Fatum-Nyíregyháza

2021.11.24. 07:41

Lengyelországban kezdődik a BL-kaland

A Fatum-Nyíregyháza minél többet tanulna, és megnehezítené esélyesebb ellenfele feladatát.

MK

A nyíregyházi játékosok hisznek egymásban Fotó: Dodó Ferenc-archív

Fotó: Fotó: Dodó Ferenc/archív

Szerdán megkezdődik a kaland, amire nyár óta várnak a nyíregyházi röplabdabarátok: a Fatum-Nyíregyháza lejátssza első mérkőzését a Bajnokok Ligájában. A nyíregyházi női röplabdázás 17 év után tér vissza a sportág legmagasabban jegyzett kupasorozatába, és szó se róla, igen szép feladatot kapott az Extraliga címvédője. A Fatum egy csoportba került a címvédő Imoco Coneglianóval, a lengyel bajnok Grupa Azoty Chemik Police csapatával, valamint a selejtezőből főtáblára került szerb ZSOK-kal.

Az első ellenfél a Chemik Police lesz. Az északnyugat-lengyelországi együttes 1989-ben alakult, kilencszer nyerte meg hazája bajnokságát, a 2013–2014-es szezon óta csupán a 2018–2019-es kiírást nem tudta megnyerni. Edzője a lengyel női válogatott szövetségi kapitánya, Jacek Nawrocki, aki tíz hazai röplabdázó (köztük négy válogatott) mellett két szerb és egy brazil légióst foglalkoztat. Egyik legjobbjuk a szélső ütő, Bojana Milenkovics, aki tagja volt a nyáron olimpiai bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett szerb válogatottnak.

A Chemik október 10-én nagy csatában elveszítette a lengyel Szuperkupát, azóta öt bajnokit nyert meg magabiztosan, és vezeti a Tauron Ligát.

Rengeteget fejlődhetnek

– Nagyon gyors, nemzetközi színvonalú röplabdát játszik ellenfelünk, ami ezen a szinten elvárható azoktól a gárdáktól, amelyek a végelszámolásnál is ott akarnak lenni – mondta el lapunknak Németh Szabolcs, a Fatum-Nyíregyháza vezetőedzője. – A Police és a Co­negliano is úgy lett felépítve, hogy kitűzheti magának ezt a célt. A Chemiknek van lengyel, szerb, illetve korábbi szerb válogatott játékosa, nagyon erős, tapasztalt együttes. Mi mindig győzelmi szándékkal lépünk pályára, szerdán is a legjobbunkat kell nyújtanunk, de a realitás talaján maradva az sem törhet meg minket, ha legyőznek a BL-ben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy két olyan csapat van a csoportunkban, amik ellen a lehető legtöbbet kell tanulnunk akár meccs közben, akár a meccsek után a következtetéseket levonva. Győzelmi kényszerben nem leszünk, viszont rengeteget fejlődhetünk például már a harmadik fordulóra, amikor esélyünk lehet a szerbek ellen.

A tréner azt mondja, amellett, hogy nyilvánvalóan nívósabb meccs a szerdai, mint az eddigiek – és sokan először játszanak ilyen szintű sorozatban –, nem érzi, hogy a csapat máshogyan dolgozna, mint korábban. Elmondása szerint a szakmai stáb a felkészülés eleje óta azt tudatosítja a játékosokban, hogy minden egyes mérkőzésre ugyanolyan elszántan kell készülni.

Az biztos, hogy ez a múlt héten megvalósult, ennek eredményeként a nyíregyháziak kilábalni látszanak a hullámvölgyből, hiszen legutóbbi meccsükön, a Balatonfüred ellen a szezonbeli talán legjobb játékukat nyújtva győztek 3:0-ra.

Berlin érintésével Szczecinbe

– Múlt hétfőn elindult egy folyamat – tette hozzá az edző. – Hiszünk egymásban és egymás szavában, a lányok lelkiismeretesen végzik a feladatukat. Legutóbb a Balatonfüred jól játszott ellenünk, de kontroll alatt tartottuk az ellenfelet, mert végig arra fókuszáltak a játékosaink, hogy mit kell csinálniuk. Hiszem azt, hogy ha ezt tartjuk, akkor az egy nagyon sikeres út eleje, de ismétlem magam, a Bajnokok Ligájában a realitás talaján kell maradnunk.

A csapat kedd reggel útnak indult, Berlinben landolt a repülője, s a Chemik buszaival utazott tovább a mérkőzés helyszínére. A találkozót 18 órai kezdettel az 5400 férőhelyes, szczecini Netto Arenában játsszák, a tervek szerint itthon a Digi Sport2 élőben közvetíti.


BL-menetrend

November 11.: Chemik Police (lengyel)–Fatum

December 12.: Fatum–Imoco Conegliano (olasz)

December 22.: ZSOK Ub (szerb)–Fatum

Január 18.: Imoco Conegliano–Fatum

Február 3.: Fatum–Chemik Police

Február 16.: Fatum–ZSOK Ub

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában