Kisvárda hírei

2010.12.07. 17:09

Makay László emlékülés Kisvárdán

<p>Kisvárda - A Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete, a Rétközi Múzeum és Baráti köre, a Városi Könyvtár, december 10–én, pénteken, 14 órától rendezi meg a Makay László emlékülést a Könyvtár olvasótermében.</p>

Ez évben november 28–án töltötte volna be 96 életévét Makay László, a kisvárdai múzeum alapítója, megteremtője, és első igazgatója. Ő volt az aki Kisvárda mindennapjaival: közélettel, kultúrával, politikummal is foglalkozott többek között munkássága során. 84 évesen, immár 12 éve, örökre elköszönt tőlünk.

Az emlékülésen Dr. Kriveczky Béla ny. főiskolai docens emlékezik Makay László életútjáról. Néző István helytörténész a múzeumalapító kutatásairól és publikációiról tart előadást. Egy most készülő könyvről –a Vár múzeum, Rétközi múzeum, s természetes ebben az alapítóról Makay Lászlóról is megemlékeznek–ad előzetest Dr. Vofkori Mária, történész, múzeumigazgató.

Föntről figyeli munkája beérését

Maga mögött hagyva több mint nyolc évtizednyi, színekben gazdag emberi sorsot. Laci bácsi neve összeforrt a várossal, a kisvárdai múzeum korai éveivel. Még nyugdíjasként is foglalkoztatták közel nyolc évig tudományos munkatársként.

–„ Laci bácsi már csupán a táblán van itt közöttünk. De reméljük, hogy föntről mind a mai napig érdeklődéssel figyeli munkája beérését a követők tevékenységét. Emlékezzünk rá kegyelettel és tiszta szívvel hiszen megérdemli.”– fejezte be (október 8–án) emléktábla avató beszédét Dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalú igazgatója.

Ezt szolgálja a pénteken megrendezendő emlékülés is Kisvárdán.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!