Kisvárda hírei

2013.03.18. 11:57

Folytassa Svejk, zenés sörözgetés egy derék katonával, Mikó Istvánnal

Kisvárda - A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza március 22–én /pénteken/ 19 órától egy zenés sörözgetésre invitálja a színházszeretőket egy derék katonával, Svejkkel.

Kisvárda - A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza március 22–én /pénteken/ 19 órától egy zenés sörözgetésre invitálja a színházszeretőket egy derék katonával, Svejkkel.Amikor legutóbb találkoztunk arra a kérdésre, hogy szívesen jön e Kisvárdára, Mikó István a következőket válaszolta:

– Ha időm engedi, igen. Én ugyanis hazajövök.

Jaroslav Hasek–Josef Marek – Mikó István–Suha Kálmán: Folytassa Svejk című zenés játékát láthatják az érdeklődők Mikó István főszereplésével. Az 1923–ban elhunyt cseh író, Jaroslav Hašek az alábbi szavakkal vezette be Švejk–történeteit: "Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont. Jellemrajzuk elhomályosítaná még makedóniai Nagy Sándor dicsőségét is. Manapság, a prágai utcákon járva, találkozhattok egy ütött-kopott férfival, aki maga sem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történetében. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit, és őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznétek, hogy hívják, egyszerűen és szerényen így felelne: Švejk vagyok... Én nagyon–nagyon szeretem ezt a derék katonát, Švejket, s közzétéve világháborús kalandjait, meg vagyok győződve, ti is mindannyian szívetekbe fogadjátok e szerény, fel nem ismert hőst.

Folytassa Svejk

Svejk túlélte a II. világháborút, sőt megérte a szocializmust is, Paliveccel, a kocsmárossal, aki Ferenc József császár és apostoli király arcképe helyett ez idő tájt Sztálint óvja a légyszartól. Svejk magányosan sörözget a kocsmában és szentenciákat mond: az ember vagy szabad, vagy felszabadított… az önkritika fontos, mert ha magadat pofozod, a többi elvtárs nem pofoz annyira… lopni nem elég, politizálni is kell hozzá… a mi társadalmunk, ha tagjainak nem is, de a hülyéknek a lehető legjobb körülményeket biztosítja.

A kedves közönséget az előadás előtt vendégül látják egy pohár sörre!

Vincze Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!