Sport

2023.05.10. 13:12

Tényleg fejben dől el? – Mentális teljesítményfokozás a sportban

Egy átlagos szabadidősportoló hetente akár 3-5 alkalommal is edzi izmait, csiszolja technikáját, fejleszti erejét, gyorsaságát, állóképességét. És még lehetne sorolni sokáig azokat a tényezőket, amiért edzeni járunk. Szívünkre téve kezünket kijelenthetjük, hogy izmaink fejlesztésével hetente 3-6 órát foglalkozunk, amely havonta 12 – 18 óra, évente pedig 144-216 óra könnyedén lehet. Mégis azzal, amely mindezt működteti, lelkünk, a mentális képességeink professzionális „edzésével” elhanyagolhatóan keveset foglalkozunk.

Mára nem kérdés, hogy a csúcsteljesítmény nem csupán a fizikai képességek összessége. Lelki és mentális tényezők szerepe jelen kori sportunkban még fontosabb, mint valaha volt. A csúcsteljesítmény egy pszichofiziológiai jelenség, ahol a fizikai teljesítőképesség optimuma mellett megköveteli a pszichológiai felkészültséget. A csúcsteljesítmény elérésének alapját képezi az éberség, a koncentrált figyelem és a nyugodt lelkiállapot. A sportolóknak pszichikai edzéstervre van szükségük, és ugyanolyan módszerességgel kell felkészülniük fejben is, mint fizikálisan az edzések során. Ez a felkészülés jó esetben egy élvezetes szellemi kaland, egy komoly személyiségfejlődés része az egyre magasabb teljesítmény elérése érdekében. Erről beszél a Mathias Corvinus Collegium nyíregyházi képzési központjában május 17-én, 17 órától Fülöp Ákos, az MCC Sport és Teljesítmény Műhelyének vezetője, egykori felnőtt válogatott kajakos, többszörös felnőtt magyar bajnok, világbajnoki ötödik a Riói Olimpián, jelenleg a Felnőtt Magyar Amerikai Football Válogatott tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában