Kisvárda hírei

2013.08.11. 17:44

Cipőre emlékeznek Kisvárdán

Kisvárda – Augusztus 5–én, a Sziget Mínusz egyedik napján zenésztársai újra a legendássá vált énekesre emlékeztek elhangzó, „maradandó” művein keresztül.

Kisvárda – Augusztus 5–én, a Sziget Mínusz egyedik napján zenésztársai újra a legendássá vált énekesre emlékeztek elhangzó, „maradandó” művein keresztül.

„Cipő azért nem tudott elkopni, az ő dalai azért nem ürültek ki, mert valódi szerelmek, valódi élmények, megélt érzések, örök emberi kételyek formálták benne az éneket” – hangzott el az egyik méltatásban. Ezek a dalok most, egy több mint három órás koncert keretében hangoztak fel. Ez alkalommal a Sziget Fesztivál nulladik napján, a Cipő Emlékkoncerten Dr. Seszták Miklós Kisvárda és térsége országgyűlési képviselője mondott ünnepi köszöntőt Cipő tiszteletére és emlékére. Ezt követően Leleszi Tibor Kisvárda polgármesterrel közösen adták a színpadon a posztumusz Díszpolgári cím kitüntető oklevelét Cipő ikerlányainak, Bódi Petrának és Bódi Rékának, az emlékplakettet pedig Bódi Zsuzsának, az elhunyt zenész feleségének.

Kisvárdán augusztus 17. és 21. között, Dr. Seszták Miklós fővédnökségével rendezik meg a CIPŐ tábort és Dalfesztivált. A táborba érkezők, Cipő volt gimnáziumában a Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban nyernek elhelyezést. A táborlakó zenészek itt találkoznak és zenélnek, hogy a tábor dalfesztiválján sikerrel tudjanak szerepelni. Hétfőn, 19–éjjel 11 órától a Várfürdőben Rákász Disco lesz Cipő közkedvelt dalaiból.

Az augusztus 20. ai dalfesztiválon (a Főtéren a sétáló utcában) megépített színpadon, délelőtt tíz órától, tucatnyi zenekar mutatkozik be.

Este pedig a városi ünnepségen, –sétáló utcai színpadon– adják át Cipő édesanyjának, Gizike–néninek, Cipő posztumusz Díszpolgári címét.

Az est zárásaként Tóth Zoltán és Rece Apó /Bali Imre/ ős–Republic alapítók és barátai lépnek a színpadra.

Cipőre emlékezvén, egy 1998.VII.13–án íródott, Bódiék, Csalogány utca 2. szám alatti lakásán készült beszélgetés alapján írt cikket idézzük fel. Ennek immár 15 éve.


Nem vagyunk rosszabbak - Beszélgetés Bódi Lászlóval

Májusban jelent meg a REPUBLIC együttes szám szerint 11. lemeze és kazettája. Az együttes frontembere CIPŐ – alias, Bódi László, és az együttes dobosa Nagy László Attila, mindketten Kisvárdaiak. A nyolcvanas évek kisvárdai együttesének a CIPŐFÜZŐ–nek az alapító tagjai.

Bódi László 1983–ban érettségizett a jó hírű Bessenyei György Gimnáziumban. Katonaság, s néhány kisvárdai munkahely után elkerült Kisvárdáról, Budapestre ment. A kilencvenes évektől pedig már jegyzik a REPUBLIC együttest a működő zenekarok között.

– A Republic története –kezdi beszélgetésünket Cipő, azaz alias, Bódi László– az alakulástól kezdve egy rövid idő alatt vált ismertté. Pontosan 1990 februárjában alakultunk. Akkoriban volt egy fesztivál, amire mi nem is akartunk menni, de a rádióban Molnár Éva azt tanácsolta, hogy feltétlenül vegyünk részt ezen a fesztiválon. Most már kimondhatom, hogy ő nevezett be bennünket, mert őszintén mondhatom, mi nem hittünk az ilyen dolgokban. Szerencsénk volt. A fesztivált megnyertük. Ezen a Balatonlellei fesztiválon, ott volt Boros Lajos –aki most a Danubius rádiónál dolgozik–, aki még aznap este lemez ajánlatott tett a Hungaroton nevében. Lajosnak mi nagyon sokat köszönhetünk. Sokáig segítette munkánkat. Az első lemezünket 1990 őszén vettük fel, s már 1991–ben meg is jelent. Ezek után kisebb hullámvölgyekkel, de mind a mai napig működik sikerrel a zenekarunk.

–Hány lemezetek jelent meg?

–Ha mindent beleszámolunk, már a mostanit is, akkor ez a tízedik lemezünk, de elméletileg a 12. mert volt közben egy dobos szóló lemezünk, melyen nem volt semmi más csak dobolás, csörömpölés. Ezt mi nem számítjuk lemezeink sorába.

–Sikeres koncerted volt május 1–én a Várszínpadon. Milyen érzés kerített itt hatalmába?

–Erre a hangulatra már nyolc éve vártam, ami május 1–ei koncertet illeti. Volt a városban már egy nagyon szép koncertünk a Somogy Néptáncegyüttessel, a gimnázium alapításának 85. évfordulóján, a focipályán. Érdekes, hogy szülővárosomban mindig gyengébben sikerülnek a koncertek, mint bárhol az országban. De mos ez igazán szép volt. Jól sikerült. Végre itt is történt egy olyan koncert, ami méltó a Republic és Kisvárda kapcsolatához.

–Most hogyan tovább?

–Nagyon sok függ a májusban megjelent lemezünk sikerétől. Reméljük jobb lesz, mint az előző, mert az igazából nem hozta meg azt a sikert, amit vártunk tőle. Semmi pluszt nem adott, de szégyent sem hozott ránk. Nem jól mondtam. Az előző lemezünkön is volt plusz, ez pedig az „Ezt a földet választottam” című sikeres dalunk, mely az ez évi március 15–ei műsor címe is volt. Lehet, hogy nem volt sikeres lemez, de viszont vannak rajta olyan dalok, amelyek fontosak a Republic életében. A legújabb lemezünk, kazettánk, az „Üzenet” – majd mit üzen vissza, azt egy félév múlva lemérhetjük.

–A jövő?

–Egy zenekar igazi sikeréhez, nagy slágerek kellenek. Vannak olyan dolgok, amit még nem csináltunk. Ezért dolgozunk, s azért, hogy előadásainkra nagyon–nagyon sokan jöjjenek el.

–Amikor a Várszínpadon az „Ezt a földet választottad” című számotokat énekelted, nem jutott eszedbe az indulásod. Hisz ezen a színpadon volt a legelső bemutatkozásotok, mint Cipőfűző együttes?

–Sok minden lefutott előttem, hiszen örültem és élveztem a mostani sikert. Mi Attilával –Nagy László Attila– tulajdonképpen itt léptünk először színpadra. Itt láttam először a nagy „bandákat”, s akkor részemre egy nagy álom volt, hogy mint híresség és is itt játszhatom ezen a színpadon. Számunkra ez egy különleges színpad.

–Mikor láthatunk újra Kisvárdán?

–Azt tudom, hogy jövő évi május 1–ei koncertünket a mostani szervezők már lekötötték. De igazából nekem lenne egy elképzelésem, ami egy országos turnénk. Ez a műsor pedig az, ami Miskolcon, egy jótékonysági koncerten adtunk, a leégett fatemplom javára. Eddigi életem egyik legszebb és legnagyobb koncertje volt. Olyan vendégek voltak ebben a műsorban, mint Koncz Zsuzsa, Tolcsvay László, Bródy János, s ez a műsorunk most megy tovább egy országos turné keretében. Ezt a műsort szívesen elhoznám szülővárosomba Kisvárdára.

–Ez igazán méltó műsora volna a Várszínpadnak, hisz 1973. szeptember 1–én adták át, s ez már egy negyedszázados jubileum. Örülnél egy ilyen lehetőségnek?

–Természetesen, hisz az átadás évében én még mindösszesen nyolc éves voltam. Valóban nagyszerű volna –most játszom a gondolattal– ez a műsor itt a jubileum alkalmával a Várszínpadon. Ez egy fantasztikus műsor. Mindenki hozta a saját slágerét. Az egyik jobb volt, mint a másik. Hihetetlen program volt ott és akkor a fatemplom javára. Remélem, hogy ez is marad továbbra is, hisz ez egy egyedül álló dolog, hogy ennyi féle dal meg tud egymás mellett szólalni.

A legjobb nóták, slágerek vannak ebben a műsorban. Ezzel szívesen visszajönnék szülővárosomba, Kisvárdára.

–A nyolcvanas évek első felében, elég mostoha körülmények között indultál el –tudatosan már– ezen a pályán. Mit üzennél a mai fiataloknak?

–Én akkoriban sok minden akartam lenni. Zongoráztam, fociztam, de a gondolat, hogy zenész leszek már ott volt a fejemben. Hogy mit üzennék? Mi akkor nagyon–nagyon bíztunk önmagunkban, s nem tudtuk azt elképzelni, hogy ez másképp lehet. Visszaemlékezve azt mondhatom, hogy jobban hittünk önmagunkban, mint a mai fiatalok. Pedig aki ma valamilyen dolgot meg akar csinálni, abban bízni kell, hogy legyen magabiztossága s az, hogy bízzon magába. Egyet viszont nem szabad elfelejteni, s ezt minden fiatalnak üzenem. A kisvárdai fiatalok ne higgyék el, hogy rosszabbak, mint a nyíregyháziak. A nyíregyháziak ne higgyék el, hogy rosszabbak, mint a debreceniek. A debreceniek ne higgyék el, hogy rosszabbak, mint a budapestiek. A magyarok pedig ne higgyék el, hogy rosszabbak, mint az amerikai, vagy mint a világ bármely más állampolgárai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!