Kosárlabda

2024.06.12. 14:28

Visszavonul a Blue Sharks bajnok játékosa

Szobi Dániel abbahagyja a profi kosárlabdázást, de a Blue Sharks kötelékében marad.

Szobi Dániel játékosként öt éven át segítette a nyíregyházi csapatot

Fotó: Gazdag Mihaly

A keretét érintő újabb változásról számolt be a férfi kosárlabda NB I/B-ben szereplő Hübner Nyíregyháza BS: Szobi Dániel befejezi a pályafutását.

A 35 éves játékos a TF-Budapestnél töltött közel tíz év után 2019-ben igazolt Nyíregyházára. A Cápákkal megnyerte a Hepp-kupát és az NB I/B Piros-csoportját, később a két élvonalbeli szezon közül az egyikben alapember volt. Az elmúlt öt szezonban minden sorozatot figyelembe véve 141 tétmérkőzésen lépett pályára a Blue Sharks színeiben.

– Az elmúlt szezonokban már fájdogált a bokám, úgy éreztem, hogy ezzel a fájdalommal nem tudnék és nem is akarok már játszani, viszont sajnos kiestünk az A csoportból, én pedig kíváncsi voltam rá, hogy két év után milyen a B csoport és milyen teljesítményre vagyok képes – idézi a klub honlapja a játékost, aki a döntése okairól beszélt. – Tavaly nyáron megműttettem a bokámat, tele voltam ambícióval, mindenképpen játszani akartam még! Február-március környékén aztán sűrű volt a programunk, sok volt a meccs és nagyon sok volt az edzés. Ekkor már éreztem, hogy míg korábban nagyon energikusan mentem edzésekre, most kicsit már itt fáj, ott fáj... A bokám egyébként rendben volt, cserébe minden más testrészemmel küszködtem. Fizikailag megviselt ez az időszak, így felmerült bennem, nem biztos, hogy újabb évekig akarok még játszani ezen a szinten. A romantikus nosztalgia jegyében fejeztem be a bajnokságot. Szerettem volna minél jobb teljesítménnyel zárni a szezont. Sajnos a MAFC elleni, mindent eldöntő meccsen pont nem tudtam pályára lépni egy idegbecsípődés miatt. Ehhez hasonló intő jeleket kaptam.

A hátvéd visszaemlékezett rá, hogy a 2009–2010-es idénytől kezdte el komolyabban venni a kosárlabdázást, akkor az U20-as bajnoki cím és a döntőn begyűjtött egyéni díj jó visszajelzés volt neki, hogy van keresnivalója a sportágban. A TF-Budapesttel később ugyancsak Hepp-kupát nyert és feljutott az élvonalba. 

– Egy újabb fejezet volt az életemben Nyíregyháza – tért rá a Blue Sharksnál töltött öt évére. – Az első szezont beárnyékolta a koronavírus és Sitku Ernő halála. A következő idényben aztán megnyertünk mindent. Noha a BKG elleni döntő nagyon nehéz volt, a Vasas elleni elődöntőn éreztem azt inkább, hogy veszélyben van a hazai pálya is. Elég említenem, hogy az ötödik meccsen több mint tízpontos hátrányban voltunk az első félidőben és onnan nyertünk. Az A csoportban az első szezon is jól sikerült, valamint nagy élmény volt a klub történetének első Magyar Kupa nyolcas döntőjén részt venni.

– Nem vagyok vándortípus, a Blue Sharks csak a második profi csapatom – tette hozzá. – Nem volt könnyű a váltás annak idején, mert Budapesten kívül nem éltem huzamosabb ideig sehol, viszont amikor jött a lehetőség, úgy voltam vele, mikor, ha nem most! Mindig érdekelt, milyen az országon belüli „légiós” élet. Nyíregyházához már korábban is kötődtem valamilyen szinten, mert Bus Ivánt és Milánt, Goda Lacit régóta ismerem, jártam is itt többször korábban, voltak jó emlékeim a városról. Részletesebben persze akkor ismerkedtem meg vele, amikor ideszerződtem és csak pozitív benyomások értek. Idő közben megismerkedtem a párommal, aki már a feleségem. Fel sem merült bennem, hogy váltsak, itt minden adott, így itt kezdtünk bele a közös életbe. Nem tudom, mit hoz a jövő, de már helyinek érzem magam. Biztosan nem véletlen, hogy így hozta az élet.

Érdekesség, hogy Szobi profi pályafutása Merim Mehmedovic kezei alatt kezdődött, most pedig az ő irányítása alatt fejezi be.

– Nagyon örülök neki, hogy így alakult – ismerte el. – Sok edzővel dolgoztam, akikre szívesen emlékszem vissza, nekik is köszönettel tartozom, de Merim az az edző, akinek a kezei alatt igazi játékossá váltam. Ő hozta ki belőlem azt, hogy idáig jutottam. Filmbe illő, hogy kilenc és fél évig együtt dolgoztunk a TF-nél, az utóbbi négy-öt évben elszakadtunk egymástól, de az utolsó szezonra újra összehozott minket az élet.

Egy fejezet tehát lezárul, de új elkezdődik, mivel a nyíregyháziak bajnok kosárlabdázója nem köszön el a csapattól.

– Semmiképpen sem akartam elszakadni a sportágtól. Miközben azon gondolkodtam szezon közben, hogy nem kezdek bele egy újabb idénybe, adódott a lehetőség, hogy a szakmai stábban próbálhassam ki magam. Emellett harmadik éve vagyok már szakágvezető. Segíteni akarok a csapatnak, hogy visszajusson az élvonalba, illetve az utánpótlásnak, hogy olyan sikeres legyen, mint korábban – zárta szavait Szobi Dániel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában