Atlétika

2022.06.29. 07:59

Törött orral lett bajnok Bakosi Péter

A két magasugró megegyezett így elmaradt a szétugrás.

A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Szikszai Róbert, Nagy László, Vas László és Tóth Balázs

Fotó: Mán László

Kezdjük a legfontosabban: öt a négy! A hétvégi országos atlétikai bajnokságról úgy számoltunk be, hogy a Nyíregyházi Sortcentrum versenyzői négy (Helebrandt Máté, Nyisztor Petra, Szikszai Róbert és Tóth Balázs) bajnoki címet szereztek. A kedd délelőtti Continental Arénabeli sajtótájékoztatón kiderült, eggyel több bajnokunk van.

A megjelenteket Nagy László, a Nyíregyházi Sportcentrum utánpótlás szakágvezetője köszöntötte, majd Vas László, az atlétikai szakág vezetője vette át a szót.

- Összességében elégedettek lehetünk az öt elsőséggel, a hatodik pedig Kerekes Dóra lehetett volna – kezdte Vas László. - Dóra egy új technikát tanult meg de ezt még csiszolni kell. Pedig jó állapotban érkezett a bajnokságra, mert volt egy 57 méteres érvénytelen kisérlete, azzal meg tudta volna veri Márton Anitát. Sajnos Anitától egy kicsit mindig megijed, pedig most meg lehetett volna fogni. Helebrandt Máté győzelemét biztosra vettük, jó időt gyalogolt most szlovákiai edzőtáborban készül az Európa-bajnokságra.

- Ami a férfi magasugrást illeti, Bakosi Peti és a Horváth Balázs egyformán teljesítettek. A 212-öt egyikük sem tudta átugrani, a hibás kisérletek száma azonos volt. A szabályok szerint így szétugrásnak kellett volna dönteni. Azonban Peti a utolsó ugrásánál megsérült, eltörött az orrcsontja. Ráadásul leszakadt az ég, s két versenyző megegyezett, hogy elmaradt a szétugrás, így holtversenyben mindketten bajnokok lettek. Peti orrát a Honvéd kórházban tették helyre, lábadozik, ezért nem jöhetett el. Miként sokan az érmesek közül munkahelyi vagy egyéb elfoglaltságuk miatt.

Ezt követően a jelenlévő két bajnok számolt be a versenyről.

- Szokatlan volt, hogy selejtezőt is rendeztek, azt taktikusan megoldottuk, megdobtuk a szintet és tartalékoltunk a másnapi döntőre. Miként azt Vas László is említette idén még nem voltak nagy eredményeim, így örülök annak, hogy a végére sikerült összekapni magam és megszerezni a második szabadtéri felnőtt bajnoki címet.- így Tóth Balázs.

- Nekünk nem volt olyan izgalmas a verseny, hiszen két nagy rivális visszalépett a versenytől – vette kezdte Szikszai Róbert. - Kővágó Zoli már negyvenen túl van szerintem nem fog többet indulni, Huszár Jani pedig térdsérülése miatt nem vállalta az indulást, meg kell műteni. Jó lett volna hatvannégy körül dobni, mint két héttel korában, mert akkor talán biztos lett volna az indulásom a világbajnokságon.

Hát igen, Robi a szintet teljesítette, ám korántsem biztos, hogy indulhat az Egyesült Államokbeli Eugen-ben. A szövetség vezető azért vinnének csak néhány versenyzőt, mert közel van a vébé (július 15-26) és a müncheni Európa-bajnokság (augusztus 15-21) időpontja. Mondjuk ez a maratoni futásban, vagy gyaloglásban számíthat, ám diszkoszvetőknél nem sokat jelent, mert ők szezonban szinte minden hét végén versenyeznek.

Visszatérve még a selejtezőkre, Vas László joggal jegyzete meg hogy amíg világversenyen ez már megszokott, a hazai bajnokságon nem volt túl kedvező a nem fővárosiak számára. Ez plusz éjszakákat jelentette, ráadásul a selejtezőben Balázs kettőt dobott, Robi egyet vetett és tovább jutott, ezért kellett Budapestre utazniuk a döntő előtt egy nappal.

Ami a müncheni Európa-bajnokságot illeti Szikszai Robi és Helebrand Máté mellett még Bakosi Péternek is van esélye bekerülni a keretbe az európai ranglistán elfoglalt helyezése alapján. Reméljük, így is lesz.

 

Így szerepeltek a nyíregyháziak

 

Bajnokok: Helebrandt Máté (gyaloglás), Nyisztor Petra (hármasugrás), Bakosi Péter (magasugrás), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), Tóth Balázs (súlylökés)

Ezüstérmesek: Kerekes Dóra (diszkoszvetés), Káplár János (diszkoszvetés)

4. helyezett: Pál Robin (hármasugrás)

6. helyezett: 6. dr. Abiwu-Türk Bettina (hármasugrás)
 

Címkék#atlétika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában