Kisvárda hírei

2012.11.27. 13:15

Negyvenhárom ember ellen emelnek vádat gázlopás miatt Szabolcsban

Nyíregyháza, 2012. november 27., kedd (MTI) - Összesen 43 ember ellen emel vádat a napokban a Nyíregyházi Városi Ügyészség a Kisvárdán és annak környékén történt gázlopások miatt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2012. november 27., kedd (MTI) - Összesen 43 ember ellen emel vádat a napokban a Nyíregyházi Városi Ügyészség a Kisvárdán és annak környékén történt gázlopások miatt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.Szilágyi László elmondta: a vádirat szerint a vádlottak pénzt fizettek az egyik társuknak azért, hogy az a gázóráikat számukra kedvező módon befolyásolja, azaz az órák a ténylegesen elhasznált mennyiségnél kevesebbet mutassanak, így kisebb legyen az érintettek gázszámlája.

A büntetőügy a TIGÁZ-DSO feljelentése alapján indult, a nyomozás során a rendőrség házkutatást tartott egy olyan ajaki férfi lakásán, akinek gyanúsan alacsony volt a gázszámlája. Kiderült, hogy a férfi gázóráján hamis volt a plomba, vagyis a mérőműszer működését jogellenesen megváltoztatták - ismertette a főügyészségi szóvivő.

A férfi lakásán talált speciális szerszámok és alkatrészek, illetve a számítógépén fellelt dokumentumok alapján a rendőrség mintegy másfél évig tartó nyomozás keretében további 42 olyan fogyasztót derített fel, akinek a gázóráit 2006 és 2010 között ugyanilyen módszerrel manipulálták.

A férfinak még arra is volt gondja, hogy a lebukás után - a felelősség alóli kibúvás érdekében - tanácsokkal lássa el társait a gázszolgáltatóval történő tárgyalásokon - tette hozzá Szilágyi László.

Kitért arra: a vádirat szerint az eltulajdonított gáz értéke 25 fogyasztó esetében 62 ezer és 1,15 millió forint között volt, így ők lopásért felelnek. Társaikkal szemben az ügyészség szabálysértési eljárást kezdeményez, mert az ő szándékuk 50 ezer forintot meg nem haladó értékű gáz eltulajdonítására irányult.

Ezen kívül valamennyi vádlottat bélyeghamisítás vétségével is vádolják, mivel a törvény szerint a plombák bélyegnek minősülnek, így a gázórákon elhelyezett hamis plombák bűncselekményt valósítanak meg - fűzte hozzá a főügyészség szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!