Kerékpársport, cyclo-cross

2022.12.29. 11:46

Forró a levegő a sáros csatákban

Az NYKSE Park Cross egy látványos pillanata.

Fotó: Vigh Attila

A cyclo-cross, magyarosítva terepkerékpározás, a kerékpársport azon szakága, melynek során a versenyzők egy 2000-4000 méter hosszú körpályán, földes, füves réteken haladnak. Leginkább egy kritérium versenyhez hasonlít, eltekintve az akadályoktól. A nyomvonalon ugyanis lépcsősor, palánk, homokágy töri meg a lendületet. Hazánkban egyelőre nincs túl nagy hagyománya – ellenben például Belgiummal, ahol nem ritka, hogy húsz-harmincezer ember látogat ki egy-egy viadalra –, de egyre inkább teret nyer, így megyénkben is rendeztek már versenyeket, sőt Nyíregyháza egy ízben már Magyar Kupa fordulónak is otthont adott.

Maguknak rendeztek versenyt

– A megyei cyclo-cross élet onnan indult, hogy edzésjelleggel terepkerékpároztunk, miközben eljártunk versenyezni Kazincbarcikára, Kecskemétre, Ózdra, de egyrészt a sok utazás, másrészt a viadalok rövidsége miatt az idő nagy részét autóban töltöttük, innen jött az ötlet, hogy miért ne tudnánk házi versenyeket szervezni magunknak. Az első megmérettetést 2015-ben rendeztük a valamikori salakmotorpályán, s olyannyira nagy sikere volt, hogy több mint harmincan álltak rajthoz – mondta Farkas Attila a szakág megyei felkarolója.

A nyíregyházi terepbringások központja a jósavárosi Robinson domb, amely az elmúlt években egyfajta kultikus hellyé avanzsált.

– Az ötlet nem az enyém volt, hiszen Kazai Béla bácsiék a Zöld Kerék Alapítvány által szerveztek oda könnyed hegyikerékpáros versenyeket. Kezdetben olyan két és fél perces köröket jelöltek ki, lényegében megmászták a két dombot, semmi más extra nem volt a nyomvonalban. Tetszett a hely, hiszen a cyclo-cross minden eleme megtalálható ott: rézsű, lépcső, domb, ráadásul jó nehéz pályát lehet rajzolni, s mivel két olyan pont is van, ahonnan 80-90 %-ban belátható a terület, így a nézők szempontjából sem másodlagos az élmény – folytatta Attila.

A Park Cross volt a korona

A helyi cyclo-cross mozgalomból aztán egy konkrét versenysorozat alakult, melynek betetőzéseként 2021 elején Nyíregyháza Magyar Kupa futamot rendezhetett.

– Viszonylag hamar nemzetközivé vált a Tirpák Cross, hisz mindamellett, hogy az ország számos pontjáról érkeztek hozzánk, voltak indulóink Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából is. A munkánk megkoronázásaként 2021 januárjában NYKSE Park Cross néven Magyar Kupa futamnak adhattunk otthont, a versenyt a BMX StreetPark területén rendeztük meg. Sajnos azzal, hogy a szériánk egyre népszerűbbé vált, egy idő után már nem volt rentábilis annak a megrendezése, s mivel tőkeerős szponzorok nem álltak mögénk, így ma már nem szervezünk versenyeket. Ennek okán visszaesett a megyei, téli bringás élet, pedig éppen ez az a szakág, amelynek elképesztően nagy a közösségépítő hatása – zárta gondolatait Attila, rávilágítva a mindennapok negatív dolgaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában