Salakmotor

2022.06.02. 08:29

Ismét világbajnoki színvonal

Jövő szombaton Grand Prix-kvalifikáció lesz a Nagyhalász Speedway Ringen.

ML

A tavalyi GP-kvalifikációt az ausztrál Rohan Tungate (fehér sisakjelzéssel) nyerte

Forrás: Archív/Mán László

Szinte meg sem pihen a startszalag a Nagyhalász Speedway Ringen, a jövő hét végén ismét dolga lesz. A közelmúltban tizenöt nemzet jobbnál jobb vaspapucsosai versengtek az Európa-bajnoki selejtezők zárófutamán. Öten jutottak tovább a Challenge mezőnyében. Jövő szombaton jön az idei legnagyobb durranás, a Grand Prix-kvalifikáció. Tavaly már ízelítőt kaphattak a salakmotor kedvelői a világszínvonalból, hiszen Nagyhalászban is rendeztek hasonló versenyt. 


Kicsit pillantsunk vissza, hogy mi is történt tavaly májusban, amikor tizenkét nemzet vaspapucsosai ültek motorra a Nagyhalász Speedway Ringen, hogy eldöntsék: melyik négy motoros jut a kvalifikáció döntőjébe. Nagymenőkből nem volt hiány, miként izgalmakban és látványos motorozásokban sem. 


A tizennegyedik futamban kiderült, hogy nem lesz százszázalékos teljesítmény, mert az addig két futamgyőzelemmel bíró ausztrál Rohan Tungate csak második lett a lett Oleg Mihailovs mögött. A nagy vesztesek között volt az orosz Grigorij Laguta, aki a Challenge minden futamát megnyerte, tavaly is jól kezdett, aztán végül kilenc ponttal nem jutott tovább. A dán Patrick Hansen peches volt, a tizenötödik futamban az élről kellett feladnia, mert elszakadt a lánc. 
 

Balszerencsés tizenharmadik 


A tizenharmadik futam balszerencsés volt, hiszen az ukrán Marko Levshin és a német Kevin Wölbert buktak. Levshint kizárták, az ismételt futamban is volt bukás, ami után a cseh Eduard Krcmar nem tudta folytatni, így a tartalék Kovács Roland is lehetőséget kapott és egy pontot ért el. 


A tizennyolcadik körben a másik tartalék, Bárány Márk is rajthoz állhatott, de csak kétméternyit ment előre, mert leállt a motorja. A húsz futam után kiderült, hogy két különversenyre van szükség. Először a két tizenegy pontos indult, a lengyel Pawel Przedpelski és az orosz szövetséget képviselő Sergey Logachev parádés küzdelme után a lengyel ért be elsőként és szerezte meg a továbblépést jelentő negyedik helyet. 


Az elsőséget eldöntő párviadalban Tungate biztosan nyert a német Martin Smolinski ellen. Így az eredményhirdetésnél Nagyhalászban először hangzott fel az ausztrál himnusz. Tungate egyébként a verseny legjobb idejét (55,92) motorozta, így megérdemelten végzett az élen. 


Ami a jövő szombati mezőnyt illeti, még nem végleges a lista, de minden bizonnyal többen is itt lesznek a tavalyi GP-kvalifikáció, illetve a legutóbbi Eb-selejtező mezőnyéből. 
 

Jönnek az Eb-dobogósok 


Információink szerint a legutóbbi verseny dobogósait, azaz a győztes lengyel Dominik Kuberát, a második francia David Bellegót, a harmadik ukrán Marko Levshint ismét láthatjuk. Miként a kilencedik brit Chris Harrist. 
A magyarok két versenyzőt indíthatnak. Az egyik Fazekas Dennis, a rendező klub magyar bajnoka, a másik Kovács Roland, aki tavaly is indult.

Címkék#salakmotor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában