Úszás

2021.12.23. 08:20

Hatalmas lehetőség előtt a nyíregyházi úszó - Dóri amerikai egyetemen tempózhat

A Washington State University edzője meglátogatta Nyíregyházán, jövő augusztusban indulhat a nagy kaland.

ML

Hatházi Dóra az áprilisi bajnokságon 200 pillangón szeretne egy remek idővel kirukkolni

Fotó: Derencsényi István

Ez az esztendő sok minden miatt emlékezetes marad Hatházi Dórának. Nemrégiben töltötte be a tizennyolcadik évét, bajnoki címet szerzett a rövidpályás felnőtt bajnokságon, túl van a szalagavatón, és jött egy olyan hír, ami jövőre nagy változást jelent majd életében. 

 

Floridából is jelentkeztek 

 

Miként arról már beszámoltunk, ösztöndíjat kapott a Washington State Universitytől. Az egyetem egy Pullman nevű városban található, és semmi köze a fővároshoz. Olyannyira, hogy Washington a nyugati part legészakibb állama, Kanadával határos, a központja Se­attle. 

– Az amerikai egyetemeken figyelik a különböző sportágak fiatal versenyzőit, és akik olyan teljesítményt nyújtanak, azokkal felveszik a kapcsolatot – kezdte a beszélgetést Hatházi Dóra. 

– Sok eléggé sablonos szöveget küldenek ki, gondolom, a világ minden részére. Amikor valaki erre válaszol, felveszik vele a kapcsolatot. Engem két egyetemről kerestek meg: egy floridai intézménytől és a pullmanitól. 

– Megmondom őszintén, a floridai nem volt szimpatikus: amikor az edzőjükkel beszéltem, nem éreztem azt, hogy valóban azt szeretnék, hogy odamenjek. Teljesen más volt a helyzet a Washington State Univer­sity érdeklődésével. Sokszor beszéltünk és ez most is heti rendszerességgel így van.

Olyannyira komoly az érdeklődésük, hogy az egyik edzővel személyesen találkoztam itt, Nyíregyházán, és az uszodába is eljött. 

– Ez számomra egyértelművé tette: azt akarják, hogy tagja legyek az egyetemi csapatnak. 

– Már nagyon várom a jövő augusztust – folytatta Dóri. – Nekem eddig mindig bejöttek a környezetváltozások, bízom benne, hogy ez most is így lesz. Az úszócsapatuk évről évre fejlődik, megmutatták a kinti edzésprogramokat. Teljesen mást csinálnak, és ugyan méterszámban egyezik azzal, amennyit itthon edzek, de eltérőek a feladatok, az intenzitás. 

 

A Sportcentrum színeiben 

 

– A tervek szerint a fontosabb hazai versenyeken, így például az országos bajnokságon a Nyíregyházi Sportcentrum színeiben indulok és remélhetőleg sikerül majd világversenyekre is kijutni. 

– A tervek szerint nyaranta mintegy másfél hónapra, karácsony környékén pedig egy-két hétre lehet majd hazajönni. Az áprilisi bajnokságon már szeretnék egy jó időt úszni 200 pillén, Eb- és vébészint környékit. 

– Ami a tanulást illeti, úgy vélem, hogy egy amerikai egyetem nem lehet rossz. Ráadásul utánanéztünk a neten, és a Wasinghton State University az egyetemi rangsorban is előkelő helyen van. Van miből választani, engem a pénzügyi számviteli szak érdekel leginkább, de amennyiben más tetszik meg, van lehetőség a váltásra. Bárcsak már ott tartanék – így Dóri. 

Remélhetőleg minden sikerül majd, hiszen addig vár rá a jogsivizsga, az érettségi, betegség és sérülésmentes felkészülés, remek idő az áprilisi bajnokságon. Aztán jöhet a nagy utazás...  

 

Washingtoni Állami Egyetem (a wikipédia nyomán)

 

A Washingtoni Állami Egyetem (Washington State University, WSU vagy Wazzu) egy az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén, a Washington állambeli Pullmanben található, 1890-ben alapított állami fenntartású felsőoktatási intézmény, amely 31 478 fős hallgatói létszámával a Washingtoni Egyetem után az állam második legnagyobb egyeteme. 

Az egyetemnek 12 főiskolája és egy mesterképző intézménye van. A legfontosabb képzési területek a bölcsészet, a tudomány, az üzlet, a kommunikáció, az oktatás, az építészet, a gyógyszerészet, a gondozás, valamint a tradicionális területek (mezőgazdaság, mérnöki tudományok és állatgyógyászat). 
A WSU-n több mint 200 terület érhető el; ebből 95 alapfokú képzés, 86 pedig szakirányú továbbképzés, ezeken felül pedig több mint 140 mester- és doktori fokozatú szakon lehet tanulni. Minden képzés elérhető alapfokon, a nagy részük pedig mester- és magasabb szinten is. Az alapfokú tanterv, melynek az írói tanfolyam is része, országosan elismert. 

Sport. A WSU a Pac-12 Conference tagja. A Washington State Cougars kabalája a „Butch T. Cougar” (puma), színei a karmazsinvörös és a szürke. Az egyesületnek férfiaknál kosárlabda, cross country, amerikai labdarúgás, golf, atlétika, nőknél pedig kosárlabda, cross country, golf, evezés, labdarúgás, úszás, röplabda, tenisz és atlétika sportágakban vannak válogatott csapatai; korábban ökölvívás, birkózás, gimnasztika és férfi úszás is megtalálható volt. Az egyetem 1917-ben férfi kosárlabdában megnyerte első bajnoki címét, 1937-ben pedig Ed McKinnon és Roy „Pooch” Petragallo az ökölvívó-bajnokságon győztek. A Cougars harmadik, legújabb bajnoki címét 1977-ben fedett pályás atlétikában nyerte el. 

A pihenésért felelős bizottság 26 sportot támogat, ilyenek a bowling, a férfi evezés, a krikett, a kerékpározás, a lovasbemutatók, a férfi és női flag football, a vívás, a lovaspóló, a férfi és női jégkorong, a dzsúdó, a férfi lacrosse, a favágó-sportok, a rodeó, a férfi uniós rögbi, a női rögbi, a vitorlázás, a síelés, a férfi labdarúgás, a női fastpitch softball, a taekwondo, a triatlon, az ultimate, a férfi és női röplabda, a vízilabda és a birkózás. 
1962 óta harminckilencen kapták meg az Igazgatótanács Kiváló Öregdiákja Díjat, köztük van Irwin Rose, a 2004-es kémiai Nobel-díj nyertese; Edward

R. Murrow műsorvezető; Paul Allen, a Microsoft társalapítója; John McCreary Fabian asztronauta; Gary Larson rajzoló; Dolph Lund­g­ren akciófilmes színész; Allan Wilson molekuláris evolucionista; Phyllis J. Campbell banki vezető; Clyfford Still festő, az absztrakt expresszionizmus úttörője; Clint Hedin vállalkozó; William Julius Wilson szociológus; Sherman Alexie szerző és filmrendező; John Gorham állatgyógyászati kutató; Orville Vogel búzatenyésztő; Philip Abelson fizikus és Neva Abelson orvoskutató. 

Az 1984-es olimpián férfi evezésben aranyérmet szerzett Paul Enquist sportolói karrierjét a Washingtoni Állami Egyetemen kezdte. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában