Kisvárda hírei

2013.05.18. 11:29

Fülemülék éjszakája a Várkertben és környékén, Kisvárdán

Kisvárda - A fülemüle híveinek zöme csak a hangját ismeri. Megpillantani nagyon nehéz, ha sikerül, egyszerű színezetű madarat látunk. A verébnél valamivel nagyobb, karcsú testalkatú rigófélét vörhenyesbarna hát, rozsdavörös farok tollak, fehéres torok és világos szürkésbarna alsótest jellemzi. Ha szereted a természetet, a madarakat, ott volt a helyed.

Kisvárda - A fülemüle híveinek zöme csak a hangját ismeri. Megpillantani nagyon nehéz, ha sikerül, egyszerű színezetű madarat látunk. A verébnél valamivel nagyobb, karcsú testalkatú rigófélét vörhenyesbarna hát, rozsdavörös farok tollak, fehéres torok és világos szürkésbarna alsótest jellemzi. Ha szereted a természetet, a madarakat, ott volt a helyed. A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportja már több mint három éve alakult Kisvárdán. Tagjai több hasznos élménnyel is gazdagodtak az elmúlt években, legutóbb május 15–én (szerdán) a „Fülemülék éjszakája” program keretében szervezett természettel ismerkedő sétán. Eddigi munkájuk során készítettek s helyeztek ki több száz odút, többek között a Várkertben és környékén, a tónál, Záhonyban, Dombrádon, Tornyospálcán és több madárjárta területen.

A természet és a madarak védelmében

– A márciusban odútakarítást szerveztünk Tiszakanyáron –kezdte az idei évi munkáról tájékoztatóját Kiss Zsolt a csoport titkára,– április elején gyurgyalag költőtelepet alakítottunk ki egy elhagyott homokbányában, majd a hónap végén közös madarásztúrát tettünk, szalonnasütéssel egybekötve. Dögén–Kisvárdán–Tornyospálcán 4 partifecske költőtelepet alakítottunk ki, majd újabb költőládát helyeztünk ki vörös vércse számára, amelyekben már megindult a költés is.

A május elején megkezdődött a mindennapi madaraink monitoringja, (a környezet állapotának folyamatos nyomon követése rendszeres megfigyelő és mérőhálózat alkalmazásával) aminek első felmérésén vagyunk túl. Legközelebb pedig Kisvárdán a Zrínyi téri parkban elhelyezett odúkat ellenőrizzük le. A gyurgyalag védelmének évében színes előadást tart a gyurgyalagról Dr. Mezey Károly főorvos csoportunk elnöke, melynek helyszíne és időpontja most van egyeztetés alatt.

Fülemülék éjszakája

Az idei programtervükben, az alakulásukat követően immár harmadszor szerepel a „Fülemülék éjszakája”, a madárdalos májusi este. Minden érdeklődőt szeretettel vártak 17 órára, szerdán a Várfürdő–Strand bejáratánál, a Várkert felőli parkolóban, ahol mintegy negyvenen vettek részt. A résztvevők vásárolhattak, madaras kitűzőket, CD–ket mely egyúttal adományozás is mellyel a vásárlók támogatták a madarak és a természet védelmét. Ezen az estén minden érdeklődő, természetet szerető ember meghallgathatta, a világ legszebb hangú, éjszaka is éneklő madarának, a fülemülének az énekét a Várkertben és környékén, Kisvárdán. Igaz csak a sétatúra végére sikerült meghallani a fülemüle énekét.

Odú lesen

A leszedhető, kihelyezet odúkat a Várnál, a Vár–tónál és környékén megtekinthették az érdeklődők. Igaz csak különböző életkorú verébfiókákat láthattak az odúkban, s vettek ki közelebbi megtekintésre,„simogatásra”. Rövid odúzás után madárdalos séta, ismerkedés a fülemülével, és minden útba eső madárral. A sétát s a természet értékeit a madarak hangját, a kora esti séta egyéb hangjait, Dr. Mezey Károly a csoport elnöke és Kiss Zsolt a csoport titkárának szakavatott előadásai tették még érdekesebbé a mintegy három órás természetbeni sétát. A séta résztvevői találkoztak, örvös galambbal, széncinkékkel, láttak fácánt, tőkés récét, mezei verebet, fekete és nádi rigót, barát poszátát, s lehetne még sorolni a természet értékeit, madarait, amivel a séta során találkoztak a résztvevők.

A hazai madarászok már évtizedek óta dolgoznak a természetért, az emberért a madarak és élőhelyük védelmén keresztül. Céljuk, hogy megőrizzék hazánk páratlan természeti értékeit a maguk és az utódok örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!