drift

2021.08.25. 08:34

Teli gázzal előre, aztán nagy kézi!

Zentai Sándor tíz esztendeje nagy bravúrral nyerte meg a King of Europe máriapócsi versenyét.

ML

Tíz esztendeje így írtuk meg Zentai Sándor nagy sikerét

Fotó: km/archív

„Nem kis meglepetésre megyebeli pilóta aratta le a babérokat a nemrégiben a máriapócsi RabócsiRingen rendezett nemzetközi driftversenyen, a King of Europe sorozat magyarországi állomásán. A mátészalkai Zentai Sándor parádés, igazi közönségautózással állhatott a dobogó legmagasabb fokára, maga mögé utasítva ezzel a nemzetközi mezőny színe-javát.”

Ezek jelentek meg tíz éve lapunk 2011. július 18-ai számában. A King of Europe akkori, negyedik állomásán rekordszámú, hatvankét pilóta indult a RabócsiRingen, addig soha nem volt ennyi résztvevője magyarországi Eb-futamnak. Zentai Sándor parádésan versenyezve állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, miután a fináléban legyőzte az olasz Diego Quarantát, a bronzcsatát Szabó Szilárd nyerte a svájci Benno Frieden ellen.

Ralikrossz, drift, ralikrossz

A jubileumoknak nincs vége, hiszen a mostani lesz a tizedik Trackwood a RabócsiRingen. Az első, nagy durranást jelentő versenyen is rajthoz állt Zentai Sándor és testvére, Attila.

A húszesztendős RabócsiRing egyik nagy versenye lesz a péntek–szombati Matador Trackwood Fesztivál, amelyen tizenkét nemzet pilótái versengenek. A Legends kategória huszonkettes mezőnyében ott lesznek a Zentai fivérek is.

– Az biztos, hogy nagyon jó verseny volt, ám igazán részletesen már nem emlékszem arra az első Trackwoodra – kezdte érdekelődésünkre Zentai Sándor.

A mátészalkai pilóta jó néhány versenyen elindult testvérével, aztán 2015-ben abbahagyták a driftezést. Egy év szünet után ismét autóba ültek, ám visszatértek a rali­krosszhoz. Aztán jött újabb pihenő, majd ismét a rali­krossz, illetve egy verseny erejéig újfent a drift.

– Meghívtak bennünket a Legends mezőnyébe, amire természetesen igent mondtunk a testvéremmel – tért rá a jelenre Zentai Sándor. – Kellemes emlékek fűznek a driftezéshez, így nem volt nehéz elfogadni az invitálást. Gatyába ráztuk a Focust, amellyel korábban versenyeztem. Úgymond karbantartásokat végeztünk el a Fordon, a hét végén teszteltem is, őszintén szólva igen szokatlan volt. Mondják, hogy a biciklizést nem lehet elfelejteni, hát a diftelést el lehet.

– Nem tudom, miért, de kis túlzással olyan volt, mintha először ültem volna drift­autóba. Hat év kimaradt a versenyzésből, ment a csetlés-botlás, aztán volt bennem egy ki félsz is, hiszen eszembe jutottak, hogy amikor ment, akkor teli gázzal előre, egy nagy kézi, aztán vagy elfértem, vagy nem. Igazából nem is tudom, hogy akkor miként tudtam ezt megcsinálni.

Nagyágyúk ellen nyomják

– Bízom benne, hogy a mostani versenyen majd visszatérnek az akkori megszokott mozdulatok, és élvezni fogom a versenyt. Mert ez az elsődleges célom, mindegy, hogy milyen eredménnyel zárok. A legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat, mi, a család és a cégünk tagjai is, hiszen mindannyian ott lesznek a RabócsiRingen, rendkívüli munkaszüneti napot tartunk. Egy jó hangulatú versenyhétvégét szeretnénk csinálni – így Zentai Sándor.

A Legends kategóriában olyan nagyágyúk is indulnak, mint a lengyel Pawel Trela, honfitársa, Marcin Banowicz, aztán az orosz Dmitriy Illuk, a görög Xenikos Nassos, vagy a francia Antony Ply. Zentai Sándor is látta már a nevezési listát, és miként a beszélgetés során elmondta, ha csak a nevekre gondol, máris borsódzik a karja. Ez jó jel, arra bizonyíték, hogy ezzel előjöttek a régi emlékek. A kellemesek; remélhetőleg a mostaniak is azok lesznek majd.


Matador Trackwood Drift Fesztivál

Péntek

11: Drift edzés Pro, Pro Legends

12.30: Drift edzés Pro2, Pro2 Legends

14: Drift edzés Pro, Pro Legends

15.30: Drift edzés Pro2, Pro2 Legends

17: Drift edzés Pro, Pro Legends

18.30: Drift edzés Pro2, Pro2 Legends

21: Trackwood 10. szülinapi parti

Szombat

7:30: ASG300 robogóverseny rajt

12:30: Drift edzés Pro, Pro 2 Legends

14.30: Drift kvalifikációk

16: Drift edzés Legends

17: Versenyzői felvonulás Pro2/Top16

17.30: Pro2, Top 16

19: Pro2 Top 8/4/Döntők

19:30: Versenyzői felvonulás Drift Legends

20: Drift Legends Trackwood 10

22: Versenyzői felvonulás Pro/Top16

22.30: Pro, Top16

23.30: Pro, Top 8/4/Döntők

Díjátadók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában