Salakmotor

2022.01.03. 10:34

Vaspapucsosok vetélkedései

A Nagyhalász Speedway Ring ismét húzott egyet a gázkaron, ebben az esztendőben is lesz GP-kvalifikáció.

ML

A nézők tavaly sem csalatkoztak, a nagyhalászi versenyek nívós és izgalmas futamokat hoztak

Fotós: MÁN LÁSZLÓ

Összességében remek esztendőt zárt a Nagyhalász Speedway Ring. A salakmotorozás honi ékszerdobozában ugyan a pandémia miatt a reméltnél kevesebb versenyt rendeztek, ám a színvonalra mindenki csak csettinthet. Ráadásul ismét nagyot nőtt a pálya ázsiója. Immár két éve, 2019-ben az Európa-bajnoki challenge jelentette a legrangosabb viadalt, tavaly a világbajnoki vérkeringésbe is bekapcsolódott a halászi ovál. 

A tavalyi záróverseny 7. futama: az első start után még csak a cseh Ondrej Smetana fekszik

Az elmúlt évi nyitányt jelentő májusi U19-es Európa-bajnoki selejtezőn az egy szem magyar Füzesi Richárd egy pontot motorozott. Néhány héttel később jött a tavalyi nagy durranás, a Grand Prix-kvalifikáció. 

Tizenkét nemzet kiválóságai kezdték meg a küzdelmet, amelynek végén négyen jutottak a kvalifikáció döntőjébe. A húsz futam után kiderült, hogy két különversenyre van szükség. Először a két tizenegy pontos indult, a lengyel Pawel Przedpelski és az orosz szövetséget képviselő Szergej Logacsev parádés küzdelme után a lengyel ért be elsőként, és szerezte meg a továbblépést jelentő negyedik helyet. 

 

Szenzációs szezonzárás 

 

Az elsőséget eldöntő párviadalban Tungate biztosan nyert a német Martin Smolinski ellen. Így az eredményhirdetésnél Nagyhalászban először hangzott fel az ausztrál himnusz. Tungate egyébként a verseny legjobb idejét (55,92) motorozta, így megérdemelten végzett az élen. 

A nézők tavaly sem csalatkoztak, a nagyhalászi versenyek nívós és izgalmas futamokat hoztak

A Nagyhalászi Motorsportért Sportegyesület történetének legfényesebb sikerét hozta a tavalyi szezonzárást jelentő szlovén–szlovák–magyar közös bajnokság zárófordulója, amelyen a klubhoz visszaigazolt Fazekas Dennis második helyen végzett, amivel a magyar szövetség kiírásában az élen zárt. Ezzel magyar bajnoka van a halászi klubnak. 

Albók József a halászi klub első bajnokával, Fazekas Dennisszel

Albók József, a halászi salakmotor mozgatórúgója, a pálya tulajdonosa lapunknak úgy nyilatkozott: biztos, hogy 2022-ben is lesz Grand Prix kvalifikációs verseny. Sőt, a nemzetközi szövetség döntése alapján a tervek szerint három Európa-bajnoki versenyt rendezhet a halászi ovál, az U19-es döntőjét, a felnőtt egyéni Eb-kvalifikációját és a páros Eb egyik elődöntőjét. 

 

Öt verseny már biztos 

 

Ezeken kívül még egy nemzeti bajnoki futam is lesz a halászi oválon, így tehát eddig öt versenyt biztosan rendeznek az immáron a szakmában igencsak magasan jegyzett pályán. 

Halászi hagyomány, hogy a versenyzők ajándékot kapnak

Ahol megszokott, hogy évről évre fejlesztik az infrastruktúrát. A hírek szerint a következő nagy lépés az lesz, hogy ebben az esztendőben már villanyfényes versenyt is szeretnének rendezni Albók Józsefék. 

 

Fotók: Mán László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában