Kisvárda hírei

2013.03.06. 15:49

Több mint egy milliárd forint kisvárdai adósság lett az államé

Kisvárda - Örömhírrel érkezett a kisvárdai Képviselő-testület legutóbbi ülésére Leleszi Tibor polgármester. Még az első napirend előtt boldogan emelte magasba azt a bársonyborítású, kék dossziét, mely az állammal kötött adósságkonszolidációs megállapodást tartalmazta.

Kisvárda - Örömhírrel érkezett a kisvárdai Képviselő-testület legutóbbi ülésére Leleszi Tibor polgármester. Még az első napirend előtt boldogan emelte magasba azt a bársonyborítású, kék dossziét, mely az állammal kötött adósságkonszolidációs megállapodást tartalmazta.

A kisvárdai polgármester 2013. február 28-án, délelőtt tíz órakor írta alá dr. Matolcsy György államháztartásért felelős miniszter és dr. Pintér Sándor helyi önkormányzatokért felelős miniszter mellett az állami adósság-átvállalásról szóló dokumentumokat.

Az átvállalás mértéke 40 %-tól 70 % mértékig terjedhetett, vagyis csaknem maximális eredményt sikerült elérnie Kisvárdának a pontosan 1 milliárd 369 millió 744 ezer 170 forint összegű átvállalással.

„Városunk és önkormányzatunk életében kiemelkedő eseményként és eredményként mondhatom el a város lakosainak, hogy az aláírt megállapodással az állam városunk adósságállományának 65 %-át vállalta át.” - kezdte tájékoztatóját Leleszi Tibor hozzátéve, hogy ehhez az eredményhez az egyeztető tárgyalásra felkészülten mentek és őszintén, a valóságnak megfelelően mondták el érveiket a magasabb mértékű átvállalás mellett. „Ezek közül kiemelném, hogy az adósságállomány egy része - önhibánkon kívül - rendkívül kedvezőtlen volt, mivel 6 korábban felvett forint hitelünket 2005-ben és 2008-ban a korábbi városvezetés forintról svájci frankra konvertálta, 214 millió forintos árfolyamveszteséget okozva ezzel. A köznevelési intézmények működtetésének vállalásával kapcsolatban ez évben közel 400 millió forint kiadásunk keletkezik, és elismerték, hogy ebben benne van 1700 vidéki gyerek ellátása is.” - zárta szavait Leleszi Tibor.

A magasabb összegű átvállalásnál azt is figyelembe vették, hogy a kisvárdai önkormányzat 100 millió forint működési hiteléből 80 millió forintot visszafizettek, hogy az intézményrendszert átszervezték és a hiteleket kizárólag a folyamatban lévő beruházásokhoz használták fel önerőként, nem pedig működtetésre.

„A hatvanöt százalékos eredmény eléréséhez hozzájárult dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is, aki igazi lokálpatriótaként most is megkülönböztetett figyelemmel védte városunk érdekeit. Neki is köszönhetően, a minimálistól jóval nagyobb mértékű adósságátvállalást sikerült elérnünk.” - hangsúlyozta a polgármester.

Negyven százalék helyett tehát hatvanöt százalékos a kisvárdai adósságkonszolidáció mértéke, ez összegekben: 842 millió 919 ezer 489 forint helyett, 1 milliárd 369 millió 744 ezer 170 forint. A jelentős mértékű különbözet: 526 millió 824 ezer 681 forint.

A város vezetése nagyon sokat dolgozott az elmúlt két és fél évben a város stabil gazdálkodásának és töretlen fejlesztésének érdekében. Ezen az úton haladva, az állami adósságátvállalás nagyon fontos állomás, mert ez a tehermentesítés a jövőben még kiszámíthatóbb, a fejlesztésekre koncentráló gazdálkodást tesz lehetővé Kisvárdán.

Ahogy a polgármester fogalmazott: „Nem kellett megtorpannunk, nem kellett irányt változtatnunk, hanem haladhatunk tovább a jól megkezdett úton Kisvárda és lakói érdekében.”

Durucz Gabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!