Rally Hungary 2021 - Nyíregyháza

2021.10.25. 09:49

Nyikolajék nyerték az izgalmas Eb-futamot

Rally Hungary: Herczigék vasárnap elszálltak, Hadikék szájából kiénekelték a bronzsajtot.

ML

A magyar bajnok Hadikék a díjátadókkal

Fotó: Dodó Ferenc

Pénteken alaposan belecsaptak a lecsóba a 3. Rally Hungary pilótái. Napközben többször is lehetett látni Nyíregyházán a versenyautókat. Előbb, amikor a napkori kvalifikációra indultak, majd amikor visszatértek a szervizparkba. Délután aztán a Kossuth tér felé vették az irányt, itt rendezték be a rajtdobogót.

Délután négy után már érkeztek az autók, az utolsó pedig este nyolc után végzett. A rajtdobogóról Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség (MNASZ) elnöke, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár indította el a versenyzőket, akik Máriapócs felé vették az irányt, hiszen itt rendezték a szuperspeciált. A RabócsiRingen a pálya nyomvonalán egy külön erre az eseményre megépített ugrató és egy megvilágított vízfal tette látványossá a száguldást. A RabócsiRing programja már délután elkezdődött. Volt ralikrossz és kamionos bemutató, utóbbinál Kiss Norbert, a Révész Racing immáron háromszoros Európa-bajnoka ámította el a nézőket.

Lángolt a franciák autója

Az ERC-ben az utolsó párban a lengyel Marczyk, Gospodarczyk, valamint a WTRC 2-ben világbajnok és Európa-bajnok, norvég Mikkelsen és brit Edmondson alkotta duó indult. Mindketten a legújabb fejlesztésű Škodával. Marczykék jobban rajtoltak, 0,7 másodperc volt a reakcióidejük. Féltávnál Mikkelsenéknél volt az előny, ám végül a lengyelek nyertek. Ezzel a második helyre ugrottak, az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztan­tyin Alekszandrov mögé.

Szombaton már jött az igazi rali, küzdelem az idővel a zempléni gyorsaságikon. Hat szakasz tette próbára a pilóták ügyességét és az autók megbízhatóságát. Herczigék a szombati első gyors célja előtt három kilométerrel defektet kaptak. A nap vesztese a francia Bastien Bergunhoe és társa, Mathieu Descharne volt, akik fának ütköztek, autójuk – miként néhány fa – kigyulladt. Szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszták, és a lángokat is elfojtották a tűzoltók.

Vasárnap reggel fél kilenc sem volt, amikor az első páros elrajtolt Erdőbényén. A második Füzér–Abaújvár szakaszt meglepetésre a lengyel Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk duó (Škoda Fabia) nyerte. Sajnos nem ez jelentette a nagy durranást, hanem egy újabb kiesés. Herczigék kisodródva becsúsztak egy árokba, természetesen végleg elszálltak, pedig nagy esély lett volna a dobogós helyezésre. Mindkettőjüket kórházba szállították kivizsgálásra.

Bukás és baleset

Egy Tiszanagyfaluhoz közeli baleset miatt csúszott a program a következő megmérettetésre, a nyíregyházi belvárosi gyorsra. Délelőtt tizenegy körül már több ezren álltak az útvonal szélén. Egy rendezői autóból értesítették a szurkolókat, hogy az előbbiek miatt csúszik a rajt. Aztán dél előtt nem sokkal elkezdtek száguldozni az autók. Sokan nem igazán láthatták a történéseket, ám hallhatták, ami szintén nagy élményt jelentett. A leggyorsabbak Ostberék voltak, az 5,78 kilométert 4 perc 48,9 másodperc alatt teljesítették. Az élen maradtak az oroszok Ostbergék előtt, és ami örömtelei, hogy Hadikék a harmadik helyre ugrottak, így indultak a délutáni hegyi gyorsokra.

Az utolsó etapra még a harmadik helyen fordultak, ám ez a szakasz jobban feküdt a lengyel Marczykéknak, akik a gyorson második összetettben a harmadik helyen végeztek.

Mikkelsenék Eb-győzelme

– Minden jó. Túl vagyunk ezen a versenyen. Nagyon örülök, hogy célban vagyunk – írta Hadik az eredménykövető oldalon. Ugyan a kontinensbajnoki dobogóról lecsúsztak, ám a magyar bajnokságot megnyerték.

– Az volt a lényeg, hogy ne hibázzunk. Köszönöm a csapatnak, nagyon jó munkát végezett. Nagyon sokat kellett állítani az autón. Ez az utolsó versenyünk az autóval – írta a győztes Grjazin.

– Ezért dolgoztunk. Stratégia, csapat, minden kellett ahhoz, hogy itt legyünk. A születésnapomra csodálatos ajándék számomra – adta közzé a bronzérmes Marczyk.

Mikkelsenék csak hetedikek lettek, ám emiatt aligha bánkódtak, mert megszerezték az Európa-bajnoki címet. A csúszások miatt az eredetileg este hét óra négy percre kiírt céldobogó közel másfél órával később kezdődött. A dobogósok díjait dr. Szabó Tünde, dr. Kovács Ferenc és Oláh Gyárfás adták át a kitartó szurkolók nagy ovációja közepette.

 


III. Rally Hungary

14 gyorsasági szakasz, 182,01 km

1. Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov (orosz, Volkswagen Polo GTI)

2. Mads Ostberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroën C3)

3. Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk (lengyel, Škoda Fabia Rally2 EVO)

4. Hadik András, Kertész Krisztián(Ford Fiesta MkII)

https://szon.hu/sport/helyi-sport/herczigek-elszalltak-hadikek-haramdikok-5497751/

https://szon.hu/sport/helyi-sport/rali-eb-grjazin-vezet-herczig-a-masodik-a-szombati-versenynap-utan-5496950/

https://szon.hu/sport/helyi-sport/nikolayek-voltak-a-legszuperebbek-5495765/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában