Kerékpársport

2023.06.07. 09:50

Nyíregyházi bringás is rajthoz áll a Békeversenyen

A legendás csehországi U23-as viadal hatalmas tradíciókkal bír.

Nagy Bendegúz klubcsapata színeiben .

Fotó: Vigh Attila

A II. Világháború lezárását követően hívták életre a Békeversenyt, amely a negyvenes-ötvenes években a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb amatőr kerékpáros eseménye volt. Később aztán a Nemzetek Kupája sorozat részeként, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába került, s ma már az ifjúsági és az U23-as kerékpárosok számára biztosít versenyzési lehetőséget, sőt az egyik legnívósabb utánpótlás-megmérettetésként tartják számon. 

Az idei U23-as versenyt június 8. és 11. között rendezik, a bringásokra egy prológ és három mezőnyszakasz vár, az indulók között a magyar nemzeti válogatottal, melynek sorába a nyíregyházi Nagy Bendegúz is meghívást kapott.

Komoly mezőnyben indul

– A szlovén trénerem iránymutatásával készültem, akiről tudni kell, hogy korábban annak a Primoz Roglicnak volt az edzője, aki ma már háromszoros Vuelta a Espana és egyszeres Giro d’Italia győztesnek mondhatja magát – kezdte felvezetését Nagy Bendegúz, aki egyébként az egyetlen magyar kontinentális csapat, azaz UCI-regisztrációval rendelkező klub, az Epronex-Hungary kerékpárosa. – Azt hiszem, hogy viszonylag jól sikerült a felkészülésem, elsősorban a hegyi etapokra hangoltunk, hiszen a verseny királyszakasza nem kevesebb, mint háromezer méternyi szintet tartogat, de a prológot kivéve szinte minden egyes nap várnak ránk emelkedők. Izgatottan várom a viadalt, kifejezetten komoly célt nem fogalmaztam meg magammal szemben, főleg a megmérettetés nehézségét, na meg a mezőny komolyságát látva, hiszen többek között a brit, a dán, a norvég és a szlovén csapat is rajthoz áll. Szeretnék fixen mozogni a főmezőnnyel, aztán meglátjuk, hogy ebből mi sülhet ki. Egy biztos, hogy jó erőben érzem magam. 

A válogatott keretét Bendegúz mellett Lepold Zoltán, Mindszenti Ákos, Orosz Bálint, Sidló Dániel és Vaskó Levente alkotja. 
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában