Kisvárda hírei

2013.10.10. 08:35

Jövőre megvalósulhatnak az álmok

Pap, Szorgalmatos, Ura - Jövőre 60–80 milliárd forintból fejleszthetnek azok a települések, melyek nem részesültek adósságkonszolidációban.

Pap, Szorgalmatos, Ura - Jövőre 60–80 milliárd forintból fejleszthetnek azok a települések, melyek nem részesültek adósságkonszolidációban. Tizenegy évvel ezelőtt, 2002-ben lett önálló település Szorgalmatos. Az eltelt esztendők során nem halmozott fel adósságot, ugyanakkor az önkormányzat a lehetőségeihez képest úgy gazdálkodott, hogy jusson a község fejlesztésére is. Ezt sikerült megvalósítani, hiszen szinte minden esztendőben felavattak egy-egy új intézményt, létesítményt.

Megújuló energiaforrásokkal

– Az elkövetkező években is szeretnénk több dolgot fejleszteni, a kérdés csak az, hogy mire telik a pénzünkből. Az el nem adósodott településeknek nyújtandó kormányzati támogatást örömmel fogadjuk, de azt még nem tudjuk, hogy mennyi pénzzel számolhatunk. A támogatás azért is jön jól, mert most is van több benyújtott pályázatunk – mondta el érdeklődésünkre Takács Pálné, megyénk legifjabb településének polgármestere.


"A kiegyensúlyozott gazdálkodás, a takarékosság híve vagyok." Takács Pálné


– Megújuló energiaforrásokkal szeretnénk üzemeltetni a polgármesteri hivatalt és a közösségi házat, ezért napelemek felszereltetésére pályáztunk. Az önkormányzati konyha már így működik, s erre a modernizálásra alapozva új szellőzőberendezéssel, mosogatógéppel, elektromos sütővel fejlesztenénk a létesítményt. Mivel nem volt adósságunk, már pályázhattunk 100 százalékos állami támogatásra a konyha bővítése érdekében, mert a korábbi 200 adag helyett ma már 370 adag ételre van igény. Pályázati támogatással szeretnénk majd egy olyan orvosi rendelőt is építeni, ahol napelem és levegős rendszerű hőszivattyú gondoskodik melegről, világításról.

– Azt vallom: látszólag talán jobban jártak a kormány által konszolidált települések, de én akkor is a kiegyensúlyozott gazdálkodás, a takarékosság híve vagyok, s ennek köszönhetően nem is voltak álmatlan éjszakáim – tette hozzá Takács Pálné.

Önerő és parázspénz

– Minden önkormányzatnak vannak álmai, de nem rugaszkodhatunk el a valóságtól – kezdte reagálását Maximovits György, Pap polgármestere.

– Az a tény, hogy még a gazdasági válság után kialakult helyzet ellenére sem adósodott el önkormányzatunk, magával hordozza olyan beruházások ütemezését is, melyek szükségesek a település vagy a lakosság számára. Ilyen lehet az átadott 20 fős turistaház teljes berendezése, udvarának kialakítása olyan pályázati forrásból, melyhez önkormányzatunknak minimálisan 25% önerőt kell biztosítani. A sportegyesület TAO-pályázatból pályafelújítást és kerítésépítést végezhet az önkormányzati tulajdonú ingatlanunkon.

– A mindennapokban is szükség van olyan pénzekre, melyet önerőnek nevezünk, és a kedvezményezett lakosság számára többszörösét éri, mint a tűzifabeszerzést támogató kormányrendelet, mely 2 millió forintunkba kerülne, de ilyen a gyermekétkeztetés is.

– Eddig csak a pályázati önerőkről beszéltem, de mi van akkor, ha nincs pályázat, és parázspénzből kell a felújítást vagy megvalósítást elvégezni? Egy ilyen feltételes módban elhangzott kérdésre a realitás talaján maradva máris elköltöttem 80-100 millió forintot pályázati önerőre. Tehát az igény nagy. A felelős gazdálkodás is megérdemli, hogy reális fejlesztéseket hozó elismerésben részesüljön – jegyezte meg Maximovits György.

Ura a maga ura

A 650 lelkes Ura is egyike azon településeknek, melyek önkormányzata nem volt érintett a konszolidációban, így fejlesztési forrásokra számíthat.

– Ez egyfajta elismerés a korábbi évek verejtékes munkájáért, a szigorú gazdálkodásért, aminek nagyon örülünk. A falu nem adósodott el, mégis sokat fejlődött, és semmiben nem szenvedett hiányt: megújult a csapadékvíz-elvezető rendszer, felújították a helyi óvodát és korszerű hőszigetelést kapott az idősek otthona a pályázati forrásokhoz szükséges saját erő előteremtésével. A támogatási keretből a szennyvízberuházást szeretnénk megvalósítani, hiszen a Csengerújfaluval közös tisztító már megépült, de a hálózat még nem, illetve a művelődési ház felújítására, valamint az önkormányzati utak rendbe tételére is juthatna a kapott forrásból – mondta Mosolygó Miklós, Ura polgármestere.

 

Az adósságkonszolidációban nem érintett megyei települések listája:

Anarcs, Benk, Beregdaróc, Biri, Botpalád, Bököny, Cégénydányád, Darnó, Eperjeske, Érpatak, Fényeslitke, Fülpösdaróc, Györöcske, Gyulaháza, Ilk, Jánd, Jéke, Kálmánháza, Kántorjánosi, Kék, Kékcse, Kishódos, Kispalád, Kisvarsány, Nagyhódos, Nemesborzova, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírkarász, Nyírpazony, Nyírtass, Nyírtét, Ófehértó, Olcsva, Ömböly, Pap, Pátroha, Rápolt, Szabolcsbáka, Szamosszeg, Székely, Szorgalmatos, Timár, Tiszadada, Tiszakanyár, Tiszaszentmárton, Tiszavid, Tuzsér, Ura, Zsarolyán, Zsurk Forrás: Belügyminisztérium, 2013. július 10.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!