párbajtőr – így Pákey Béla.

Ez a versenyszám csütörtökön, itthoni idő szerint éjjel kettőkor kezdődött.


Paralimpia

A magyarok eredményei

Férfiak.

Kerekesszékes vívás. Kard egyéni. A kategória: 1. Li Hao (Kína), 7. Osváth Richárd. B kategória: 1. Feng Jen-ko (Kína), 8. Tarjányi István.

Parakerékpár. B1. 4000 méteres üldözéses verseny: 1 Tristan Bangma (Hollandia) ...10. Ocelka Róbert (segítő: Nagy Gergely)

Nők.

Kerekesszékes vívás. Kard egyéni. A kategória. 1. Pien Csing (Kína) 4. Hajmási Éva, 9. Veres Amarilla. B kategória. 1. Tan Su-mej (Kína), 6. Mező Boglárka.

Paraúszás. 400 m gyors. 1. Lakeisha Patterson (Ausztrália) , 2. Konkoly Zsófia, ...14. Payer Kata. 100 m hát. S2. 1. Jip Pin-hsziu (Szingapúr), 7. Adámi Zsanett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában