Nyíregyháza

2021.11.18. 09:26

A kezdetekre emlékeztek

A magyar bajnokság alapjait az 1990-es évek elején Nyíregyházán rakták le.

BB

Kozma Mihály és Dajka László

Fotó: mlsz.hu

Hétfőn a 35 esztendős magyar futsalt ünnepelték Budapesten. Ennek apropóján a Magyar Labdarúgó Szövetség harmincöt szakembert hívott meg a Fáy utcai Sterbinszky Amália Sportcsarnokba egy kis múltidézésre. A rendezvényen részt vett többek között Kozma Mihály és Mucha József, a szakág volt szövetségi kapitányai, valamint Dajka László, aki öt éven keresztül viselte a futsal elnöki tisztségét és oroszlánrészt vállalt a sportág magyarországi meghonosításában. Munkájuk elismeréseként emlékplakettet vehettek át Nyilasi Tibortól.

Szép, de nehéz időszak volt

– Megtiszteltetés, hogy gondoltak rám is, talán nem véletlen, hiszen a sportág öt elnökének egyike voltam.

Kozma Mihály és Dajka László | Fotó: mlsz.hu

Az ünnepségen felidéztük a múltat, többek között belenéztünk hazánk első válogatottmérkőzésébe is, amelyet Peru ellen játszottunk és meg is nyertünk – mondta Dajka László.

– Nagyon szép, de nehéz korszaka volt ez a sportágnak. Akkor más volt még ez a játék, nem voltak úgymond specialisták, gyakran a „pengésebb” nagypályás profik is pályára léptek, gondoljunk csak Kovács Kálmánra. Aztán hamar ráéreztünk erre a játékra, válogatottunk a története során először és sajnos utoljára 1989-ben kijutott a világbajnokságra. Köszönhette ezt többek között annak, hogy a kvalifikáció első csoportmérkőzésén 3–2-re legyőzte Brazíliát – nosztalgiázott a volt elnök.

Ez volt a kezdet, nagyobb lendületet azonban az 1990-es évek elején kapott a sportág. – Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a magyarországi bajnokság alapjait Nyíregyházán raktuk le. 1993-ban, 1994-ben és 1995-ben Alkaloida Kupa néven szerveztünk tornákat, amelyekre 38 csapat érkezett megyénkbe az ország különböző pontjairól. És bizony tátva maradt a szájuk, amikor meglátták, milyen remekül felszerelt sportcsarnokok állnak rendelkezésünkre. Ezeknek a tornáknak a hatására jött létre később az első osztályú magyar bajnokság, amelyeken már rendszeresen játszottak a csapatok. Akkor még álmodni sem mertünk arról, hogy lesznek alacsonyabb osztályú és utánpótlás-bajnokságok is.

Argentum az élvonalban

Talán ennek hatására is keresték meg a szövetségtől az akkor még a papírgyárban dolgozó Dajka Lászlót, hogy vállalja el a futsalbizottság vezetését, a szakembert később elnöknek is megválasztották, e tisztséget öt éven keresztül töltötte be. Elnöksége idején a magyar válogatott 67 nemzetközi mérkőzést játszott a kontinensen. Később a magyar labdarúgó szövetség elnökségi tagjai közé is beválasztották. Abban az időszakban a megye különböző csarnokaiban rendszeresek voltak a válogatottmérkőzések, és Argentum néven élvonalbeli futsalcsapata volt Nyíregyházának.

Dajka Lászlót aztán az ezredfordulón elszólította a nagypályás futball, 2000-től három éven keresztül a Nyíregyháza Spartacus elnöke volt, de ez már egy másik történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában