Atlétika

2021.10.11. 07:45

Hatodikra repült legmesszebb a diszkosz

Szikszai Róbert majd hatvanhét méteres egyéni csúcsa világbajnoki és Eb-szintet is jelent.

ML

Végre kijött a lépés. Mi lett volna, ha mindez hónapokkal ezelőtt történik? Talán tokiói fellépést is jelenthetett volna. Az már a múlt, a jelen pedig Szikszai Róbert új egyéni rekordja. A Nyíregyházi Sportcentrum válogatott diszkoszvetője szombaton Szentesen olyan messzire repítette a diszkoszt, amilyenre versenyen még sohasem. Hét centiméter híján hatvanhét méterre, az új egyéni rekord tehát 66,93 méter.

Minden a helyén volt

Ez az eredmény sokakat meglepett, ám a versenyzőt és edzőit nem. Már benne volt a levegőben a nagy eredmény, az edzéseken többször is biztatóan messzire repült a szer. Szentesen aztán végre kijött a lépés, ám a hat kísérletből mindössze egyszer.

– Természetesen nagyon örülök az eredménynek, amit már vártunk, hiszen az edzéseken biztatókat dobtam. – kezdte érdeklődésünkre beszámolóját Szikszai Róbert. – Múlt szerdán is dobtam hatvanhat fölött. Azért mégsem volt ilyen egyszerű Szentesen. A bemelegítésnél nem igazán éreztem a dobást, aztán az első négy kísérletnél szintén ez történt. Nem is mérettettem le egyiket sem. Közben gondolkodtam is, hogy miért is utaztunk ide, ha így megy? Ötödikre aztán már volt egy 61 körüli érvényes dobás, akkor már éreztem, hogy az utolsóra összejöhet egy jó eredmény. Szerencsére így is történt.

– Bebizonyosodott, amit Cseri (Cserpák Róbert, a dobóatléták edzője, a szerk.) mindig mond. Amennyiben egyetlen mozdulat a helyén van, akkor az akár öt métert is jelenthet. Többször összejöhetett volna, ám csak most volt minden a helyén. Egyébként ahogy lemérték a dobásomat, a szövetség hivatalos versenybírói azonnal megvizsgálták, lemérték a szert. Természetesen vizsgálhatták, mert azzal minden rendben volt. Még szeretnék idén versenyezni, bebizonyítani azt, hogy nem csak egyszeri ez a jó eredmény. Szerdán Szombathelyen is jó lenne hasonló eredményt elérni – így Róbert.

És az egyéni csúcs mellett ami még nagyon fontos: ez az eredmény világbajnoki és Európa-bajnoki szintet is jelent. Ez már kipipálva, emiatt nem kell aggódnia sem Robinak, sem edzőjének, Kerekes Lászlónak. A jövőre, az idénről elhalasztott világbajnokság egyébként az Egyesült Államokban, közelebbről az Oregon állambeli Eugene-ban lesz júliusban. Az Európa-bajnokság egy hónappal később Münchenben. Robinak ezekre már megvan a beszállókártyája.

– Az utóbbi időben nagyon jó formában volt Robi – vette át a szót Kerekes László edző. – Megpihentettem, erre edzéseken akkorákat dobált, hogy csak néztünk. Úgy döntöttünk, hogy minél több versenyen el kell indulnia. Egy héttel korábban Szombathelyen is dobott elsőre 63,01-et, csak akkor leszakadt az ég. Szerdán az edzésen is összejött egy 66,50, így bizakodva indultunk Szentesre, ahol nagyon jó volt az idő, a szél.

Káplán kiváló eredménye

– Mivel jó formában volt, erőltettük is a versenyeket, hogy jöjjön össze még most a világbajnoki és kontinensbajnoki szint, hogy azzal később már ne legyen gond, nyugodtabban tudjunk majd felkészülni. Kicsit kinyújtottuk a szezont, a többiek már pihennek, ám úgy gondoltam, hogy addig üssük a vasat, amíg meleg. Szerencsére bejött – így Kerekes László.

Robi remek eredménye mellett szót érdemel Káplán János is. Ő edzés nélkül idei legjobbját érte el 57,08-as eredménnyel, amivel második lett. Ez szintén megsüve­gelendő.

A versenyen egyébként a felnőtteknél a szintén sportcentrumos Tóth Balázs megnyerte a súlylökést (16,53), míg Kerekes Dóra a női diszkoszvetést (51,37).

Borítókép: Szentesen végre kijött a lépés Szikszai Róbertnek | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik