Kosárlabda

2022.11.03. 15:22

A Gárdonyiban is pörög a Kosárpalánta Program

A Nyíregyházi Kosárlabda Klub (NYKK) csütörtökön a Kosárpalánta Program keretein belül az egyesület kosárpalánta sporteszköz-csomagot adott át a Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézményének, ezzel is segítve az iskolában sportoló gyerekeket.

Bemutatót tartottak a gárdonyis kosárpalánták

Fotó: Sipeki Péter

A Kosárpalánta Program a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által koordinált és finanszírozott utánpótlás-nevelési sportszakmai program és országos jellegű bajnoki rendszer egyben. A program célja, hogy átfogó, egységes sportszakmai koncepciót kínáljon a 6-9 éves korosztály számára.

A program alapja a korosztályoknak megfelelő széleskörű képességfejlesztés, mellyel megalapozható akár a későbbi versenyszerű sportolás, de hasznos hátteret adhat a mindennapi élethez is. Célja továbbá, hogy a résztvevő gyerekek képesek legyenek a fizikai képességeik maximális kiaknázására, és ezt ne korlátozza semmilyen, a múltból eredő hiányosság. Ennek érdekében a Kosárpalánta Program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alap mozgásanyagát a kosárlabda megalapozó gyakorlatanyagával.

Jelenleg éves szinten közel 400 iskolai és/vagy óvodai csoport kapcsolódik a Kosárpalánta programhoz. 2016 tavaszán a Kosárpalánta szakmai program alapján készített tanterv bekerült az 1-4 osztályos testnevelés tanterv keret kiegészítő tanterv részébe, ezáltal lehetőség van a foglalkozások iskolai testnevelés óra keretén belüli megtartására.

A program fontos küldetése, hogy már kisiskolás korban lehetőséget biztosítson az általános iskolákban és óvodákban a kosárlabdázás megismertetésére, a sportág bázisának és létszámának növelésére, akár az iskolai testnevelők bevonásával, program specifikus továbbképzésük mellet.

A Kosárpalánta Programhoz kapcsolódó Országos Kosárpalánta Bajnokságban nem hirdetnek végső győztest, bajnokot egyetlen korosztályban sem. A bajnokság lebonyolításának elsődleges célja a közösségteremtő, eredmény kényszer nélküli versenylehetőség biztosítása és a kosárlabdázás alapjainak megismertetése a résztvevő kisiskolások részére.

A Nyíregyházi Kosárlabda Klub (NYKK) 2018-tól vesz rész a Kosárpalánta Programban. A 2022–2023-as szezonban hat általános iskolában 16 csapatot működtet és nevezett a Kosárpalánta Bajnokságba. Az egyesület eddig két alkalommal vehetett részt a bajnoki szezonban elért eredményei alapján a Kosárpalánta Országos Jamboree-n. Az NYKK fő együttműködő partnerei a Kosárpalánta Programban a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi Tankerületi Központ és a HIT Gyülekezete.

– A program kereteink belül három fordulót rendeznek. Az én feladatom, hogy ezeken ellenőrzöm a munkát, amit az edzők elvégeznek a szorgos hétköznapok alatt – mondta el Ferenczi Tamás vezetőedző. – Számtalan feladatot kosárlabdával végeznek el a gyerekek, akiket fokozatosan hozzászoktatunk a versenyzéshez. Minden résztvevő gyerek győztes lesz. A fő cél, hogy minél többen maradjanak a sportág mellett, U11-es és U12-es csapatban már aktív játékosként szerepeljenek később.

– Köszönöm a lehetőséget, hogy csatlakozhattunk a programhoz – fogalmazott Ákli Istvánné tagintézmény-vezető. – A gyerekek nagyon élvezik a foglalkozásokat, a hétvégi jamboreekról nagy élményekkel térnek haza. A mozgás nagyon fontos, a kosárlabda egyébként is a szívem csücske. mindenkinek lelkes mozgást, kosarazást és sikert kívánok.

Makrai László egyesületi elnök átadta a sportszereket az iskolának, melynek sportoló tanulói bemutatót tartottak a sajtó képviselőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában