kézilabda

2021.12.02. 07:15

Bizakodva várja a világbajnokságot a Kölcsey DSE edzője

Hadobás szerint reális a szövetség által meghatározott cél, amely szerencsés esetben túl is teljesíthető.

BB

A debreceni Vámos Petrára kiemelten fontos szerep hárul

Fotó: Kiss Annamarie

Szerdán a házigazdák Argentína elleni nyitómérkőzésével megkezdődött a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság. Mint az ismert, a mieink új szövetségi kapitánnyal, a nyáron kinevezett Golovin Vlagyimirral vágnak neki a küzdelmeknek. A magyar válogatott esélyeiről a Kölcsey DSE edzőjével, Hadobás Istvánnal beszélgettünk.

Szlovákia ellen kezdünk

– A franciák elleni két felkészülési mérkőzésen láttam biztató jeleket, bár az ilyen találkozók teljesen mások, mint azok, amelyek már élesben, tétre mennek. Véleményem szerint eredményességünket döntően fogja meghatározni a védekezésünk és a visszarendeződésünk, ez utóbbival szoktak gondjaink lenni.

A legnagyobb problémának azt látom, hogy nincsenek igazi nagy egyéniségeink, olyanok, akiknél kritikus szituációkban úgymond jó helyen van a labda, és egy-egy váratlan megoldással el tudnak dönteni mérkőzéseket.

– Éppen ezért elöl és hátul is egységesen csapatként kell jól funkcionálnunk. Védekezésünkben Tomori Zsuzsa kiesésével gondot jelenthet a hármas pozíció, mert ezen a poszton magas, statikus védőink vannak, akik az egy-egy elleni párharcokat gyakran elveszítik, így kiemelten fontos lesz, hogy a kettes védők rendszeresen besegítsenek. Másik problémás posztunk az irányító, mert a két rutinos játékos, Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó kiesésével a feladat a fiatal és tehetséges Vámos Petrára hárul, aki az olimpián már megmutatta, hogy méltó örököse lehet ennek a posztnak. Nem lesz egyszerű feladata, hiszen sorozatban jönnek a mérkőzések és ezt nehéz lesz végig egyenletes, jó teljesítménnyel lehozni. Mellette Tóth Eszter feladata lesz, hogy fazont szabjanak a csapatnak – osztotta meg észrevételeit Hadobás István.

A magyar válogatott Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal került egy csoportba, és az előzetes számolgatások szerint a további utunk is kedvezőnek tűnik.

– Nagyon szerencsés a sorsolásunk, ebből a csoportból nekünk tovább kell jutnunk első vagy második helyen. Nem lebecsülve a cseheket és a szlovákokat, de ellenük hoznunk kell a meccseket, harmadik ellenfelünk Németország lesz. Láttam a felkészülési meccseiket, véleményem szerint ők is a verhető csapatok közé tartoznak – latolgatta az esélyeket a szakember.

Kedvező ágon vagyunk

A magyar válogatott továbbjutása esetén Torreviejában folytathatja a küzdelmeket az F csoportból továbblépő három együttes ellen.

– Ebből a négyesből Dánia és Dél-Korea mellett nagy valószínűséggel Tunézia lép majd tovább, ellenük is lehet pontokat gyűjtögetni. Ha négy ponttal kezdenénk meg a vb ezen szakaszát, akkor jó eséllyel elérhető a szövetség által meghatározott cél, a negyeddöntőbe jutás. Sőt, a további menetrendet nézve vérmesebb reményeink is lehetnek, hiszen a torna legnagyobb favoritja, Franciaország, Norvégia, Oroszország, Hollandia, Svédország mind a felső ágon vannak, így szerencsés esetben akár az elődöntőbe jutást is el tudom képzelni – fogalmazta meg reményeit Hadobás István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában