Kisvárda hírei

2013.04.20. 13:30

Tárlat a Könyvtári Galériában Kisvárdán

Kisvárda - A quilling – a tekerés, ez a leggyakrabban használt technika, melynek alapja a 3 mm–es papírcsíkokból tekert karika, amit ujjainkkal különböző formára alakítunk. A karikákat többféleképpen csoportosítjuk.

Kisvárda - A quilling – a tekerés, ez a leggyakrabban használt technika, melynek alapja a 3 mm–es papírcsíkokból tekert karika, amit ujjainkkal különböző formára alakítunk. A karikákat többféleképpen csoportosítjuk.A kisvárdai Várday István Városi Könyvtár, és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely rendezésében nyitották meg április 18–án délután Salgóvári Ida és Bátyi György „Bemutatkozás” című tárlatát.

Bemutatkozási lehetőség

– A Könyvtári Galéria sorozat keretében több fiatal és tehetséges alkotó kapott olyan lehetőséget, –kezdte tájékoztatóját Szivák Gábor igazgató– hogy önálló tárlat keretében mutatkozzon be a nagyközönség előtt. Most két kreatív ember számára nyílt meg ez a lehetőség. Salgóvári Ida tanítónő szakmája révén került közelébe azoknak a manuális technikáknak, melyek nemcsak művészi énjének kiteljesedésében játszik szerepet, de alkalmas a tanulói személyiségfejlesztésre is. Bátyi György a grafikával kötelezte el magát. Így a közös tárlatukra a művészi sokszínűség lesz a jellemző.

Életre keltett papírcsíkok

–Egyedülálló jelenségnek számít a quilling technika bemutatkozása a tárlat történetében. A quilling figurák készítéséhez különböző színű, keskeny papírcsíkokra és ragasztóra van szükség, ezután gyakorlatilag kreatív fantázia szab határt. A keskeny papírcsíkokból sodort formák csodálatos képeket, szebbnél–szebb kompozíciókat hoznak létre. A technika egyszerűsége abban rejlik, hogy nem kell kötött formákhoz ragaszkodni, mint például az origami esetében, hanem az ember képzeletére van bízva a kialakítandó forma. Így születnek különféle valódi és elképzelt virágformák, lepkék, madarak, népi motívumok, arcképek, térben és síkban egyaránt. Úgy gondolom a tehetségek felkutatása is a könyvtári galériánk fontos küldetése mondta befejezésül az igazgató.

Az alkotótársak nevében Salgóvári Ida nyitotta meg a kiállítást, mely május 8–áig látható a kisvárdai Várday István Városi Könyvtárban.

Közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Zene– és Művészeti Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!