Labdarúgás

2022.09.14. 10:53

Nem először jár az Újpest Mátészalkán

A negyvenhárom évvel ezelőtti találkozó „visszavágója” jön szombaton.

Lapunk is beszámolt a 1979-ben játszott mérkőzésről

A megyei selejtezőből főtáblára került egyesületek általában két módon határozzák meg elképzeléseiket a Magyar Kupában. Sportszakmai szempontból természetesen az a legszerencsésebb, ha az adott csapat olyan gárdát kap ellenfeléül, amely ellen reális esélye van a továbbjutásra. Ha ez nem jön össze, akkor olyan NB I.-es csapat vendégül látása a cél, amelyik rengeteg nézőt vonz.

A Mátészalkának előbbi az első két körben sikerült, amikor előbb az Ibrányt, majd a Hidasnémetit búcsúztatta, a harmadik fordulóban pedig igazi futballünnep lehet a Szatmárságban, ugyanis szombaton az Újpest érkezik.

Bármilyen meglepő, a két együttesnek van közös múltja. Az Újpesti Dózsa először – és szombatig az eddigi egyetlen alkalommal – 1979. augusztus 1-jén vendégeskedett az MMTK-nál Mátészalka várossá nyilvánításának 10., valamint az egyesület fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett barátságos mérkőzésen. A lila-fehéreknél pályára léptek a fővárosi klub válogatott játékosai: Rothermel Ádám, Kolár Endre, Sarlós András, Tóth József, Nagy László, Tóth András, Fazekas László és Kerekes György.

„Meglepetésre a hazaiak kezdtek jobban, s az első percekben Rothermelnek több alkalommal kellett bizonyítani tudását – olvasható lapunk 1979. augusztus 2-i számában. – A 14. percben Bereczki a jobboldalról pontos labdát tálalt Tarczali elé, aki közelről nem hibázott, 1:0. Nem sokáig örülhettek a vezetésnek a szabolcsiak. A 16. percben Tóth András a 16-os vonaláról ballal nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba, 1:1. A második játékrészben az újpestiek több fiatal játékost küldték pályára, de ez sem használt a bajnokcsapatnak. A Dózsa rohamozott, de az MMTK akciói voltak a veszélyesebbek. A 79. percben Fodor játékvezető a 6000 néző és a csapatok megrökönyödésére lefújta a találkozót, mert szerinte lejárt az idő…!”

Idő előtti befejezés aligha elképzelhető a szombat 13 órakor kezdődő találkozón, a sok nézőben és a hasonlóan jó eredményben azonban bizakodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában