Kisvárda hírei

2011.06.01. 13:08

Hatvanhét éve volt a kisvárdai zsidók gettózása

<div>Kisvárda - „Emlékezni és Emlékeztetni Mindannyiunk Kötelessége.” A varsói gettólázadás (1943. április 19.) kitörésének évfordulója alkalmából az izraeli kormány döntése értelmében minden évben megemlékeznek a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Az emlékezés már túllépett Izrael határain és szerte a világban a kegyetlen fájdalom napja lett.</div>

Fekete borítású emlékkönyv, mely 1980-ban készült Tel–Avivban a „Lahav nyomda” gépein melyben megismerhetik a ma élők a világ zsidóságának térképén a kisvárdai gyülekezet helyét. Mely gyülekezet 1844-ben /167–éve/ a nagyállói elszakadáskor választotta meg első rabbiját Weinberger Ábrahám személyében. A zsidók vallják, hogy „Meséld el gyermekeidnek! Meséld el milyen volt a te életed. Mesélj a te városodról, amit ők talán sohasem fognak látni. S nekik nem is hiányzik csak neked, aki ott hagytad fiatalságodat szép esztendeivel együtt az emberiségbe és az emberségbe vetett hitedet. Meséld el, hogy a körülötted megváltozott világban is megtalálja helyét az, aki szülői örökségként egy magasabb erkölcsi szemlélettel indult el otthonról, hogy új hazában éljen, és ott felépítse otthonát, a kisvárdai szellem és erkölcs mértékével.”

Ezek a gondolatok jártak eszembe, amikor a szépen rendbe hozott, kitakarított és a ledőlt síremlékeket újra felállítva a helyükön látom a rendben tartott kisvárdai zsidó temetőt. A környezet bizonyítja, hogy az „emlékezett kavicsait” még ma is őrzik, mint ahogy az itt nyugvók és a holocaust fergetegében nyomtalanul elpusztultak emlékét is.

A gyűlölet vonata

Mindezek azért is aktuálisak, mert április 15-én, volt hatvanhét éve, hogy megkezdődött a kisvárdai zsidóság beszállítása a gettóba, mely április 30-ig tartott. A szörnyűséges eseménysorozat már 1944 március. 19-én megkezdődött, amikor a kész listák alapján megkezdték a zsidóság prominens személyiségeinek letartóztatását. Maga a gettózás április 8-án kezdődött, ekkor szállították be az első vidéki csoportot. A gettó a Horthy Miklós út /ma Mártírok utca/ bal oldalán kezdődött, a Bessenyei út bal oldala, közben a Deák Ferenc út /ma Csillag utca/ s a Petőfi utca mindkét oldalával zárult. Az úttestek és a városrészek korláttal voltak lezárva. A vidéki településekről beszállított családokat két fatelepen és a templom udvarán helyezték el. A zsidó tanács jelentése szerint a gettó létszáma hétezer fő volt, az élelmezés katasztrofális, a bánásmód rossz.

Május 29 – május 31

A gettóból két csoportban indultak útnak a vagonokba az ismeretlen balsors felé. Az első csoport 1944. május 29-én, míg a második, május 31-én indult el. A gettóból gyalogmenetben vitték őket a kisállomás felé, és ott beterelték a gettózottakat a Schwartz fakereskedés udvarába –mely most a Perdiák Tüzép– s innen indultak ismeretlen sorsuk felé a kisvárdai gettó hétezres (nő, férfi, gyermek és aggastyán) létszáma ismeretlen sorsa felé, hogy a haláltáborok fölötti hamuszín égbe temettessenek. Mindez ma már a történelem szomorú eseménysorozata. A magyar zsidók 30–40 %–a túlélte a katasztrófát, de az ország, különösen a vidék Magyarországa demográfiai, társadalmi és szellemi értelemben egyaránt jóvátehetetlen veszteséget szenvedett. Emlékezünk a város emlékműveinél, a Rétközi Múzeumban a volt Zsinagógában a Holocaustra. Emlékezni – a ma még élők közül, azok is, akik ebben a városban élték le fiatal életük legszebb éveit–, ha törött szívvel is a szomorú eseménysorozatra azért is szükséges abban a városban, ahol a városért /Kisvárdáért/ sokat tettek a hajdan élők.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!