Kisvárda hírei

2013.05.21. 08:03

Fórum a magyar termőföldről

Kisvárda - Ángyán József volt egyik vendége annak a fórumnak, amit Kisvárdán tartottak meg a magyar termőföld védelmében.

Kisvárda - Ángyán József volt egyik vendége annak a fórumnak, amit Kisvárdán tartottak meg a magyar termőföld védelmében.

A bevezetőben Gyüre Csaba vázolta azt a gazdasági és jogi környezetet, amiben a magyar mezőgazdaság kényszerül harcolni a túlélésért. A továbbiakban Ángyán József elmondta a hallgatóknak, milyen aránytalanságok miatt van hátrányos helyzetben a magyar gazda. A földbérletek és az utána járó támogatások által olyan nagybirtokok jöttek létre, amikre a történelem korábbi időszakaiban sem volt példa.

Nem volt véletlen, hogy a termőföld eladásra moratóriumot kellett kérni az Európai Uniótól – mondta Ángyán József – mert a földárak között akkora eltérések voltak, ami katasztrófát okozott volna. Nem lehetünk nyugodtak, hiszen a moratórium egy év múlva lejár, a viszonyok meg nem nagyon változtak. Sajnos vannak olyan tényezők a földdel kapcsolatos munkák során, amiket a piac nem ismer el költségként, de ugyanakkor azok jelentkeznek. A tevékenység nem szennyezi a földet, levegőt, embereknek ad munkát. Ezeket a plusz költségeket meg kell fizetni, és ezt ismeri el az Unió, amikor a közös kasszából fizet értük támogatást. Önmagában egy jó eszköz, amit a spekuláns tőke próbál lefölözni, igen attraktív módokon. Négy olyan törvényt kell megalkotni, ami egy új vidék stratégia sarkalatos pontjait jelenthetik. Ezek: a földtörvény (beleértve a földhasználat és a tulajdon törvényét) a második az üzemszabályozási törvény, ami azt szabályozná, hogy ki milyen feltételekkel mekkora földeket milyen összetételben üzemeltethet, (Európa ezzel védi legjobban saját földjeit), a harmadik a családi gazdaságokról szóló törvény lehetne, (Franciaországban az átlag birtok mérete 52 hektár, a nagybirtok 274 hektár) a negyedik pedig az önkéntes szövetkezési törvény lehetne. Nem kötelező, hanem érdekszövetségen alapuló önkéntes társulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!