Kerékpársport

2022.11.08. 15:37

Akit többen ismernek Venetóban, mint Nyíregyházán

Az NYKSE-ből indulva jutott el Olaszországig Hrenkó Norbert, aki egy nap szeretne profi kerékpárossá válni és ezért bevállalta a légiós életet is.

Hrenkó Norbert (kékben) a 2023-as szezont is Olaszországban tölti.

Fotó: Vigh Attila

Hrenkó Norbert 2023-ban - egy kisebb megszakítással - már a harmadik szezonját kezdi Olaszországban. A még mindig csak huszonegy esztendős bringás pedig tősgyökeres nyíregyházi. Gyerekként próbálkozott a futással, duatlonban nyert Diákolimpiát, majd karatéban jutott el egészen komoly szintig, ám édesapja hobbija révén végül a kerékpársportot választotta.

– Édesapám a Nyíregyházi Kerékpáros Sport Egyesület Master versenyzője volt, ennek kapcsán pedig rengeteget jártam vele a Zemplént, hegyikerékpároztunk, így egyfajta technikai alapot már akkor összeszedtem, tehát nem a nulláról indultam. Tizenhét évesen döntöttem úgy, hogy csatlakoztam az NYKSE-hez, ekkor kezdtem el versenyszerűen országúti bringázni.

Tehetsége olyannyira hamar kibontakozott, hogy 2019-ben ifjúsági időfutambajnoki címet szerzett, huszonöt év után első nyíregyházi sportolóként, míg a mezőnyversenyben második lett, ezek az eredmények pedig jó ajánlólevélnek bizonyultak egy külföldi lehetőséghez.

– A korosztályomban sajnos nem volt más Nyíregyháza környéki versenytársam, így magányos farkasként nyertem a viadalokat. Sokszor egyedül edzettem, ami hosszú távon nem volt kifizetődő. Az edzőmmel, Solymosi Jánossal már terveztük, hogy meg kell próbálni elszerződni külföldre, de ehhez kellett legalább egy junior bajnoki cím, ami 2019-ben össze is jött. Olaszországba a kiterjedt sportdiplomáciai kapcsolatrendszerrel rendelkező Stubán Ferenc segítségével kerültem, először Toszkánába a Team Tripetetolo csapatához.

Sajnos 2020-ban a koronavírus keresztülhúzta a számításokat, az alapozást és mindössze tizenkét versenynapot követően haza kellett jönnie, s a lezárások miatt a nemzetközi szezon nagy része is ment a kukába. A következő idényt pedig a bizonytalanság miatt itthon töltötte.

– Sokat elmond az olasz kerékpársportról, hogy annak ellenére, hogy a tengerparton laktunk, az edzések és a felkészülés egyéb folyamatai miatt, csak egyetlen egyszer fürödtem abban. Ellenben több minőségi versenynapom volt februárban és márciusban, mint Magyarországon egy egész szezon alatt. Sajnos a COVID miatt haza kellett jönnöm, s bár sok más sportágban hasonló volt a helyzet, lényegében az a szezon kiesett, bár az országos bajnokságon Mádon, immáron a felnőtt mezőnyben zártam a legjobb tíz között. 2021-re megkeresett az újonnan alakuló kecskeméti MKB Cycling Team, akik a hazai U23-as versenyzőknek igyekeztek lehetőséget biztosítani. Örömmel fogadtam el a felkérésüket, bár Olaszországhoz képest visszalépésnek tűnt a dolog. Ehhez képest viszonylag sok versenyen tudtam rajhoz állni, meg volt a lehetőségem a fejlődésre. A Tour de Hongrie-n bekerültem a nemzeti válogatottba, ahol helyt álltam, így egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtam.

Mivel eléggé kiemelkedett az MKB Cycling Team keretéből, így magától értetendő volt, hogy az egészségügyi helyzet normalizálódásával ismét belevágjon az olasz kalandba.

– Az idei szezont a So.l.me.-Olmo színeiben töltöttem, akikkel már 2021 novemberében szerződést kötöttem. A csapatház Veneto régióban, Treviso közelében található, egy olyan környékén, amely minden évszakban tökéletes lehetőséget kínál az edzésekhez. Nagyon jól kezdődött az idény, számos sík és dimbes-dombos versenyen indultam, jó teljesítményt nyújtva. Célként tűztem ki a Magyar Körversenyt, ám azt megelőzően, a válogatott színeiben indultam a Carpathian Couriers Race többnaposán, ahol hatalmasat buktam, ráadásul még meg is betegedtem, így kikerültem a keretből. Ezt persze hatalmas csalódásként éltem meg, s ennek tetőzéseként néhány nappal később Erdőbényénél edzés közben elsodort egy autó. Ez a baleset rendesen visszavetett, lényegében előröl kellett kezdenem a felkészülést, bízva abban, hogy a szezon második felére újra formába kerülhetek, ami szerencsére sikerült, hisz a Székely Körversenyen már viszonylag jó erőben bicikliztem.

Norbi nem kevesebb, mint hatvankét versenynapot abszolvált az idényben, amit tanulóévnek tekintett, s mivel összességében elégedettek voltak vele, így a 2023-as idényre is kontraktust kapott.

– Mindössze hárman maradunk az idei keretből, ami szerintem nem is baj, hisz ez új lendületet adhat a csapatnak. Utolsó éves U23-as versenyzőként egy kissé eredménykényszerben leszek, hisz jövőre már tovább kell lépnem, nem akarom, hogy megtorpanjon a pályafutásom. Jó lenne nyerni egy versenyt Olaszországban, ami borzasztóan nehéz ismerve az ottani klubok struktúráját és erősségét.

Az olasz meló
Az itáliai dilettanti rendszerben versenyző csapatok nem minősülnek profi klubnak, ám infrastruktúrájuk (felszerelés, csapatház, gépjárműpark, szakmai stáb) számos esetben komolyabban felépített, mint egy-két profi, harmadosztályú soré. A többnyire az U23-as korosztályban szereplő kerékpárosok az olasz versenyrendszer „tökéletessége” révén akár száz versenynapot is teljesíthetnek egy adott idényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában