Teqball

2022.12.06. 20:00

Teqballasztalt hozott Nyírszőlősre a Mikulás

A nyíregyházi Szőlőskerti Általános Iskola és Balkány város fiataljai is új teqball asztallal gazdagodtak.

Szöllősi György, Bacskai János és Vincze Otto (b-j) a nyírszőlősi teqballasztal átadón

Fotó: Pusztai Sándor

Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, és ezúttal teqballasztalokkal lepte meg a szabolcsi gyerekeket. Igen, ő a Mikulás, aki a Teqball Group egy évre szóló felajánlásának köszönhetően vadonatúj sporteszközökkel érkezett a Nyírségbe. December 6-án, kedden délután Vincze Ottó, a Ferencváros és a magyar válogatott egykori labdarúgója, valamint Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője adta át a „görbe asztalokat” a nyíregyházi Szőlőskerti Általános Iskola diákjainak, valamint Balkány ifjainak.

De mi is az a teqball?

A teqball egy magyar fejlesztésű, futballalapú sport, amit egy speciálisan meghajlított asztalon, a Teq asztalon játszanak. A sportág már évekkel ezelőtt világ körüli útra indult, térhódítása megállíthatatlan, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy egyre több nemzetközi versenyt rendeznek, nagykövetei között pedig olyan világsztárokat találunk, mint a hazánkban is többször megforduló Ronaldinho. A Nemzetközi Teqball Szövetség elnöke magyar, az egyik feltaláló, Huszár Viktor, aki szerint megvan arra az esély, hogy a teqball már a 2028-as, Los Angeles-i olimpia programjába bekerüljön. Mivel a terjedése újabb innovációhoz vezetett, a „görbe asztalt” a fejlesztői a tenisszel és a röplabdával is összekapcsolták. Utóbbinak az első világbajnokságát éppen Budapesten rendezték, melyen bemutatómérkőzést játszott a Fatum-Nyíregyháza játékosa, Kovács-Francesco Genesis.

A labdarúgás legtisztább válfajaként számontartott teqball gyökereit már megyénkben is elültették. Vincze Ottó sem először érkezett Nyíregyházára, az érdeklődők már 2019-ben találkozhattak vele azon a nagyszabású rendezvényen, melynek keretein belül két igazi világsztár, a spanyol Carles Puyol és a brazil Cafu igyekezett népszerűsíteni a sportágat. Az iskolai programok és a különböző támogatási rendszerek is szívesen nyúlnak a teqballhoz, éppen egy ilyen keretén belül jutottak hozzá 2020-ban a vasmegyeri nebulók egy LITE szériás asztalhoz, míg most Nyírszőlősre és Balkányba került egy-egy sportszer.

Egy Puskás-mez is előkerült

– Az érdemi rész nem minket illet, hanem Bacskai Jánost. Abban, hogy ez az asztal ide került nekem mindössze közvetítői szerepem volt. János a Nemzeti Sport online oldalának meghatározó munkatársa, és az iskola életében is fontos személyiség. Ő szorgalmazta, hogy közvetítsünk abban, hogy kaphassanak egy ilyen sporteszközt. Ennek kapcsán tartottam a kapcsolatot a nemzetközi teqball csoporttal, melynek van egy olyan programja, melyben asztalokat ad kölcsönbe - mondta el lapunknak Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki nem érkezett üres kézzel, az ötletgazda Bacsakai Jánost egy Puskás mezzel lepte meg, míg az iskola számára sportkönyveket adományozott.

Vincze Ottó inspirációt adott

- Ez egy olyan lehetőség volt, amit úgy éreztünk, hogy nem szabad kihagyni, éppen ezért minden tőlünk telhetőt megtettünk. Örömteli, hogy végül két teqballasztalt is tudtunk hozni a megyébe. Ez a sportág egyre népszerűbb, jó érzés volt azt látni, hogy miként fogadták a gyerkőcök Vincze Ottót, tisztában voltak azzal, hogy ki is ő és, hogy mit ért el a pályafutása során. Inspirációt ad számukra, hogy egy volt válogatott játékos érkezett hozzájuk. A sport és ezen belül a futball is alkalmas arra, hogy közösséget építsen – tette hozzá Szöllősi.

A korábbi ferencvárosi közönségkedvenc, Vincze Ottó elképesztő fogadtatásban részesült. Azonnal megrohamoztak a gyerekek, így nem is győzte osztogatni az autogramokat. 

– Ha gyerekekről van szó, akkor bármikor kimenőt kapok otthonról. Fontos, hogy a fiatalok higgyenek abban amit el szeretnének érni, legyen az sport vagy bármi más az életben. Hiszem azt, hogy kellő kitartással megvalósíthatók a célok. A magyar emberek nem tehetségtelenebbek a külföldi társaiknál, megfelelő tehetséggondozással és időráfordítással mindenkiből kihozható a legjobb. Persze tudom, hogy a mai digitális világtól nem olyan egyszerű elszakadni, de éppen egy-egy ilyen sporteszköz átadása és használatbavétele segíthet változtatni ezen – vélekedett Vincze Ottó, aki pályafutása során a Barcelona B-csapatában is megfordult, a játékszenvedély pedig mind a mai napig fűti, így nem is sokat húzta az időt, az iskola ifjú focistáinak társaságában a teqballasztalt is próbára tette. Eközben a gyerekek a kérdéseikkel bombázták a tizenegyszeres válogatott focistát, melyekre természetesen készséggel válaszolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában