Kisvárda hírei

2013.08.13. 07:29

Cipő tábor és Dalfesztivál Kisvárdán

Kisvárda – Ezen a hétvégén –augusztus 17–ével kezdődik meg Kisvárdán, hagyományteremtő szándékkal, Bódi László – Cipő emlékét idézve a tábor, mely augusztus 20–án a táborlakók és vendégek részvételével, egy Dalfesztivállal zárul.

Kisvárda – Ezen a hétvégén –augusztus 17–ével kezdődik meg Kisvárdán, hagyományteremtő szándékkal, Bódi László – Cipő emlékét idézve a tábor, mely augusztus 20–án a táborlakók és vendégek részvételével, egy Dalfesztivállal zárul.

A volt „andante” együttes tagjának, Bodrog Lászlónak és budapesti két barátnak az ötletének alapján rendezik meg Kisvárdán a rendezvényt.

Egy elfelejtett csapat, „andante”

Az együttes „andante”, csak így kisbetűvel, melynek tagjai voltak, 1986 őszétől, 1988 nyaráig, Bódi László, Bodrog László, Dolhai Zsolt, Hlavács Attila és Somorjai Lehel. A tagok életútjai szétváltak, 88 nyarán zenéltek együtt utoljára. Ekkor már tudták, hogy az andantét be kell fejezni. Mindenki ment a saját útjára, egyetem, főiskola, katonaság, Cipő, pedig vissza Pestre. A kapcsolatot megtartották, de azok egyre ritkábbak lettek.

A szomorú esemény, valamint a tábor és a Dalfesztivál megvalósulása, most újra összehozta Őket. Újra próbál a „csapat”, hiányosan, Cipő nélkül, de emlékezni, emlékeztetni kell. A közel két éves együtt zenélés alatt több számot írtak, főleg Bódi László, hangszereltek, stúdióba készültek, de ez akkor nem valósult meg. Játszottak Kisvárdán, a Bessenyei Dísztermében, a Várszínpadon, Fényeslitkén és a környező községekben. De eljutottak Sopronba és Pestre, az Almássy térre is. A próbákat előbb szüleik lakásán, később a zeneiskola nagytermében tartották abban az időben. A beszélgetésünk során összeszámolták, hogy több mint egy tucatnyi számot írtak, hangszereltek, mely később a Republic első lemezén 2010–ben néhány dal, ha más felfogásban is, de lemezre került.

Dalos emlékezés

Cipő, és a dal tisztelőinek ötletéből vált véglegessé a tábor és a Dalfesztivál ötletének megvalósítása – kezdte beszélgetésünket Bodrog László. Mindezt azért, hogy a résztvevők együtt idézhessék fel az emlékeket, hogy ne csak egy beszélgetés és nosztalgiázás legyen.

Megtudtuk azt is, hogy fiatal zenészek, zenekarok jelentkeztek a táborba, akik az itt eltöltött három nap alatt (augusztus 17–18–19–én) próbálhatnak, gyakorolhatnak, akár még egy közös szerzeményt is összehozhatnak, feldolgozhatnak. A próbák végeztével augusztus 20–án délelőtt tíz órától a sétáló utcán felállított színpadon adnak egy bemutatót az egész napos Dalfesztivál keretében a város Főterén.

Posztumusz Díszpolgár

A bemutatkozás délután hat óráig tart, amikor tér egy kisebb átrendezését követően, a városi ünnepség következik. Itt adják át Kisvárda elismerő díjait. Ezen alkalommal adják át Bódi László, Cipő édesanyjának, Gizike– néninek, fia posztumusz Díszpolgári címét. Ezt követően a zenekarok közül, időrendi sorrendben, Cipő zenei pályafutását meghatározó zenekarok, a Cipőfűző, az ”andante” lép színpadra a sétáló utca színpadán. Majd este nyolc órától, az est zárásaként Tóth Zoltán és Rece Apó /Bali Imre/ ős–Republic alapítók és barátai lépnek a színpadra. Tóth Zoltán végig meghatározó egyénisége volt az együttesnek. Cipő mellett ő írta és hangszerelte a dalokat. Többek között neki is köszönhető a Republic zenéjének különleges hangzása.

– Közel harminc év távlatából milyen annak az együttöltött időszaknak a felidézése?

– Nehéz most emlékezni. Sajnos Cipő hirtelen halálával, azzal, hogy elment s fizikailag nincs közöttünk, most nyernek igazán értékeket számomra a dalok. Az olyan dalok, mely meggyőződésem szerint minden megjelent lemezen vannak, amelyekkel Laci üzenni akart. A sajátos világlátását, véleményét a világról, önmagáról, mindenről. Ezek igazi versek. Ennek a hiányát most nagyon érzem. Egyúttal sajnálom, hogy az elmúlt időben nem mindent úgy értettem, vagy akkoriban nem is értettük, amit Laci üzent.

– Nehezen megnyíló zárkózott ember volt?

– Az „andante” korában mi sokat voltunk együtt. Már akkor is érdekes és furcsa beszélgetések zajlottak le közöttünk. Inkább a nagy hallgatások, közötti néhány mondata jellemezte megnyilvánulásait. Ő inkább dalban mondta el véleményét a világról. A visszafogottságát, pedig néhány olyan „bulis” nótákkal tudta kitombolni magát, amelyek a koncertjeiken nyilvánult meg.

– Mit remél ettől a kisvárdai kezdeményezéstől?

– Szeretnénk elérni, hogy ne csak ez az egyszeri alkalommal emlékezzünk. Laci hagyatékának az a része, melyek dalaiban fogalmazódtak meg tovább éljen. Ez egy olyan tábor és Fesztivál legyen, ahol a fiatal zeneszerzők, dalszövegírók, zenekarok, bemutatkozási lehetőségeket kapjanak. Ezt próbáljuk mi itt Kisvárdán megvalósítani, a lehetőségek biztosításával segíteni a mai szárnyaikat bontogató, zenét szerető és azt művelő fiataloknak– mondta befejezésül Bodrog László, a volt „andante”–s.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!