Sajtótájékoztató

2021.10.19. 12:01

Pénteken startol a Rally Hungary!

Világbajnokok, kontinensbajnokok és országos elsők nyomják majd a gázát a rali nagy nyíregyházi ünnepén. A hétvégén jön a 3. Rally Hungary, ami a szakág Európa-bajnoki futama egyben a hazai pontvadászat záró fordulója. A részletekbe kedden délelőtt a nyíregyházi városháza Krúdy Termében avatták be a média képviselőit.

Fotó: DODO FERENC

- Nagy öröm, hogy Nyíregyházán újra Európa-bajnoki futamnak lehetünk házigazdái – kezdte elsőként dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – Nagyon fontos számunkra, hogy továbbra is rendezzünk rangos sporteseményeket és ezekből Nyíregyházára is hozzunk. A magyar kormány 2023-ig támogatja azt, hogy Nyíregyháza a legyen az Eb-futam házigazdája. Az autó és motorsport fejlődése töretlen hazánkban, ezt erősíti azt, hogy több szakág rangos versenyét rendezhetjük. Így például a forma-1-es világbajnoki futamokat és túraautó Világ-kupát, kamionos Eb-futamot. Ebbe a sorba illeszkedik a rali kontinensbajnoki futama amelyben nem csak rendezők vagyunk, hanem remek magyar versenyzők révén sikerekre is esélyesek.

- Nyíregyháza sportos város, köszönet jár azért hogy tavaly a pandémia ellenére sikerült megrendezni ezt a versenyt. Nem csak sportszakmai előnyei vannak egy ilyen rangos rendezvénynek, hanem turisztikai és gazdasági hatásai is. – így dr. Szabó Tünde.

- A HUNDA tavaly december elején alakult meg, így az 2. Rally Hungary versenyét még érdekelődő nézőként élvezhettem – vette át a szót Lázár László, az idén promóterként belépő HUNDA (Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.) kommunikációs igazgatója. – A rali a legnépszerűbb szakág az autósportban, augusztusban a zalaegerszegi versenyen már megjelentünk az akkori tapasztalatok és visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy az Európa-bajnoki futamokat sok évig tudjuk megrendezni hazánkban és Magyarország vonzerejét tovább tudjuk növelni. Bízom benne, hogy sikerrel zárjuk a hétvégi futamot.

- Nyíregyháza és a nyíregyháziak már nagyon várják az Eb-futamot, ami benne van városunk nagy rendezvényeinek sorában – kezdet dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármester. A technikai sportágaknak nagy hagyománya van Nyíregyházán. Tudom, hogy nagyon nagy háttérmunka szüksége egy ilyen verseny sikeres megrendezéséhez

- Ahol szeretik a ralit, ott a ralisok szeretnek versenyezni. Nyíregyház ilyen – ezt már Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke közölte. – Úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben révbe értünk, méltó és fix helye van a magyarországi futamnak a rali Eb versenynaptárában, az új promóter, a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség, a HUMDA segítségével pedig új alapokra tudtuk helyezni a verseny jövőjét is, nyugodtan gondolkodhatunk a hosszú évekre szóló szerződés hosszabbításban. Minden készen áll, én pedig a hétvégén azon fogok dolgozni, hogy a nemzetközi szövetséggel egyeztetve az itteni Eb-futam jövőjét biztosítani tudjuk.

- Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden részlet ki van dolgozva. Pénteken a Kossut téren lesz a ünnepélyes megnyitó. Szombaton a hegyekben versenyeznek az autósok, a leglátványosabb a mádi gyorsasági. Vasárnap ismét gyorsaságival kezdenek a pilóták, majd jön a látványos nyíregyházi belvárosi gyors. Utána ismét a Zemplénbe etapolnak a versenyzők. Az ünnepélyes eredményhirdetésnek vasárnap este a Kossuth tér ad majd otthont.

- Mindig jó érzés visszagondolni a 2019-es Európa-bajnoki futamra. Ködös, sáros időben sikerült jól taktikát választani. Érdekes, hogy azt hittünk másodikok vagyunk, amikor az utolsó gyorsról Nyíregyháza felé etapozva közölték: mi nyertünk. Úgy vélem mentálisan fizikálisan és a technikával is készen állunk a versenyre – vélekedett Turán Frigyes, aki két éve megnyerte az Eb-futamot, idén az magyar bajnoki címbe már nincs beleszólása.

Amit fontos tudni: a pénteki, máriapócsi szuper speciál megtekintéséhez szükség van a védettségi igazolványra, a gyorsaságikon nincs ilyen megkötés. A pályabejárás és a belvárosi gyorsasági miatt útlezárások lesznek Nyíregyházán.

https://szon.hu/sport/helyi-sport/itt-a-terkep-mutatjuk-hol-lesznek-utlezarasok-nyiregyhazan-a-rally-hungary-miatt-5484785/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában