Kerékpársport, Tour de Vásárosnamény

2023.06.02. 10:18

Idén is keresik a bajnokokat

A Tour de Vásárosnamény amellett, hogy az AKESZ-sorozat része, a vármegye bajnoki címeiről is dönt.

A 2022-es verseny egy látványos pillanata.

Fotó: Vigh Attila

Filep Sándor polgármester fővédnöksége mellett újabb nívós, országosan is elismert kerékpárversenynek ad otthont Vásárosnamény és környéke. Az NyKSE, azaz a Nyíregyházi Kerékpárosok Sportegyesülete ugyanis immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Tour de Vásárosnaményt.

Az AKESZ-sorozat része

– Az eredeti kiírással ellentétben az idei viadalt egy héttel később, június 17-én, szombaton rendezzük meg – kezdte érdeklődésünkre Solymosi János főszervező, egykori kerékpáros, az NyKSE elnöke. –  A megmérettetés országosan is nagy elismerésnek örvend, hiszen az AKESZ, azaz a Magyar Kerékpáros Amatőr Bajnokság nyolcadik fordulója, így a résztvevők az elért eredményeik függvényében fontos ranglista pontokkal gyarapodhatnak. A versenyközpont az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is a Bereg Szíve Üdülőközpont, amely logisztikailag, valamint az infrastruktúrát tekintve mind a szervezőcsapat, mind pedig a résztvevők igényeit maximálisan kielégíti, hiszen fedett részekkel, öltözővel, mosdóval rendelkezik. Az útvonal némiképp módosításra került, elsősorban a tarpai Kurucz Nap miatt. Fontosnak tartottuk, hogy a két esemény semmiféleképpen se akadályozza egymást. Ennek kapcsán egy két kilométeres szakaszon használni fogjuk az ártéri töltést, amelyet a viadal napjáig teljes egészében kerékpározható állapotba hozunk. Filep Sándor  polgármester úr ezúttal is teljes mellszélességben a verseny mögött áll, így mindent megtesz azért, hogy minél gördülékenyebben menjenek a dolgok.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is több korcsoportban várják a nevezőket, akiknek online június 15-én, éjfélig áll módjukban regisztrálni, ám még a verseny napján a helyszínen is lesz lehetőség a jelentkezésre. A bringások három távon mérhetik össze erejüket, egy bő nyolcvan, egy bő negyven és egy mindössze tizenhat kilométeres penzum közül választva, bár ez utóbbi inkább a családok számára biztosít kikapcsolódási, túrázási lehetőséget. A verseny Vásárosnamény - Jánd - Gulács - Tarpa és Tivadar érintésével zajlik – az úgynevezett gulácsi kört többször is megtéve.

Verseny a versenyen belül

Mindamellett, hogy a viadal a már említett AKESZ-sorozat kiemelt állomása, a vármegye bajnoki címeiről is dönt. A női és férfi elit, valamint a Master korcsoportokban a legjobb helyen célba érő Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei lakcímmel rendelkező kerekes ugyanis kiérdemli a vármegye bajnoka címet, illetve az ezzel együtt járó megkülönböztető trikót – hasonlóan a nagy körversenyekhez.

Vásárosnamény évek óta megbízható partnere a NyKSE szervezőcsapatának, hiszen az elmúlt évek során a Tour de Vásárosnamény mellett számos más bringás eseménynek is otthont biztosít, melyek közül kiemelendő a a nemzetközi ifjúsági kerékpáros világkupa, melyet idén augusztus 16-17-én rendeznek, s amelynek első szakasza éppen Vásárosnamény körül zajlik majd, 140 kilométeren. A mezőnyben ezúttal is a jövő sztárjaival, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan a jövő világbajnokaival és leendő WorldTour-menőivel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában