Nyíregyháza

2021.12.03. 07:29

A dopping elleni küzdelemben a megelőzés is nagyon fontos

Dr. Szabó Tünde a WADA alapító tanácsának tagja, átfogó feladatok sora vár az államtitkárra.

ML

Dr. Szabó Tünde nem csak hazánkat, a kontinens sportját is képviseli a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség alapító tanácsában

Fotó: MW/Ádám János

A következő évtől kezdve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA)legfőbb döntéshozó szervének, az alapító tanácsnak tagja lesz sportért felelős államtitkárunk, dr. Szabó Tünde. A nyíregyházi sportvezető – és két másik társa – tágkörű feladatot kap, melyek között talán a legfontosabb, hogy már a sportoló gyerekek szüleinek figyelmét felhívják arra, a doppingnak milyen komoly, egészséget károsító következményei lehetnek. Az olimpiai ezüstérmes úszó készséggel válaszolt lapunk kérdéseire és ismertette új megbízatása legfőbb pontjait.

A következő esztendő első napjától hárman képviselik az uniós tagállamok sportját a WADA (World Anti-Doping Agency, azaz Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) legfőbb döntéshozó szervében, az alapító tanácsban.

A három fontos személy egyike dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

– Azzal szeretném kezdeni, hogy megtiszteltetésnek tartom, hogy bizalmat kaptam, és mindent megteszek majd azért, hogy az uniós tagállamok érdekeit minél hatékonyabban képviseljem, a sport tisztaságának megőrzésében a világméretű doppingellenes küzdelemben – indította a beszélgetést érdeklődésünkre dr. Szabó Tünde.

– Hivatalosan január elsejétől vagyok a tagja a tanácsnak, és ahogy tudom, nagyon tágkörű a feladatom.

Még szorosabb kapcsolat

– Mivel a WADA az egész világot átfogja, az én feladatom is széles körű lesz, így többek között a Nemzetközi Dopping­ellenes Ügynökség szabályainak, előírásainak és iránymutatásainak előkészítése, megtárgyalása.

– Ezeken túlmenően egységes álláspont kialakítása, kapcsolattartás a doppingellenes tevékenységben résztvevőkkel, szervezetekkel és sportolókkal, sportvezetőkkel, itthon a Magyar Antidopping Csoporttal – folytatta dr. Szabó Tünde.

Kiemelt feladat

– A sportállamtitkárságon belül is kiemelt feladat a dopping elleni küzdelem, a hazai szervezetekkel eddig is kapcsolatban voltam és voltunk, amely feladat még erősebben lesz jelen a mindennapjainkban.

Olimpiai ezüstérmes úszóként Szabó Tünde megtapasztalhatta, hogy a meg nem engedett teljesítményfokozók milyen előnyt adtak a riválisoknak, hiszen abban az időszakban az NDK-s és a kínai versenyzők között is látni lehetett azok hatásait.

– Igen, valóban láttuk, de igazából mi ezzel nem foglalkoztunk, csak tettük a dolgunkat, edzettünk céltudatosan.

– Mint mindenben, ebben a témában is fontos a prevenció. Mivel a huszonegyedik században az üzleti világnak jelentős részét képezi a sport területe, így egyre magasabbra szeretnének elérni a versenyzők, a lehető legrövidebb időn belül.

Felhívni a figyelmet

– Fontos feladatunk a prevenció, felhívni a figyelmet arra, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a tiltott teljesítményfokozó szereknek, valamint ráirányítani a figyelmet a doppingszerek egészséget károsító hatásaira, gondolva a fiatal sportolókra és szüleikre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában