Kisvárda hírei

2014.02.03. 17:23

Az elmúlt hat év együttműködési programját összegezték Kisvárdán

Kisvárda - A gyermek rehabilitáció fejlesztése Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló együttműködési Program 2007-2013–ban.

Kisvárda - A gyermek rehabilitáció fejlesztése Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló együttműködési Program 2007-2013–ban.

A mindenkori egészségügy egyik legfontosabb célkitűzése a gyermekek egészségének minél hatékonyabb védelme, betegség esetén egészségük mihamarabbi helyreállítása illetve maradandó egészségkárosodás esetén a lehető legteljesebb életviteli feltételek biztosítása. Az elmúlt hat év együttműködési programját összegezték Kisvárdán.

 

A programban résztvevők

Kisvárda–Munkács – Munkácsi Regionális Gyermekkórház és a Felső–Szabolcsi Kórház között már 2005 óta eredményes, szoros szakmai kapcsolatban van. A gyermekgyógyászat és a gyermek egészségügyi rehabilitáció területén, elsőként a „Pető–féle” konduktív pedagógiai módszerek alkalmazását. Az azt követő együttműködés az „Európa Bölcsője” program keretében a perinatális –a születés (időszaka) körüli–, és a későbbi csecsemőhalandóság jelentős csökkentése, az Uniós átlaghoz közelítése. A legfrissebb tapasztalatok megismerése keretében több alkalommal cserélték ki tapasztalataikat az újszülött, koraszülött ellátásról a munkácsi és a kisvárdai kórház csecsemő és gyermekosztályának dolgozói, s az érdeklődők.

–A nemzetközi program Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna részvételével zajlik –mondja többek közözött Harsányi Imre főigazgató. A program keretében Magyarországon támogatásra jogosult Szabolcs–Szatmár–Bereg és Borsod–Abaúj–Zemplén megye, Szlovákiából Kassa és Eperjes megye, Romániából Szatmár, Máramaros és Szucsava megye, ukrán oldalról pedig Kárpátalja, Ivano–Frankivszki és Csernovici megye.

 

Idegrendszeri károsodás

–Az ukrajnai Kárpátalja és a magyarországi Felső–Szabolcsi régió, az előbbiek tükrében nem büszkélkedhet túlságosan jó egészségügyi mutatókkal melyek mögött összetett okok vannak – folytatja Dr. Molnár Sándor a Csecsemő és gyermekgyógyászati osztály, osztályvezető főorvosa. Felső–Szabolcsban is érezhető a lakosság fokozatos elöregedése, de ebben, régióban még nem esett vissza a szülések száma olyan mértékben, mint Magyarország más részein. A régió viszont elmaradottabb oktatási hálózattal és korlátozottabb munkahelyi lehetőségekkel rendelkezik, mint Magyarország más régiói. Még szomorúbb a helyzet az idegrendszeri károsodással élő gyermekek esetében. Ők és családtagjaik, a még napjainkban is meglévő, társadalmi előítéletekkel is meg kell, küzdjenek. A gyermekkori idegrendszeri károsodás, az esetek nagy többségében, még a magzati életre vezethető vissza.

Mindezek okozzák, hogy úgy a kárpátaljai, mint a felső–szabolcsi régióban az idegrendszeri károsodással élő gyermekek száma 150–180 fő 10 000 lakosonként, ami nagyobb az országos átlag 150 fő/10 000 lakos értékénél. A statisztikai mutatók szerint ezek a gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nehezebb megfelelő terápiát alkalmazni, mivel állandóan figyelembe kell venni a már meglévő alapbetegségeket. Kezelésük bonyolult, hiszen rehabilitációra szorulnak, nagyobb anyagi terhet jelent elsősorban a családjuknak, de a társadalomnak is, mivel többségükben krónikus betegségekkel küszködnek.

 

Korszerű laboratóriumi eszközök– közös diagnosztikai protokollok

A megvalósuló projekt az előbb említett okok közül az utolsót próbálja meg javítani modern laboratóriumi berendezések beszerzésével Kisvárdán, az ezekkel elérhető új, pontosabb, gyorsabb vizsgálatok bevezetésével illetve új rehabilitációs helyiségek építésével, felszerelésével Munkácson.

 –Nagyon fontos ugyanakkor a párbeszéd kiépítése a határ egyik és másik oldalán dolgozó szakemberek között – mondja a kórház laboratóriumának vezetője Dr. Győri Emese. Így nyílik lehetőség a közös problémák felvetésére, azok megvitatására, megoldások. lehetőségek keresésére végső soron egymás, a határ egyik és másik oldalán dolgozók megismerésére, melyre csak az utóbbi években adódott lehetőség. Legfontosabb előny a közös diagnosztikai protokollok összeállítása, bevezetése és azok mielőbbi használata, melyek segítséget, biztos támpontot nyújtanak a kezelőorvosoknak egy hatékonyabb, gyorsabb, kíméletesebb terápia felállításában.

 Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!