Parasport

2022.09.27. 14:22

Vigyázó szemüket már Párizsra vetik

Hosszú és rögös út vezet az újabb olimpiai kvalifikációig.

Fotó: Dodó Ferenc

Mozgalmas és eredményes időszakon van túl Tarjányi István, a Nyíregyházi Sportcentrum paralimpikonja. Pákey Béla tanítványa május második felében rangos thaiföldi versenyen párbajtőrben a hatodik, karban a hetedik helyen végzett. Júliusban pedig Varsóban versenyzett a kerekesszékes vívás egyik kiválósága. Itt kardban volt eredményesebb mert az előkelő hatodik helyen zárt. 

Párbajtőrben végül a tizenkettedik helyet szerezte meg. Nem sokat kellett várni az újabb sikerre, múlt hétvégén Pisában szerzett világkupa bronzérmet. Ez utóbbiról tájékoztatták kedden a sajtó képviselőit a Continental Arénában.

A zsűrivel is megküzdött

Az egybegyűlteket Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy Sportcentrum büszke Tarjányi István eredményeire és továbbra is teljes mellszélességgel kiállnak mellette, biztosítják a megfelelő feltételeket az eredményes versenyzéséhez.

Tarjányi István elmondta, hogy Olaszországban komoly ellenfelekkel kellett megküzdenie, a bronzmeccsen például a francia rivális mellett a zsűrivel is. 

- Én vezettem 12-11-re, és a következő tust nekem adta a bíró, de rossz helyre nyomták be az eredményjelzőn, így 12-12-őt mutatott. Természetesen ezt jeleztük, és hosszas vita után módosították az állást. Ezen úgy felhúztam magam, hogy három találattal gyorsan lezártam a párharcot – elevenítette fel most már mosolyogva az akkor bosszantónak tűnő esetet.

Októbertől új szakasz kezdődik a versenyző életében, elkezdődik a következő olimpiára vonatkozó kvalifikációs időszak. A világkupa versenyek mellett két Európa-bajnokság és világbajnokság is szerepel majd a programban. Istvánnak folyamatosan jó formát kell mutatnia, ha Tokió után Párizsban is ott szeretne lenni.

Egerben kezdődik

Erre minden esélye megvan, hiszen a szakosztály igen eredményes múlttal büszkélkedhet.

- Tíz éves a szakosztály, és kerekesszékes vívásban nyertünk kilenc EB és VB érmet összesen, 27 világkupa érmet, egy paralimpiai bronzérmet és egy paralimpiai 5. és 8. helyezést. Ezekhez jött most István harmadik helye - mondta Pákey Béla edző.

A kerekesszékes vívók hazai rendezésű versennyel folytatják, októberben Eger ad otthont egy világkupának, ahol István megteheti az első lépéseket Párizs felé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában