Salakmotor

2022.07.04. 11:03

Vaspapucsospárosok páratlan viadala

A Nagyhalász Speed­way Ringről az első három válogatott jut a dániai Európa-bajnoki döntőbe.

ML

A GP-kvalifikáció 13. futamát David Bellego (kék sisakjelzés) nyerte Václav Milik (sárga), Nick Skorja (piros) és Jevgenij Kostigovs előtt

Fotó: Mán László

Mâcon város Franciaország középső részén, Burgundia régiójában, Saône-­et-Loire megye székhelye. A Saône jobb partján fekvő város jelentős borvidék központja, minden évben itt rendezik meg a francia borok egyik legnagyobb kiállítását – olvasható a Wikipédián a több mint harmincezer lakosú városról. 

Nagyhalászt nem kell bemutatni olvasóinknak, a település a határainkon túl a Nagyhalász Speedway Ringről híres. Mi a közös a két, egymástól több mint 1600 kilométerre található településben? Házigazdái a salakmotoros páros-Európa-bajnokság két elődöntőjének, ahonnan az első három helyen zárók számára a dániai Slangerupba vezet az út. 

A burgundiai csatározáson a címvédő franciák – köztük a halászi oválon az egyéni Eb-selejtezőn második, a Grand Prix-kvalifikáción harmadik helyen záró David Bellego –, az olaszok, a britek, a hollandok, a svédek, a norvégok és egy vegyes csapat mérkőzik. 

Jegyzett motorosok érkeznek 

A nagyhalászi pályán hét nemzet (cseh, finn, lengyel, lett, szlovén, ukrán és magyar) legjobbjai húzzák majd a gázt. A versenyt párosoknak írták ki, de minden válogatottba három versenyzőt lehetett nevezni. A magyar színeket Fazekas Dennis, a nagyhalászi klub bajnoki címvédője és a debreceni klub két tagja, Magosi Norbert és Kovács Roland képviseli. A mieink legutóbb a szlovén–magyar közös bajnokság lendvai nyitányán versenyeztek, akkor Dennis a döntőben negyedik helyen zárva 11 pontot motorozott, Kovács nyolcat, Magosi hetet. 

Ami a riválisokat illeti, jegyzett motorosokból nem lesz hiány, ráadásul nagyon sokan már versenyeztek a nagyhalászi pályán, így az ismert lesz számukra. 

Az ukrán Marko Levishyn például a korábban említett felnőtt-Európa-bajnoki selejtezőn harmadik lett. Ő és társai is okoztak már meglepetést. A csehek a legerősebb trióval érkeznek, a szlovénok, Matic Ivacic és Nick Skorja a halászi elődöntő esélyesei közé tartoznak. A lettek is szerezhetnek kellemetlen pillanatokat riválisaiknak. A lengyeleknél két junior tehetség, Kacper Pludra, Bartlomiej Kowalski érkezik, mindketten az Ekstarligában vérteződnek fel rutinnal. A finneket sem lehet előre leírni. A lényeg a lényeg: az Eb-selejtező és a Grand Prix-kvalifikáció után ismét újabb színvonalas versenyre, igazi csemegére van kilátás július 9-én, szombaton. A start 15.15-kor lesz, az edzés pedig 10 órától. 

Startlista

Lettország 

1. Jevgenij Kostigovs 
2. Olegs Mihailovs 
15. 

Szlovénia 

3. Matic Ivacic 
4. Nick Skorja 
16. 

Finnország 

5. Antti Voulas 
6. Nilas Sariö 
17. 

Lengyelország 

7. Kacper Pludra 
8. Bartlomiej Kowalski 
18. 

Csehország 

9. Václav Milik 
10. Jan Kvéch 
19. Eduard Krcsmár 

Ukrajna 

11. Marko Levishyn 
12. Vitalij Lysak 
20. Stanislav Melnychuk 

Magyarország 

13. Fazekas Dennis 
14. Magosi Norbert 
21. Kovács Roland 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában