Kisvárda hírei

2012.01.19. 13:45

Besisek reaktor közelben

Besisek reaktor közelben Bessenyeis diákok számára nyílt lehetőség, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézete Atomenergia Kutatóintézetének kutatóreaktorát megtekintsék. A nem hétköznapi lehetőség a Rotary Club Budapest-City jóvoltából adódott.

Besisek reaktor közelben

Bessenyeis diákok számára nyílt lehetőség, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézete Atomenergia Kutatóintézetének kutatóreaktorát megtekintsék.

A nem hétköznapi lehetőség a Rotary Club Budapest-City jóvoltából adódott. A klub tagjai nagy érdeklődésének köszönhetően látogatást szerveztek a kutatóintézet kutatóreaktorához.

A kisvárdai Rotary Club tagjai azonnal csatlakoztak a kezdeményezéshez, és figyelemmel kísérve a kisvárdai Bessenyei gimnázium tehetséges tanulóinak „tudományos” tevékenységét, a szaktanárok véleménye alapján három tanulót támogattak a részvételben.

Az intézet főigazgatója, igazgatója, és tudományos munkatársai nagy szeretettel fogadták a csoportot, és nagyon alapos, mindenre kiterjedő tájékoztatást tartottak. Az előadásokat angol nyelven hallgattuk, mivel a látogató csoportban diplomata vendégek és külföldi cserediákok is jelen voltak. A besis tanulók nagy érdeklődést mutattak, lehetőségük volt a kutatókkal közvetlenül is beszélgetni a reaktor, és egyéb kísérleti berendezések megtekintése után.

Néhány információ a http://www.kfki.hu weboldalról:

A Budapesti Kutatóreaktor (BKR) 1959 óta működik a KFKI területén. Üzemeltetője az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet (AEKI).

A kutatóreaktor az alap- és alkalmazott kutatások számára nagyteljesítményű (nagyfluxusú) neutronforrásként szolgál, s mint ilyen valós tudományos szükségletet elégít ki.

A reaktor tudományos célú hasznosításának sikerességét mutatja, hogy ez az egyetlen kelet-európai berendezés, amelyet az Európai Közösség nagyberendezés programja is magáénak tart, és a berendezéseken bizonyos mennyiségű mérési időt az EU kutatói számára biztosít. Az eredményekről kétévenként összefoglaló kötet jelenik meg, amely az interneten is hozzáférhető.

A reaktor hasznosítására nemcsak tudományos, hanem szolgáltatói jelleggel is sor kerül. Ezen “szolgáltatások” között említhetjük az egészségügyben és az iparban használható radioaktív izotópok előállítását, szerkezeti anyag besugárzásokat (és a besugárzásokat követő anyagvizsgálatokat, amelyek tárgyai a paksi atomerőmű reaktortartályának anyaga, valamint a majdani fúziós reaktorokban használandó szerkezeti anyagok).

A gyakorlatban hasznosuló legfontosabb “alkalmazás” természetesen az, hogy az AEKI-ben az évtizedek folyamán létrejött az a szaktudás és biztonsági kultúra, amely lehetővé teszi, hogy az AEKI mind a Paksi Atomerőmű tudományos bázisintézményeként, mind pedig az Országos Atomenergia Hivatal műszaki szakértő intézményeként sikeresen vehessen részt a hazai atomenergetika legkülönbözőbb problémáinak megoldásában.

További képek: http://www.rotarykisvarda.eoldal.hu/

Szolnokné Szepessy Dóra

Címkék#kisvárda
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!