Kosárlabda

2021.09.10. 07:25

A Blue Sharks látványos játékkal nyitotta a tornát

A nyíregyháziak a második félidőben felőrölték a Budapesti Honvédot.

MK

Fotó: Sipeki Peter

A lehető legtöbb módon méltó emléket állítani Sitku Ernőnek – a Nyíregyházi Élsport Kft.-nél tavaly május, azaz az egykori kiváló kosárlabdázó és sportvezető halála óta ezen dolgoznak.

Ennek egyik pillére egy – a tervek szerint hagyománnyá váló – rangos kosártorna megszervezése. A viadal tavaly nyáron a koronavírus miatt elmaradt, idén pedig már úgy adhat otthont neki a Hübner Nyíregyháza BS, hogy az első osztály szezonrajtjára készül.

Az elmúlt években a második vonal meccseihez szokott szurkolók a DEAC–Alba Fehérvár nyitómeccsen nyugtázhatták: az A csoportban jóval nagyobb az iram és a fizikalitás. Az izgalmas találkozót végül a fehérváriak nyerték meg 93–89-re.

Az Alba ellen jön a döntő

A két mérkőzés közötti megnyitó részeként a Sitku Ernőről vetített képösszeállítás egyszerre csalt könnyeket a szemekbe és mosolyt az arcra, megható volt a nyíregyházi ikon két gyermeke, Zsuzsanna és Márton bejelentkezése. Ezek után nem volt könnyű felpörögni, s a hazaiak „késve” is érkeztek meg a meccs- be. A nyíregyházi nevelésű Jakab Péter és fővárosi társai jobban kezdtek, pillanatok alatt 8–0-ra vezettek. C. J. Bryce indította be a motort, majd Tóth Gergely 2+1-es akciója után már a Cápák vezettek. Rytis Pipirasék egyre jobban védekeztek, ám a távoli dobások nem ültek. Mokánszki Máté negyed végi hatalmas blokkja csak arra volt elég, hogy két ponton tartsa a Honvéd-előnyt.

A második negyedben előbb Seth LeDay, majd Nigel Johnson szerzett nehéz kosarakat, utóbbi vezetésével hosszú idő után újra vezetett a Nyíregyháza, ám továbbra is csak ziccerekből és büntetőkből születtek a hazai pontok. Az első hárompontost fél perccel a fél­idő vége előtt Bryce szerezte meg, zárásként pedig Kiss Benedek is bevágott egy távolit.

A harmadik játékrész már igazi közönségszórakoztató kosárlabdát hozott. Előbb Pipiras percei jöttek – a litván rövid időn belül kilenc pontot szerzett –, majd Johnson dobott egy hármast, a másik oldalon pedig óriásit blokkolt. Jó védekezésre építve szépen lassan húsz pont fölé nőtt a különbség, így az utolsó negyedre már nem maradt kérdés.

A Cápák a péntek 19 órakor rendezendő döntőben az Alba Fehérvárral csapnak össze.

Kosárlabda: Sitku Ernő-emléktorna

Budapesti Honvéd–Hübner Nyíregyháza BS 71–88 (17–15, 13–23, 16–32, 25–18)

Continental Aréna, 400 néző.Nyíregyháza: Johnson 21/3, Kiss 5/3, Bryce 15/6, Pipiras 15/3, Tóth 8. Csere: Bus, LeDay 12, Bazsó 4, Mokánszki 2, Anda 4, Vaskó 2, Kozák. Vezetőedző: Pethő Ákos.DEAC–Alba Fehérvár 89–93 (27–23, 22–18, 23–27, 17–25)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában