Kisvárda hírei

2013.05.07. 18:33

Képességfejlesztő táncos mulatság Kisvárdán

Kisvárda - Április utolsó napján, (30–án) a „táncos kedden" a Rétközi Múzeum és a Kisvárdai Kistérségi Szociális Szolgálat (KKSZSZ) közös szervezésben ropták a táncot a fogyatékkal élő fiatalok és hozzátartozóik.

Kisvárda - Április utolsó napján, (30–án) a „táncos kedden" a Rétközi Múzeum és a Kisvárdai Kistérségi Szociális Szolgálat (KKSZSZ) közös szervezésben ropták a táncot a fogyatékkal élő fiatalok és hozzátartozóik.A táncos délutánt Gyöngy Ilona (Cigánd) és Gyüre Tamás (Ajak) néptánc pedagógusok vezették. A rendezvénynek a Szociális Szolgálat újjá varázsolt Várday István úti épülete adott otthont, vendégül látva a Megoldás Közhasznú Egyesület és az Idősek Nappali Ellátásának ellátottjait is. Ez a foglalkozás is az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Élményszerű foglalkozások

2012. szeptember 3–án indítottuk el a „Tanulok, hogy befogadjam” című projektet, amely 20 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült Múzeumunk az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós forrásból. A 12 hónapos projekt során élményszerű, kompetenciafejlesztő múzeumi foglalkozásokat dolgoztunk ki, és valósítunk meg. A megvalósításhoz négy helyi közoktatási intézményt hívtunk partnerül: a Kisvárdai Kistérségi Szociális Szolgálatot, a Szent György Görög katolikus Óvoda és Általános Iskolát, a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvodát, valamint a Vári Emil Társulási Általános Iskolát. Szabadidős programjainkon családok részvételére számítunk – a program ismertetőjében Dr. Vofkori Mária történész–múzeumigazgató.

Hagyományápolás

A fogyatékkal élő emberek is örömmel kapcsolódtak a hagyományápolók táborához. Egy–egy ilyen táncos családi, közösségi foglalkozás olyan művészetterápiás módszer is egyben, mely a belső lelki folyamatokra hatva öngyógyító erővel rendelkezik. A táncház jó alkalmat teremtett a meleg, emberi kapcsolatok ápolására, közösségformálásra, egyéni és közösségi élmények megélésére. Kisvárdán, a tánc révén oktatási–képzési szempontból hasznosulva valósulnak meg a fogyatékkal élők felzárkóztatását, integrálását segítő képességfejlesztő foglalkozások.

Közösségi élmények megélésére

–Népi hagyományainkat – így a néptáncot is – emberi közösségek hozták létre és éltették nemzedékről–nemzedékre. Nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse a néptánc. Vallja ezt a Kistérségi Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása és a Rétközi Múzeum is. A táncház jó alkalmat teremtett a meleg, emberi kapcsolatok ápolására, közösségformálásra, egyéni és közösségi élmények megélésére – zárta tájékoztatóját Dionné Dócs Mária.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!