Kosárlabda

2021.08.13. 07:45

Kellemes élmény után még pozitívabb a folytatás

Pethő Ákos a válogatottal elért sikert követően megtartotta az első edzését a Cápáknak.

MK

Kozák Bertalanék erőt fejlesztenek, de már a taktikát is gyakorolják

Forrás: bluesharks

Korábban beszámoltunk róla, hogy az élvonalbeli szereplésre készülő Hübner Nyíregyháza BS az első héten Borisz Maljkovics és Szollár Gergő irányításával, Pethő Ákos nélkül dolgozott. A vezetőedző az U18-as válogatott szövetségi edzőjeként a FIBA Youth European Challenger szlovákiai tornáján vett részt a korosztályos nemzeti csapattal.

– Úgy akartam kimenni a tornára, hogy már készen van a játékoskeret – beszélt Pethő Ákos arról, hogyan tudta összeegyeztetni a válogatottbeli és a Cápákkal kapcsolatos feladatokat. – Ez szerencsésen alakult, utolsóként igazolt légiósunk, Alex Reese épp az utazásunk hetében írta alá a szerződését. A tornán már csak a válogatottra kellett figyelnem, illetve a pihenőnapokon egyeztettem Borisszal és Gerivel.

A mieink az első meccsükön – ahogy fogalmazott a tréner – kijózanító pofont kaptak Bulgáriától, ami talán a túlzott akarás számlájára írható. A magyar válogatott az írek ellen javított, majd az elődöntőben legyőzte a hazai szlovák csapatot. Pethő Ákos elmondása szerint az ukránok elleni döntő elején a csapat és az edzői stáb is túlpörgött, de aztán mindenki lehiggadt, a nagyszünetben átbeszélték a javítanivalókat, és a második félidőben nagyot fordítva diadalmaskodtak, elhozva ezzel az aranyérmet az idei utánpótlás Eb-t helyettesítő tornáról.

Ez volt az ő Eb-jük

– Pszichésen nehéz volt a torna, mert a szervezők nagyon keményen betartották a buborékrendszert, csak a szálláson lehettünk, illetve a csarnokban, ahova busszal vittek minket edzésre vagy meccsre – árulta el a szakember. – Ez is inkább a pihenőnapon volt nehéz, hogy nem lehetett mit csinálni. Sajnáltam, hogy a korlátozások miatt nem utazott el annyi szülő, mint amennyi lehetett volna, egyébként nincs hiányérzetem, mert a tornának szakmailag is megvolt az Eb-hangulata. Komolyan vették a csapatok, mindenki meg akarta nyerni. Mondtam is a srácoknak, hogy nekünk ez az Európa-bajnokságunk, ennek megfelelően készítettük fel őket.

Már a taktika is előkerült

Pethő Ákos csütörtökön délelőtt tartotta meg első tréningjét a Cápáknak, majd este már a másodikat is levezényelte.

– Pozitív élmény után jöttem, és még pozitívabb fogadott – fogalmazott a vezetőedző. – Örültem, hogy végre személyesen dolgozhatok a srácokkal. Nagyon jó munkát végeztek eddig. Főleg az erő- és állóképesség-fejlesztésen van a hangsúly, de a taktikai alapokat is elkezdjük letenni. Hét felkészülési meccset terveztünk, az elsőt szeptember 24-én játsszuk Jászberényben. Az a cél, hogy addigra már legyen olyan taktikai alapunk, amire lehet építeni. A légiósok azon a héten érkeznek, de a meccsen még nem lépnek pályára, mert főleg a tengerentúli játékosoknak kell majd egy kis idő, hogy akklimatizálódjanak, illetve szeretnénk, hogy kicsit összeszokjanak a társakkal. Szeptember elején az oroszlányi Bányász-kupán már teljes fegyverzetben szeretnénk szerepelni.

A napokban elkészült az alapszakasz sorsolása, ami szerint a nyíregyháziak szeptember 22-én Debrecenben kezdenek a DEAC vendégeként, majd az első hazai találkozójuk szeptember 25-én lesz a Kecskemét ellen.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában