fogathajtás

2021.09.01. 09:32

A maratonhajtás a nyírbátori versenyző igazi erőssége

Szakács Róbert megyénk első négyesfogat-hajtója, aki világversenyen, Európa-bajnokságon indul.

ML

Szakács Róbert két esztendeje készül a kontinensviadalra

Fotó: fogathajtas.hu

Szakács Róbert örökre beírta magát a megyei fogathajtás kapcsos könyvébe. A Nyírbátori Lovas Egyesület versenyzője megyénkből az első, aki négyes fogattal Európa-bajnokságon szerepel. Jelesül a szerdán Budapesten kezdődő kontinensviadalon, amelyen minden idők legizgalmasabb küzdelmére van kilátás.

Budapest ötven esztendő után rendez ismét kontinensbajnokságot a szakágban – az elsőnek is Budapest volt a házigazdája – amelyre rekordot jelentő 43 fogat, 10 ország, 9 csapat, 215 ló, 11 Európa- és világbajnok hajtó érkezett Budapestre.

Visszatérve Szakács Róbertre, a kiváló hajtó két évtizeden át kettes fogatokat hajtott, majd két éve váltott a négyesre.

– Egy ilyen versenyre nem lehet két nap, vagy két hét alatt felkészülni – kezdte érdeklődésünkre Szakács Róbert.

– Mi két éve készülünk, ez nem olyan egyszerű, hogy mondjuk egy versenyautónál állítunk a szelepeken, itt a lovakat úgy kell idomítani, hogy minden rendben legyen. Számunkra a felkészülést a válogató versenyek jelentették. Ezeken értünk el olyan eredményeket, hogy végül tagjai lehetünk a válogatottnak.

– A pálya nagyon nehéz, nyolc akadállyal, két vizessel. Nagyon szép, világszínvonalú, de milyen is lenne egy Európa-bajnokságon. Már láttam a pályát, de hogy milyen lesz, azt szerdától tanulhatjuk be. Ami a programot illeti, két nap a díjhajtás, szombaton jön a maraton, vasárnap pedig az akadályhajtás. Nekem a maraton az erősségem, persze a többi számban is igyekszünk mindig finomítani. A maratonhajtás egyébként igen izgalmasnak ígérkezik.

Intelligensek, jó szándékúak

– A lovak német félvérek, móriczburgiak. Testvérek, egy ménesből, egy alomból valók. Négy-öt év alatt kerültek hozzám csikóként. Könnyen tanulnak és ami nagyon fontos, nem akarnak rosszat. Nagyon intelligensek, könnyű velük dolgozni. Magasan telivérezettek, így van bennük vér, ám igazán együttműködőek. Nagyon csapatjátékosok, túlzottan is a jóra törekednek, nagyon munkások.

Szellő is szerepet kap

A versenyre minden hajtó öt lóval nevezhetett, a fogatok összeállításánál lehetőség van a cserére.

– Az alapfogat tagjai Oki, Oliva, Gréti és Grieve. Maratonhajtáson lesz a fogatban egy lipicai szürke is, mégpedig Szellő, ő a koránál, rutinjánál fogva elöl megy. Régóta hajtom, nagyon megbízom benne. Ismerjük egymás mozdulatait, igaz, már nem az enyém, hanem Fekete Gyuri adta (idősebb Fekete György, szintén a nyírbátori klub versenyzője, a szerk.) kölcsön. – árulta el Szakács Róbert.

A lovakra komoly állatorvosi háttér felügyel, ugyanolyan fontos a táplálkozás, a regeneráció felépítése, mint a komolyabb szintű sportolóknál.

A versenyek előtt alaposan feltöltik a szervezetüket vitaminokkal, energiával, és például a maratonhajtás után komolyan megvizsgálják őket, hiszen óvják a négylábúakat. Amennyiben verseny közben valami gond van, például sérülés, azonnal megállítják a fogatot. A nyírbátori versenystáb tagja a két segédhajtó, Sarka István és Rácz József, mellettük még két segítő igyekszik majd mindent megtenni a sikeres szereplésért. Hétfőn elindult a bátori csapat a versenyre, a lovak elfoglalták a boxaikat. Szerdán alaposan átvizsgálják a négylábúakat, aztán jön a sorsolás, és az ünnepélyes megnyitó. Csütörtökön pedig kezdetét veszi a jubileumi kontinensviadal. Mi a célja Szakács Róbertnek?

Fantasztikus mezőny

– A mezőny fantasztikus, hiszen egy kivétellel a világ legjobb négyesfogat-hajtói itt vannak Budapesten, olyan ez, mint a Forma–1. – A legfontosabb az, hogy érjünk végig, fejezzük be a versenyt. A tisztes helytállással már teljesítenénk a legfontosabbat – nyilatkozta a remek hajtó.


Fogathajtó-Eb

A magyar csapat tagjai: Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József

Egyéniben indulnak: Galbács Ferenc, ifj. Galbács Ferenc, Papp János, Szakács Róbert, Váczi István és Vida József

Programok

szerda: állatorvosi szemle, díjhajtás sorsolása, ünnepélyes megnyitó (17.30)

Csütörtök: díjhajtás 10

Péntek: díjhajtás 10

Szombat: maratonhajtás 10

Vasárnap: akadályhajtás 10

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában