kézilabda

2021.09.23. 11:30

Megszűnt a megyeszékhely felnőttcsapata

A Nyíregyházi Élsport Kft. csak az utánpótlás-bajnokságokban indít csapatokat.

BB

A kék mezes Nyíregyháza a Kecskemét ellen játszotta utolsó mérkőzését

Fotó: KM-archív/Pusztai Sándor

Mint az ismert, a Nyíregyházi KC az előző szezonban az utolsó helyen végezve kiesett az NB I/B-ből, így szeptemberben az NB II.-ben kezdhette volna meg szereplését. A múlt héten indult sorozatban azonban hiába keressük a nevüket, mert a csapatot működtető Nyíregyházi Élsport Nonpofit Kft. úgy döntött, nem indítja a társaságot az osztályban. Ezzel több mint negyven év után nincs a városnak felnőttcsapata az NB-s bajnokságokban.

Felvetődött az indulás

– A kiesést követően több játékos is jelezte, hogy nem akar NB II.-ben játszani, ezek a játékosok kerestek maguknak a megyében és a megyén kívül olyan csapatokat, ahol esetleg munka mellett kevesebb edzéssel, vagy más konstrukcióban tovább tudják folytatni pályafutásukat. Mivel megvolt a jogunk az NB II.-es indulásra, felvetődött annak lehetősége, hogy mindezek ellenére mégis nevezünk, ezt a döntést azonban a szakmai stábra bíztuk.

– Azt kellett mérlegelnünk, hogy van-e értelme serdülő és ifjúsági játékosokkal nekivágni a sorozatnak. Sokáig úgy tűnt, hogy mégis meglépjük, azonban az ificsapatból is sokan jelezték, hogy tanulmányi és egyéb okok miatt nem kívánnak tovább kézilabdázni nálunk.

Ezért aztán végül az a döntés született, hogy nem indul a csapat, mert annak nincs értelme, hogy ezek a fiatalok nagy különbségű vereségeket szenvedjenek hétről hétre, mert ezzel csak elmenne a kedvük a további játéktól.

– A cégen belül ettől függetlenül tovább folyik a munka utánpótlásszinten – mondta el érdeklődésünkre dr. Mohácsi Máté, a Nyíregyházi Élsport Nonpofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A sportág szakágvezetője Medve Róbert, a szakmai munkáért pedig Bozidar Bursac felel – tette még hozzá.

– Az utánpótlásban közel 170 gyerekkel dolgozunk, akiket korcsoportonként a korosztályos bajnokságban versenyeztetünk. Legmagasabb korosztályunk a serdülő, de indítunk csapatot U16-ban, U15-ben és U14-ben két-két gárdánk is indul. Két-három éven belül szeretnénk csak a saját nevelésű játékosokra támaszkodva csapatot indítani a felnőtt bajnokságban, aztán fokozatosan lépkedve évről évre egyre magasabb osztályba jutni – fogalmazott Medve Róbert.

Bozidar Bursac három forduló után, októberben vette át a csapatot és a Nyíregyházi KC a vezetésével búcsúzott az NB I/B-től.

Sokszor kicsi volt a csarnok

– Nagyon sajnálom, hogy így alakult a nyíregyházi kézilabda sorsa, mert Nyíregyháza igazi kézilabdaváros, amelynek az élvonalban nem egy esetben kicsi volt a Bujtosi csarnok. Tavaly három vesztes mérkőzés után vettem át a csapatot, egyetlen célunk volt: mentsük meg a nyíregyházi kézilabdát és maradjunk bent a másodosztályban. Napi két edzéssel keményen dolgoztunk, mindenki próbálta a maximumot nyújtani. Az ígéretek ellenére januárban nem lett megerősítve a csapat, így kevesen maradtunk a célok megvalósításához. Egyetlen beállónk is megsérült, így a bajnokságot az említett poszt mellett jobbátlövő és jobbszélső nélkül kellett folytatnunk, befejeznünk. Ilyen kevés emberrel már edzésen sem tudtunk minőségi munkát végezni, a mérkőzéseken pedig improvizálnunk kellett. Nagyon büszke voltam a fiúkra, mert egy pillanatig sem adták fel és a megszerzett öt pontunkat ilyen előzmények mellett bravúrnak tartom.

A kiesést követően a vezetőség úgy döntött, hogy megszünteti a felnőttcsapatot és ezután az utánpótlás-nevelésre koncentrál.

Ami engem illet, a serdülők edzéseit vezetem, emellett a többi edzőnek segítek abban, hogy tudják motiválni a gyerekeket és a szülőket ebben a nehéz helyzetben. Több élvonalbeli klubban megfordultam játékosként és tudom, hogy felnőttcsapat nélkül nagyon nehéz az utánpótlással dolgozni. Abban azonban biztos vagyok, hogy az összes edző mindent meg fog tenni, hogy a gyerekek fejlődjenek és ha a vezetőség úgy dönt, hogy mégis indít felnőttcsapatot, akkor biztos, hogy lesz kivel – mondta el érdeklődésünkre Bozidar Bursac.

Mi pedig csak reménykedni tudunk, hogy nem a 2021. május 21-ei Kecskemét elleni volt az utolsó felnőtt mérkőzés a nyíregyházi kézilabda történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában