Röplabda

2022.08.17. 14:24

Nyíregyházi röplabdázókkal jutna ki az Eb-re a válogatottunk

A Fatum-Nyíregyháza válogatott liberója szerint reális cél, hogy nemzeti csapatunk zsinórban ötödször is ott legyen az Európa-bajnokságon.

Tóth Fruzsina (2) és Szakmáry Gréta (1) is alapembere a válogatottnak

Forrás: hunvolley

Sűrű nyara van a magyar női röplabda-válogatottnak, hiszen már májusban Nyíregyházán edzőtáborozott az együttes, hogy felkészüljön az Európa-ligára, rövid pihenő után pedig július elején újra találkoztak a lányok, hogy az Európa-bajnoki selejtezőre a legjobb formába kerüljenek.

A válogatott program első felében fiatalabb gárda dolgozott. Néhány rutinos játékos, köztük az olasz klubba igazol, nyíregyházi Szakmáry Gréta és a Fatum-Nyíregyháza saját nevelésű liberója, Tóth Fruzsina a második szakaszban, Győrben csatlakozott a csapathoz.

Újdonság a nemzeti együttesünk életében, hogy márciustól a német Andreas Vollmer a szövetségi kapitánya, akinek az augusztus 20-án kezdődő Eb-selejtező lesz az első igazi erőpróba. A mieink Portugáliával, Ciprussal és Ukrajnával küzdenek meg a kvalifikációért. A hatfordulós, oda-visszavágós rendszerű selejtezőcsoportból az első két helyezett jut ki a jövő évi Európa-bajnokságra, amelyet Belgium, Olaszország, Észtország és Németország rendez 24 válogatott részvételével.

– Fiatalodott a csapat, bekerültek új játékosok, illetve új edzőnk van, de az elmúlt négy hét és az edzőmeccsek elegendőek voltak arra, hogy felkészüljünk az Eb-selejtezőre – mondta Tóth Fruzsina, aki válogatott társaival együtt pénteken utazik Portugáliába. – Sokat és keményen edzettünk, mert nem volt sok időnk összeszokni. Összességében jó hangulatban végeztük a felkészülést.

A 22 éves röplabdázó immár a válogatott egyik legrutinosabb tagja, a tavalyi kontinensviadalon már pozíciója első számú játékosa volt.

– Valóban régebb óta itt vagyok, mint néhányan, de nem gondolom, hogy én lennék az egyik vezér a csapaton belül, hiszen én is elég fiatal vagyok még. Persze igyekszem segíteni másoknak, ha arra van szükség, de inkább úgy fogalmaznék, hogy együtt próbálunk felnőni – fogalmazott a nyíregyházi liberó.

Az új szövetségi kapitány gyors röplabdát próbál meghonosítani a válogatottnál, ami a látvány mellett eredményes is, elvégre a legfőbb cél az, hogy nemzeti csapatunk 2015, 2017, 2019 és 2021 után zsinórban ötödször tagja legyen a kontinens legjobbjait felölelő mezőnynek.

– A célunk egyértelműen az, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra – szögezte le Tóth Fruzsina. – Ciprus aránylag könnyebb ellenfélnek tűnik, azt a párharcot nyernünk kell. Az ukránok és a portugálok már kicsit nagyobb játékerőt képviselnek, de összeszedettnek érzem a csapatunkat, nem lehet probléma, hogy megszerezzük a kvalifikációt.

Az Eb-selejtező programja
Augusztus 20., szombat: Portugália–Magyarország (Santo Tirso)
Augusztus 24., szerda: Magyarország–Ukrajna (Budapest)
Augusztus 27., szombat: Magyarország–Ciprus (Budapest)
Szeptember 3., szombat: Ciprus–Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda: Ukrajna–Magyarország (Kutná Hora, Csehország)
Szeptember 10., szombat: Magyarország–Portugália (Békéscsaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában