Kisvárda hírei

2010.12.30. 16:21

Tollas kedvencekért Kisvárdán

<p>Kisvárda - Az ősz és főleg a tél a nálunk maradó, hozzánk érkező madarak esetében a túlélésről szól. A madarak hathatós védelme nem képzelhető el a madárbarátok munkája nélkül. Már egyetlen madárodú kihelyezésével tollas kedvenceink életét tudjuk megmenteni. A mesterséges madárodú a természetes madárodú pótlására szolgál.</p>

Mivel az erdők, a kertek, a parkok fenntartása során a természetes odvakkal rendelkező faegyedeket előbb-utóbb kivágják, az odúlakó madárfajok számára mesterséges madárodúval biztosíthatjuk a megtelepedést. A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportja alig egy éve alakult meg Kisvárdán. Tagjai több hasznos élménnyel is gazdagodtak az eltelt időben.

Több mint száz odú

Eddigi munkájuk során készítettek s kihelyeztek több mint száz odút. Tiszakanyáron húsz, Fényeslitkén a biokertbe, a képíró tanyán húsz, Záhonyban a Hétszín virág óvodában öt. Kisvárdán a Teichmann Vilmos Iskola udvarán öt, a Tompos úti lakótelepi óvoda udvarán öt. A Várkertben és környékén, a tónál, tizenöt, a Felső–Szabolcsi Kórház parkjában tizenöt, a Borkó birtok, nagyvárdai területén húsz mesterséges odú nyert kihelyezést.A közelmúltbeli foglalkozáson madáreleséget is kaptak a tagok, a madarak etetéséhez, búzát, napraforgót (fekete apró szemű mag), diót a madárbarát támogatók jóvoltából. De ősszel madárfigyelést is végeztek a Szabolcsveresmarti víztározónál.

A megkezdett etetést ne hagyjuk abba

Legutóbbi találkozójukon Dr. Mezey Károly csoport elnöke, a téli madarász feladatokról szólt. Elmondta többek között, hogy a már megkezdett madáretetést nem szabad abbahagyni, a madarak túlélése érdekében. Biztosítani szükséges a folyamatosságot, mert csak így van értelme. Kiss Zsolt szervezeti kérdések mellett, diavetítéses beszámolóval mutatta be a madarászást, a természetjárást fényképezőgéppel.

Új tagokat is várnak

– A munkánknak egy fontos részét képezi az, hogy madártanilag feltárjuk, megismerjük a Tisza–közi területet, amelyik ZáhonyVásárosnaményDemecserDombrád négyszöget foglalja magába. Madártani szempontból ez a térség „szűz” területnek számit. Szeretnénk elérni, hogy megismerjük ennek a területnek az értékeit, tollas kedvenceink életét s e munkához várjuk a madarászást és a természetet szeretőket – mondta a csoport elnöke dr. Mezey Károly.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!