vívás

2021.11.24. 14:00

Két arannyal vágta ki a rezet

Tarjányi István sportcentrumosként villogott a világkupán, Csépke Bence is remekül debütált.

ML

Tarjányi István ­megdolgozott a fényes medálokért

Fotó: Mán László

Így kell debütálni! Tarjányi István a paralimpia utáni első versenyén, immáron a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzőjeként kivágta a rezet, pontosabban az aranyat és az ezüstöt. A múlt héten az idei utolsó világkupaversenyen Pisában egyéniben kétszer végzett az élen, és tagja volt a második helyen álló csapatnak.

– Nagyon fontos volt ez a verseny, és a sikeres szereplés mögött ott van az a munka is, amit még az NYVSC színeiben végzett. Nagyon örülünk annak, hogy ilyen szép eredményt ért el sportcentrumosként – kezdte a kedd délutáni sajtótájékoztatót Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője, aki egy sportsérülésből lábadozva mankók segítségével érkezett a Continental Aréna-beli eseményre.

Tarjányi István ­megdolgozott a fényes medálokért | Fotó: Mán László

– Először is szeretném megköszönni Bélának – kezdte élménybeszámolóját Tarjányi István. – Nagyon boldog vagyok, hogy bizonyíthattam a sportcentrumnak. Elmondhatatlan, hogy milyen érzés volt, amikor Pisában megszólalt a Himnusz, majd két nappal később ismét.

Paralimpikonunk azt is elmondta, hogy amolyan visszajáró Pisába, és ott mindig jól szerepel, világkupaérmeinek zömét az olaszoknál nyerte. A párbajtőrben veretlenül végzett az élen, kardban ugyan becsúszott egy, de a legfontosabb asszókat behúzta.

Visszavágott a taljánnak

– Három emlékezetes asszóm volt – folytatta István. – Párbajtőrben kettő, az elődöntő és a döntő. Az elődöntőben letelt a háromszor három perc, végül egy technikai tussal sikerült nyernem, én voltam a kezdeményező. Ez nagy taktikai győzelem volt. Utána a lengyel Kamil Rzasa várt rám, akivel többször vívtunk már. Hol ő nyert, hol én. Most sikerült belőnöm a megfelelő távolságot, és ez sikerre vezetett. A kardot már reggel úgy éreztem, hogy sikerülni fog. Igaz, volt egy vereségem, ám a döntőben visszavágtam az olasz Gianfranco Paoluccinak, és legyőztem. Nyugodtan vívtam, éreztem, hogy minden klappol.

Bence is nyert asszót

– Ez a siker benne volt a levegőben – vette át a szót Pákey Béla, a kerekesszékesek és kardozók mestere. – Amikor István hazajött Tokióból, már Párizsra tekintett. Nem akart pihenni, dolgozni akart. Beleszippantott a paralimpia légkörébe, és az megfogta, nem lehetett leállítani. Emellett jött a sportcentrum révén egy nagyon komoly háttér, ami szintén inspirálóan hatott rá. Ennek a kettőnek az együtthatója, hogy a maximumot kihozta magából. Eljutni egy ilyen versenyre nagy dolog, megnyerni egy számot fantasztikus, kettőt pedig a fantasztikus feletti teljesítmény. Köszönjük a lehetőséget a sportcentrumnak, külön a masszőr Bekecs Sándornak és a kórházi gyógytornásznak, Fancsaliné Garai Gabriellának.

Hiányzott a sajtótájékoztatóról Csépke Bence, aki szintén ott volt Pisában élete első nemzetközi versenyén. Az ott szerzett sérülése miatt nem jött el.

– Bence két éve kezdte el a kerekesszékes vívást – kezdte új versenyzője bemutatását Pákey Béla. – Nagy szorgalommal és odaadással vágott bele, és most eljutottunk odáig, hogy indulhatott a világkupán. Ott bekvalifikálták, olyan B kategóriás, mint István, azaz kerekes­székben élik az életüket. Úgy vélem, ha valaki az első nemzetközi versenyén tusokat tud adni, az már remek, ha győzelmet is tud szerezni, az már nagyon nagy dolog. Márpedig Bence legyőzte indiai ellenfelét. Bízom benne, ez megfelelő löketet ad számára a további munkához.

Ami a közeljövőt illeti, decemberben jön az országos bajnokság, remélhetőleg hasonlóan szép sikerekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában