Kézilabda

2022.10.06. 11:33

Zágráb után Törökországba készül a nyíregyházi versenybíró

Dr. Tordai-Vágó Ilona a BL-találkozó után a szlovéniai Európa-bajnokságra is kapott feladatot az európai szövetségtől.

Azután, hogy tavaly részt vett a decemberi spanyolországi női kézilabda világbajnokságon, az idén májusban ott volt az Európa-kupa döntőjének második mérkőzésén Malagában, újabb rangos megbízatást kapott az Európai Kézilabda Szövetségtől dr. Tordai-Vágó Ilona.

A megyei kézilabda-szövetség elnöke Zágrábban, a Lokomotiva Zagreb – Podgorica (24:25) mérkőzésen, élete első Bajnokok Ligája találkozóján működhetett közre versenybíróként.

 

– Nagyon örültem a nominálásnak, ami azért nem ért teljesen váratlanul. A nyár végi bécsi EHF Kick-Off szemináriumon már jelezték a szövetség képviselői, hogy hamarosan a BL-ben is számítanak rám – mondta dr. Tordai-Vágó Ilona, akitől megkérdeztük, versenybírói szemmel milyen volt a zágrábi találkozó.

– Mi, magyarok, szerencsések vagyunk, mert erős nemzeti bajnoksággal rendelkezünk, jó infrastruktúrával, ezért nagy meglepetés nem ért. Mivel a horvát csapat „első bálozó” volt a Bajnokok Ligájában, ezért rendezési, szervezési szempontból jobban oda kellett figyelni egyes részletekre, de a horvátok sportszeretetének, elhivatottságának és lelkesedésnek köszönhetően ezeket a kisebb-nagyobb problémákat, hiányosságokat sikerült orvosolni – mondta dr. Tordai-Vágó Ilona, akinek nem volt egyszerű dolga, ugyanis mindkét kispadon neves szakember ült: a horvát Nenad Sostaric a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon ezüstéremig vezette a horvát női válogatottat, ahogy a montenegrói trénert, a játékosként olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes Bojana Popovicot sem kell különösképp bemutatni a honi kézilabdabarátoknak.

– Nenad Sostaric a kispadon nagyon szenvedélyes és nem utolsó sorban nagyon rutinos is, igazi kihívás egy delegátus számára. A játékvezetők bolgárok voltak(Georgi Doychinov, Georgi és Yulian Goretsov, a szerk.), akiket már jól ismertem az augusztusi U-18-as macedóniai világbajnokságról. Sokat jelentett a mérkőzésen, hogy csapatként is együtt tudtunk dolgozni a hivatalos személyekkel – emlékezett vissza.

– Természetesen mindig igyekszem jól felkészülni ezekre a nemzetközi mérkőzésekre. Minden meccs egy újabb elvárás, egy újabb kihívás, és egyben egy új lehetőség is, ahol a hazámat képviselhetem. Hazudnék, ha azt mondanám, nincs bennem izgalom egy-egy ilyen találkozó előtt. Azonban amikor a játékvezetők belefújnak a sípjukba és elkezdődik a meccs, minden a helyére a kerül és a már jól ismert atmoszférába kerülök, ahol minden természetesnek tűnik – mesélt a „flowba kerülés” folyamatáról a nyíregyházi versenybíró. Szóba hozta az új játékszabályokat (a kapus fejbe lövése, a kezdődobás elvégzési lehetőségeinek bővítése), szerencsére ezekkel kapcsolatos „necces” szituáció nem volt a zágrábi találkozón, de mint dr. Tordai-Vágó Ilona fogalmazott, a négypasszos passzív szabály bevezetése jót tesz a mérkőzések dinamikájának.

A megyei kézilabda szövetség elnökének újra lesz lehetősége megtapasztalni, hogy a HC Lokomotiva Zagreb mestere, Nenad Sostaric mennyire éli bele magát egy mérkőzésbe, ugyanis újabb BL-meccsre kapott felkérést az európai szövetségtől: jövő szombaton Törökországban, a Kastamonu – Zagreb mérkőzésen látja majd el a delegátusi feladatokat dr. Tordai-Vágó Ilona.

És ez még nem minden! Amellett, hogy hamarosan megduplázhatja BL-mérkőzései számát, novemberben sportszakmai karrierje egyik legnagyobb kihívása vár rá, ugyanis versenybírói feladatokat osztottak rá a szlovéniai női Európa-bajnokságon.

– Részt venni egy kontinensbajnokságon, közvetlenül részese lenni egy ilyen rangos eseményeknek, egy igazán álomszerű ajándék az élettől – mondta a nemzetközi delegátus.

- Tarnavölgyi Gergely -

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában